WENGEN

Smučar Klemen Kosi z uspehom kariere

Objavljeno 18. januar 2013 17.58 | Posodobljeno 18. januar 2013 17.58 | Piše: T. L., STA

Enaindvajsetletni Mariborčan se je prvih kariernih točk v svetovnem pokalu veselil s 14. mestom.

Klemen Kosi.

WENGEN – Obetavni slovenski alpski smučar Klemen Kosi je na superkombinaciji v Wengnu, ki šteje za točke svetovnega pokala, dosegel uspeh kariere. Enaindvajsetletni Mariborčan se je prvih kariernih točk v svetovnem pokalu veselil s 14. mestom. Superkombinacijo je dobil Francoz Alexis Pinturault. Drugi je bil Hrvat Ivica Kostelić (+1,15), tretje mesto pa je zasedel Švicar Carlo Janka (+1,49).

Kosi v slalomu z odliko

Najhitrejši v smuku na skrajšani sloviti progi Lauberhorn je bil Italijan Christof Innerhofer, ki v slalomu ni izkoristil priložnosti za zmago ter je zasedel končno peto mesto (+1,72). Zelo dobro se je odrezal edini slovenski predstavnik Kosi, ki si je s 25. mestom na smuku, za takrat vodilnim Južnim Tirolcem je zaostal 2,23 sekunde, priboril lepo priložnost za prve točke v svetovnem pokalu.

Slalomski del superkombinacijske tekme je izpeljal z odliko. Na svojem devetem startu na tekmah najvišje ravni je ob prihodu v cilj prevzel vodstvo ter prehitel pet smučarjev, do takrat vodilnega Francoza Sebastiena Pichota pa ugnal za dve desetinki sekunde.

Kosi je na prvem mestu ostal tudi po tem, ko se je po progi spustil Švicar Silvan Zurbriggen, mladega slovenskega tekmovalca pa je prehitel šele avstrijski as Benjamin Raich. Kosi je do konca tekme izgubil še nekaj mest ter z uvrstitvijo v prvo petnajsterico poskrbel za drugi izid sezone slovenske moške ekipe v alpskem smučanju. Kosi je 14. mesto, za zmagovalcem preizkušnje je zaostal 2,58 sekunde, delil z norveškim asom Akslom Lundom Svindalom.

Ponosen na nastop v zahtevnem Wengnu

Kosi je na mladinskem svetovnem prvenstvu leta 2011 v Crans Montani osvojil četrto mesto v slalomu, potencial pa je kazal tudi v smuku, kar je danes tudi dokazal. »Želje so bile seveda velike, vedel sem, da sem sposoben to doseči, moral pa sem prinesti to na tekmo. Vesel sem, da mi je uspelo, nisem pa si mislil, da bom izenačen s tako vrhunskim smučarjem, kot je Aksel Lund Svindal, in to mi je še v posebno čast. Ponosen sem, da mi je uspelo to doseči prav v Wengnu, kjer sta zelo zahtevna in legendarna tako smuk kot slalom,« je po tekmi povedal Kosi. Tudi v slovenskem taboru so bili po letih zanemarjanja kombinacije z razpletom tekme več kot zadovoljni.

V skupnem seštevku brez sprememb

Tudi po današnji tekmi ostaja v vodstvu skupnega seštevka svetovnega pokala Avstrijec Marcel Hirscher (855), ki je superkombinacijo izpustil. Njegov prvi zasledovalec Norvežan Svindal (747) zaostaja 108 točk, tretjeuvrščeni na razpredelnici Američan Ted Ligety (676) je po odstopu v slalomu na prvi tekmi v Wengnu ostal praznih rok.

V soboto na progi četvorka Slovencev

V Wengnu bo v soboto na sporedu še klasični smuk, na katerem bodo slovenske barve branili Andrej Jerman, Andrej Šporn, Rok Perko in Boštjan Kline. Tekmovanje se bo končalo z nedeljskim slalomom, na startu slednjega bo tudi Mitja Valenčič in najverjetneje tudi Kosi.
 

Deli s prijatelji