RES NORO

Še tujce zanima, kje je Domen Prevc

Objavljeno 01. december 2017 11.30 | Posodobljeno 01. december 2017 11.30 | Piše: Miha Šimnovec

Jernej Damjan presenetil vse po vrsti, tudi Svena Hannawalda. Da se Peter Prevc utaplja v sivem povprečju, ne gre v račun niti Dietru Thomi.

Domnu (spredaj) in Petru Prevcu (zadaj) v olimpijski sezoni (še) ne gre po željah. FOTO:: Marko Feist

LJUBLJANA – Slovenski smučarski skakalci so v zadnjem obdobju uganka tudi za tuje komentatorje. »Potem ko so bili še v Visli daleč za najboljšimi, je glavni trener Goran Janus v Kuusamo vzel tudi Jerneja Damjana, ki je prišel, videl in zmagal. Z vso konkurenco je torej opravil skakalec, ki na uvodni prireditvi še ni dobil priložnosti v slovenskem moštvu. To je res noro! Kdo bi si mislil, da je kaj takega sploh mogoče?« se je med prenosom tekme na Eurosportu čudil Sven Hannawald, ki se lahko med drugim pohvali s tem, da je še vedno edini, ki je dobil vse štiri preizkušnje na znameniti novoletni turneji (2001/02). Ob tem je nekdanji nemški zvezdnik dodal, da je Jernejeva zmaga vsekakor najlepša nagrada za vse pri podjetju Sport 2000, pri katerem so očitno izdelali res konkurenčne smuči. To je mogoče soditi po njegovi zaletni hitrosti v Ruki. Če je bil Damjan v preteklosti običajno med (naj)počasnejšimi v karavani, je bil minuli konec tedna tudi po hitrosti v zgornji polovici in prav nič počasnejši od, denimo, Petra Prevca. Da je 25-letni Gorenjec poleti zamenjal proizvajalca smuči, seveda ni ušlo niti Hannawaldu. »Sezoni, v kateri je osvojil tako rekoč vse, kar se je osvojiti dalo, je sledila zima, v kateri mu ni šlo po načrtih. Tudi menjava smuči je dokaz, da išče novo pot, po kateri bi se rad spet približal svetovnemu vrhu,« je razmišljal 43-letni Nemec in ugotavljal, da je Prevc s posameznimi skoki v Kuusamu, kamor je, mimogrede, v začetku tega tedna na krajši oddih s svojo družino priletel argentinski nogometni as Lionel Messi, nakazal, da gre vendarle v pravo smer.

Avstrijec Martin Koch, svojčas prav tako sijajen letalec na smučeh, je ocenil, da je Petrov največji problem v tem, da sam pri sebi dobro ve, kaj zna in koliko je sposoben. In prav zaradi tega verjetno skače preveč s silo in potem v njegovih nastopih ni potrebne lahkotnosti. Da se skupni zmagovalec svetovnega pokala 2015/16 zdaj utaplja v sivem povprečju, ne gre v račun niti Nemcu Dietru Thomi. »Še pred dvema letoma je bil Peter metre pred tekmeci, zdaj pa se muči nekje v sredini,« je bilo že v Visli slišati od 48-letnika iz Hinterzartna, zdaj strokovnega komentatorja pri nemški televizijski postaji ARD, ki je slabše rezultate pripisal tudi preveč agresivnemu slogu odskakovanja in odsotnosti vzgornika.

Prav vsi omenjeni poznavalci skokov pa se sprašujejo, kje je Domen Prevc. »Ko vprašaš Gorana Janusa, kako je z Domnom, ti odvrne le: 'We will see,' (Bomo videli.). V prejšnji sezoni je bil že velik zvezdnik, zdaj pa je le še veliko vprašanje. A tako pač je v skokih,« pa je dejal Avstrijec Toni Innauer, olimpijski prvak iz Lake Placida '80. Ko je na najmlajšega od bratov Prevc beseda nanesla na torkovi novinarski konferenci, med katero je Domen vadil v Planici, glavni trener slovenske skakalne vrste ni bil dosti zgovornejši: »Ko nekomu ne gre, mora pač trenirati.« 


Hud padec Dietharta

Na treningu v Ramsauu je grd padec doživel avstrijski smučarski skakalec Thomas Diethart. Zmagovalec novoletne turneje 2013/14 je kmalu po odskoku izgubil nadzor nad smučmi in strmoglavil na doskočišče. Ker je v izteku obležal nezavesten, so ga s helikopterjem prepeljali na intenzivni oddelek bolnišnice v Schladmingu, kjer so ugotovili, da je staknil hud pretres možganov, lažjo možgansko krvavitev, močnejši udarec v pljuča in poškodbe po obrazu.

 

Deli s prijatelji