SUPERVELESLALOM

Stopničke niso bile dovolj za tretji mali kristalni globus

Objavljeno 16. marec 2017 17.30 | Posodobljeno 16. marec 2017 18.32 | Piše: STA, S. U.

Štuhčeva je superveleslalomsko sezono končala na drugem mestu, globus v roke Weiratherjevi.

ASPEN – Ilka Štuhec je za pičlih pet točk oziroma 35 stotink sekunde izgubila boj za superveleslalomski mali kristalni globus. Zadnji superveleslalom v sezoni svetovnega pokala v Aspnu je končala na drugem mestu, pred njo se je uvrstila Tina Weirather iz Liechtensteina, ki je z zmago osvojila svoj prvi mali globus.

Štuhčeva je tako še trinajstič v tej sezoni stopila na oder za zmagovalke, od tega ima sedem zmag. Tretje mesto je na zadnjem superveleslalomu v sezoni zasedla Italijanka Federica Brignone, ki je bila le stotinko sekunde počasnejša od Štuhčeve.

Mariborčanka je tako ostala pri dveh malih kristalnih globusih, smukaškem in kombinacijskem. V superveleslalomskem seštevku je osvojila drugo mesto, skupaj je na sedmih superveleslalomih v tej sezoni svetovnega pokala osvojila 430 točk, Weiratherjeva na prvem mestu je zbrala pet točk več. Tretje mesto je zasedla že od februarja poškodovana Gutova (300).

Čeprav je izgubila boj za tretji globus, pa Štuhčeva tako visoko v superveleslalomskem seštevku še ni bila nikoli. V sezoni 2015/16 je zasedla 12. mesto (183 točk), s skoraj polovico manj zbranimi točkami kot v tej za njo rekordni sezoni.

Še so teoretične možnosti za naslov

Še vedno pa ni končan boj za veliki kristalni globus v ženski konkurenci. Štuhčeva je v skupnem seštevku še naprej druga. Vodi Američanka Mikaela Shiffrin (1523), ki je smukaško in superveleslalomsko preizkušnjo izpustila, Štuhčeva na drugem mestu ima 198 točk manj ter še vedno teoretične možnosti za veliki kristalni globus.

Mariborčanka pa si je že pred zadnjima dvema tekmama tudi matematično zagotovila drugo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala alpskih smučark. Tako visoko ni bila še nikoli. Sezono 2015/16 je končala na 33. mestu skupno. Štuhčeve ne more prehiteti nobena tekmovalka več. Tretja skupno je Italijanka Sofia Goggia, ki pa ima skupno 208 točk zaostanka za najboljšo Slovenko. Do konca sezone sta namreč le še dve posamični preizkušnji, veleslalom in slalom. Na četrtem mestu je Gutova (500), kar pomeni, da bo Goggia sezono končala na tretjem mestu.

Deli s prijatelji