PLANICA

Slovenci nemočni ob novem šovu Krafta

Objavljeno 25. marec 2017 08.46 | Posodobljeno 25. marec 2017 08.46 | Piše: Miha Šimnovec

Avstrijski skakalni šampion Stefan Kraft prepričljivi zmagovalec na včerajšnji tekmi v Planici.

Stefanu Kraftu lahko veliki kristalni globus odneseta le ponesrečen nedeljski nastop in zmaga Kamila Stocha. Foto Dejan Javornik

Slovenski smučarski skakalci so na letalnici bratov Gorišek doživeli prvi poraz na posamičnih tekmah po njeni prenovi leta 2015. Potem ko sta predlani vse tekmece v Planici preskočila Peter Prevc in Jurij Tepeš in se je lani ob zlatem orlu iz Selške doline, ki je sebi v prid odločil dve preizkušnji, na vrh zavihtel tudi Robert Kranjec, je včeraj z vso konkurenco opravil avstrijski zvezdnik Stefan Kraft. Najboljši Slovenec je bil Peter Prevc na desetem mestu.

Že po uvodni seriji je bil v najboljšem izhodišču Kraft, ki je odjadral do 243 metrov in si pred najbližjim zasledovalcem, Nemcem Andreasom Wellingerjem (235 m), zagotovil 7,4 točke naskoka. Še pol metra dlje kot avstrijski as je poletel Wellingerjev rojak Markus Eisenbichler, ki pa je imel v zraku boljše razmere, za nameček je prejel tudi nižje ocene za slog, zaradi česar je bil po prvem polčasu z zaostankom 16,2 točke tretji.

Od šesterice Slovencev je bil v najboljšem položaju Peter Prevc (218,5 m), ki pa je – tako kot tudi številni navijači – zagotovo pričakoval več od desetega mesta. Tudi trenerja naše reprezentance Goran Janus in Jani Grilc sta njegov nastop pospremila z zelo zadržanim dotikom pesti.

Pretirano navdušeni niso bili niti preostali slovenski reprezentanti Anže Semenič (229,5 m), Jernej Damjan (217,5 m), Jurij Tepeš (214,5 m) in Domen Prevc (212 m), ki so se v uvodni seriji zvrstili med 22. in 25. mestom. Najbolj razočaran je bil Tilen Bartol (199 m), ki je najslabši polet v teh dneh prikazal prav na tekmi, na kateri je pristal na 38. mestu. Še v poskusni seriji, v kateri je najdlje odneslo Norvežana Andreasa Stjernena (246 m), Eisenbichlerja (243 m) in Semeniča (242 m), najboljši dosežek pa je uspel Domnu Prevcu (234,5 m), je imel, denimo, 23. oceno.

V drugo so Domen Prevc (229 m/končno 20. mesto), Semenič (221 m/21.), Damjan (221 m/22.) in Tepeš (217 m/26.) točkovno stopnjevali svoje nastope in z izjemo Jurija (»Tokrat mi niti približno ni šlo po željah. Naredil sem veliko napako, poleg tega mi tudi veter ni šel na roke. Upam, da bom to čim prej prespal.«) pridobili nekaj mest. Vendar na žalost ne toliko, kakor so se nadejali.

Peter Prevc je bil v finalu 7,5 metra daljši kot v prvi seriji, po svojem nastopu pa znova ni mogel vriskati od navdušenja. »Pri meni je bilo spet tako kot že vso sezono. Moram reči, da nisem najbolj zadovoljen. Pričakoval sem več,« je priznal 24-letnik iz Dolenje vasi pri Železnikih. V izteku je vidno užival v vzdušju, ki so ga pripravili navijači, med katerimi je bilo zelo veliko Poljakov. Ti so prišli seveda spodbujat svojega šampiona Kamila Stocha (229,5 in 227 m), ki se je moral včeraj sprijazniti s petim mestom. Kraft se mu je z novo zmago, ki jo je v drugi seriji potrdil s poletom, dolgim 240,5 metra, v dvoboju za veliki kristalni globus oddaljil za 86 točk, kar pomeni, da ima lovoriko že tako rekoč v žepu. »Za temi uspehi je veliko dela in ni tako preprosto, kot je morda videti od daleč. Počutil sem se odlično, rad imam Planico,« je znova kar žarel od navdušenja 23-letni Avstrijec, ki sta mu na odru za najboljše družbo delala Nemca Wellinger (tudi v finalu 235 m) in Eisenbichler (236 m). Danes bo v Planici na sporedu še ekipna preizkušnja (Slovenci bodo nastopili v postavi Semenič, D. Prevc, Tepeš in P. Prevc, glavni trener Janus je napovedal boj za stopničke), jutri pa še veliki finale najboljše trideseterice v svetovnem pokalu. Obe tekmi se bosta začeli ob 10. uri.

V Planici tudi Zavec

Med gledalci je bil včeraj tudi Dejan Zavec, ki si je sploh prvič ogledal tekmo v Planici. Nad vsem je bil izjemno navdušen. »Bilo je noro! Ko gledaš smučarske skoke po televiziji, seveda ne dobiš takšnega občutka kot v živo. Fantje si zaslužijo vse spoštovanje, njihovi poleti so res vredni občudovanja,« je bil nad doživetim očaran ptujski boksarski šampion.

 

Deli s prijatelji