SMUČARSKI SKOKI

Spodbudne analize Petra Prevca

Objavljeno 18. december 2017 08.35 | Posodobljeno 18. december 2017 10.41 | Piše: M. Š.

Slovenski skakalci precej za najboljšimi v Engelbergu. Zmagi Norvežana Andersa Fannemela in Nemca Richarda Freitaga.

Peter Prevc.

LJUBLJANA – Pod goro angelov, kot bi prevedli Engelberg, so ob dobrih duhovnih bitjih leteli tudi smučarski skakalci, ki so se že po tradiciji pred novoletno turnejo zbrali v Švici. Potem ko je moral nosilec rumene majice Richard Freitag v soboto za pičlo desetinko priznati premoč le Norvežanu Andersu Fannemelu, ki je presenetljivo slavil četrto zmago v svetovnem pokalu (prvo po Saporu januarja '16), je 26-letni Nemec včeraj spet postavil stvari na svoje mesto. Z najboljšima dosežkoma obeh serij (137,5 m in 135 m) je še tretjič v sezoni in skupno osmič med elito ugnal vse tekmece, med katerimi sta se mu najbolj približala Poljak Kamil Stoch (137 m in 133 m) in Avstrijec Stefan Kraft (137 m in 134,5 m). »V skokih zdaj res uživam,« je skrivnost uspeha razkril Freitag, prvi Nemec po Martinu Schmittu (1999/2000), ki bo novoletno turnejo začel v rumeni majici vodilnega v svetovnem pokalu.

Od Slovencev je bil obakrat najboljši Peter Prevc. Potem ko je na prvi tekmi s 14. mesta zdrsnil na 16., je drugo preizkušnjo končal dve mesti višje. A se mu je po uvodni seriji, v kateri je bil s 134 metri še deveti, nasmihala boljša uvrstitev. Zaradi zapravljene priložnosti po finalnem nastopu (127,5 m) tako spet ni bil najbolj zadovoljen. »Škoda, da se mi zadnji poskus ni izšel po načrtih. Očitno so mi usojene uvrstitve okrog 15. mesta, me pa veseli, da stopnjujem formo, kar sodim tudi po analizah, ki jih delamo s trenerji in na katerih se vidi, da so moji skoki lepši. Ostati moram umirjen, enkrat se bo to poznalo tudi pri rezultatih,« ostaja pozitivno naravnan 25-letni Gorenjec. Zanimivo, da se je od naših obakrat do točk dokopal le še njegov (naj)mlajši brat Domen Prevc (29. in 28.). V soboto sta se med trideseterico prebila tudi Timi Zajc (24.) in Anže Semenič (26.), včeraj pa Tilen Bartol (21.) in Jernej Damjan (22.). Semeniču se je v drugo (31.) nastop v finalu izmuznil za vsega 0,2 točke, Zajc in Robert Kranjec (v soboto 49.) pa sta včeraj obtičala že v kvalifikacijah.

Japonke in Maren Lundby

Slovenske skakalke so nestrpno pričakovale zgodovinsko prvo ekipno tekmo v svetovnem pokalu, ker so globoko v sebi verjele, da se bodo zlahka prebile med najboljšo trojico. O tem so bili prepričani tudi njihovi navijači, ki so bili toliko bolj razočarani, potem ko so Urša Bogataj, Ema Klinec, Nika Križnar in Špela Rogelj iztržile 5. mesto. Ob japonskih zmagovalkah, Rusinjah (2.) in Francozinjah (3.) so jih v Hinterzartnu prehitele četrtouvrščene Nemke, za katere v finalu ni nastopila Svenja Würth, ki si je v prvi seriji pri padcu poškodovala koleno. Na posamični tekmi je pred Nemko Katharino Althaus in Japonko Saro Takanaši zmagala Norvežanka Maren Lundby, najboljša Slovenka je bila Klinčeva na 10. mestu. Tik za njo je pristala Bogatajeva, Križnarjeva je zasedla 13., Rogljeva 19. mesto, Maja Vtič pa je bila prekratka že v kvalifikacijah.

Deli s prijatelji