FINANČNE ZAGATE

Sezona se še ni začela, pa že ni plač za trenerje

Objavljeno 08. november 2015 10.44 | Posodobljeno 08. november 2015 10.45 | Piše: Rok Tamše

Iz Smučarske zveze so sporočili, da sta alpsko smučanje in skoki nelikvidni panogi. Med trenerji še ni večjega razburjenja, saj naj bi plačilo zamujalo manj kot mesec.

Bivši direktor SZS Jurij Žurej, levo, in njegov naslednik Jožko Križan sta konec septembra opravila primopredajo finančnih problemov. Foto: Leon Vidic

LJUBLJANA – Finančnim težavam Smučarske zveze Slovenije ni videti konca, čeprav so pred začetkom nove sezone sprejeli stroge varčevalne programe za izvedbo priprav, treningov med sezono, potovanj in druge logistike. Glede na skromne razmere, v katerih deluje slovenska reprezentanca, so to nepredstavljivi stroški. V minulem letu smo se naposlušali obtožb na relaciji med poslovnim in športnim delom smučarske družine. S svojimi ravnanji, ostrimi rezi pri brezkompromisnem zniževanju stroškov je bil vseskozi na udaru zdaj že nekdanji poslovni direktor Jurij Žurej, ki je 17. avgusta klonil pod težo kritik in odstopil. »Žal je količina polen pod nogami presegla razumno mejo,« se je takrat pridušal Žurej, ki je v tej vlogi zdržal le eno leto. Svoje delo naj bi sicer opravljal še naprej, a se je predsednik SZS Enzo Smrekar zavedal, da mora že zaradi miru v hiši čim prej poiskati naslednika. Po dobrem mesecu ga je našel v Jožku Križanu, nekdanjem direktorju marketinga pri Olimpijskem komiteju Slovenije, ki je pred imenovanjem na novo funkcijo že bil poslovni vodja alpskih reprezentanc. Križan je tako že četrti direktor SZS v zadnjih petih letih (po Matiji Vojsku, Barbari Kürner Čad in Žureju).

SZS: Plače v desetih dneh

Po zgolj mesecu dni službovanja se je moral Križan konec oktobra potruditi z elektronsko pošto, v kateri je obvestil trenerje alspkih smučarjev in skakalcev, da »zaradi težavne likvidnostne situacije panoge plače za pretekli mesec za zdaj ne bodo izplačane. Intenzivno se ukvarjamo z izboljševanjem likvidnosti in vas bomo sprotno obvestili, ko se bo situacija spremenila.« Vodstvo krovne smučarske organizacije, ki med drugim prejema daleč največ javnega denarja od vseh športnih organizacij pri nas, si prizadeva omehčati obstoječe in potencialne sponzorje, da bi pomagali pri tej začasni nezmožnosti plačevanja svojega športno-strokovnega osebja. Na vprašanje Slovenskih novic, kaj se dogaja, smo prejeli naslednji odgovor: »Informacija, da trenerji panog za alpsko smučanje in skoke niso prejeli plačil računov za storitve, opravljene v septembru, v dogovorjenem roku do 20. 10. 2015, drži. Zaradi zahtevne likvidnostne situacije teh dveh panog je žal nastal zamik pri plačilu obveznosti. Bodo pa vsi prejeli sredstva na račune v roku 10 dni. Prav tako se bo likvidnostna situacija v naslednjih mesecih popravila.« Tako so nam odgovorili v sredo, zato verjetno med trenerji ne bo večjih razburjenj, če bodo na svojih računih opazili nakazila v obljubljenem roku, torej okrog 15. novembra.

Janus: To ni nič novega

Pri treningu s smučarskimi skakalci smo zmotili tudi glavnega trenerja Gorana Janusa, ki je zamudo s septembrskimi plačami za trenerje pospremil z nasmeškom »Tega zdaj še ni mogoče komentirati. Je pač treba počakati kakšen mesec. To pravzaprav ni nič novega. Spomnim se časov, ko ni bilo plače tudi po šest mesecev. Torej je za zdaj še vse v redu.« Citat »Če bodo plače zamujale še teden ali dva, se mi to ne zdi posebna težava. Če pa bo zamuda mesečna ali še večja, potem bo problem.«

Šteharnik: Kartica še dela

Omenjena nelikvidnost vzbuja najmanj dve vprašanji. Kako to, da se to dogaja že zdaj, ko se sezona še sploh ni začela? Kako to, da imajo likvidnostne težave smučarski skoki, ki so bili s Petrom Prevcem na čelu zelo uspešni in s tem pravi magnet za sponzorje? Za odziv na zaplet smo poklicali Denisa Šteharnika, odgovornega trenerja za tehnične in hitre discipline v reprezentanci alpskih smučark, ki z dekleti trenutno trenira na avstrijskem ledeniku Möltall. Niso se odpravili na Finsko, ker sta tekmi, predvideni za 14. in 15. november v Leviju, zaradi visokih temperatur in pomanjkanja snega odpadli.

»Mi smo že navajeni, da plače zamujajo, čeprav je res, da smo jih prejšnja leta prejemali redno. Če bodo zamujale še teden ali dva, se mi to ne zdi posebna težava, če pa bo zamuda mesečna ali še večja, potem bo problem. Kartica za zdaj še dela,« je bil dobro razpoložen šef alpink, ki ima polno razumevanje za trenutni finančni položaj pri SZS: »Verjamem v našo poslovno ekipo. Potrebujejo le nekaj dodatnega časa, prepričan sem, da bo kmalu bolje. Razumem finančni položaj, po drugi strani pa me veseli, da mi treniramo po zastavljenem načrtu. Razmere za vadbo so v glavnem v redu, program smo tudi deloma prilagodili. Priprave smo začeli pozno, zato sem tudi predvideval več treninga v Skandinaviji in ZDA, ko se bo sezona že začela. Na račun tega smo poleti tudi nekaj privarčevali.«

Šteharnik je še pojasnil, da dobro funkcionira tudi dogovor s smučarkami, ki so delne samoplačnice pri izvajanju programa. »Punce vložijo od 2000 do 3500 evrov svojega denarja. Lani in predlani so to plačevale SZS in so bile potem negotove, kam je šel njihov denar. Zdaj so se dogovorile, da si same plačujejo letalske vozovnice in bivanje do višine zahtevanih zneskov, od tu naprej pa za njih poskrbi zveza. Za zdaj vse poteka normalno. Zavedam se, da mora vodstvo pridobiti še dva ali tri pokrovitelje za boljši denarni položaj, a se v to ne bi poglabljal, ker to ni moje delo,« je med treningom na Möltallu še pojasnil šef strokovnega vodstva ženskih reprezentanc. 

Deli s prijatelji