STEFAN KRAFT

Počutil se je, kot da bi ga napadel medved

Objavljeno 27. marec 2017 15.22 | Posodobljeno 27. marec 2017 15.24 | Piše: Miha Šimnovec

Stefan Kraft za slovo od sezone v Planici trikrat poslušal avstrijsko himno v svojo čast – za zmago na tekmi ter za osvojitev velikega in malega kristalnega globusa. Peter Prevc za konec šesti, Jurij Tepeš dve mesti za njim. Glavni trener Goran Janus sezono ocenil kot dobro, ve pa, da je manjkala pika na i.

Peter Prevc je v Planici ostal brez rekorda, pa še navijač ga je poljubil. Foto: Dejan Javornik

PLANICA – Planica se je – zlasti v soboto – znova predstavila v vsej svoji veličini, najboljši smučarski skakalci na svetu pa so postregli s prvovrstnim spektaklom in številnimi dolgimi poleti ter celo tremi novimi rekordi letalnice bratov Gorišek. Za prvega je že v poskusni seriji poskrbel Norvežan Robert Johansson, ki je z 250 metri za poldrugi meter izboljšal dotedanjo najboljšo znamko Petra Prevca iz leta 2015. Toda brkati viking se je največje daljave v dolini pod Poncami veselil le malo dlje, kot se je pred tednom dni svojega svetovnega rekorda v Vikersundu (252 m). Tako kot na tamkajšnji pošasti ga je tudi v Planici preletel avstrijski zvezdnik Stefan Kraft, ki je pristal pri 251 metrih, še pol metra dlje pa je takoj za njim odneslo poljskega heroja Kamila Stocha, vendar s to razliko, da ga je po doskoku tako močno potegnilo na zadnjo plat, da je z njo podrsal po snegu. Ker tega sodniki očitno niso videli (prejel je ocene med 15,0 in 16,5), je njegov nastop obveljal kot novi rekord letalnice.

Ranjeni ponos

Z njim je Poljsko na ekipni preizkušnji popeljal na tretje mesto za zmagovito Norveško in drugouvrščeno Nemčijo, Slovenci (ob Petru so bili v ekipi še Domen Prevc, Anže Semenič in Jurij Tepeš) pa so se morali zadovoljiti s petim mestom, pri čemer so za Skandinavci zaostali za kar 108,9 točke. »Če bi po prvi seriji, po kateri smo bili tretji, prekinili tekmo, bi bilo v redu, tako pa... Žal mi je predvsem zaradi gledalcev (v soboto so jih prireditelji našteli 27.000, v vseh štirih dneh pa 75.000), fantom pa nimam česa očitati. Napake, ki so jih delali, niso bile velike, so se pa seštevale, tako da je peto mesto tačas realno,« je ocenil glavni trener naše reprezentance Goran Janus, ki je šel po tekmi peš navzdol po letalnici, da si je od blizu ogledal, kje so prista(ja)li zlasti Stoch, Kraft in Johansson. »Borili smo se, bitka pa nam ni uspela, zaradi česar je naš ponos ranjen,« je priznal najstarejši od bratov Prevc, h kateremu je med tekmo v iztek pritekel navijač, ga objel in poljubil. »Reči moram, da me je tako prestrašil in šokiral, da nisem vedel, kaj naj naredim. Zmrznil sem. Kot da bi me napadel medved.«

Boljši vtis so slovenski reprezentanti pustili v včerajšnji edini seriji velikega finala najboljše trideseterice, v kateri je bil Peter Prevc s poletom, dolgim 229 metrov, šesti, med deseterico pa se je prebil tudi osmouvrščeni Tepeš (231,5 m), ki si je prav takšen polet želel za slovo od zime. Domen Prevc (226,5 m) se je uvrstil na 17. mesto, medtem ko sta Jernej Damjan (212 m) in Anže Lanišek (212,5 m), ki je priložnost za nastop dobil zaradi odsotnosti četverice pred njim uvrščenih skakalcev, pristala na 24. oziroma 25. mestu.

Ni prebil zida

»Škoda premočnega vetra, vendar so ga očitno kar malo čakali glede na to, da so tako hitro odpovedali drugo serijo,« je razmišljal najvišje uvrščeni Slovenec in glede svojih poletov dejal, da je bil nekako zabetoniran na zadnji rdeči črti. »Če bi se mi to dogajalo na 120-metrski napravi, bi bilo vse v najlepšem redu, tu pa se pri zadnji rdeči črti prava bitka šele začne. Zaradi tega velikega zadovoljstva ne more biti,« je priznal 24-letni Gorenjec, ki je zelo užival v dolgih poletih tekmecev. »Večino rekordov sem doslej videl po televiziji, tokrat pa je naneslo tako, da sem jih spremljal od spodaj. Bilo je zanimivo; zdi se, kakor da bi se skakalec ustavil v zraku. Ko sem si od blizu ogledal odtise Krafta in Stocha v snegu, sem se vprašal, kako je sploh mogoče poleteti tako daleč,« se je čudil Peter, potem ko je izgubil svoj rekord.

»Kolegi so me hitro začeli zbadati: 'Že tako ti ne gre sezona, zdaj so ti pa vzeli še rekord.' Stefan in Kamil sta res v vrhunski formi; kakor sem jaz lani nizal oziroma iz rokava stresal dolge polete, tako sta jih zdaj onadva. Super je bilo, da sta lahko prav najmočnejša izkoristila odlične razmere, ki sta jih imela. Če bi jih imel jaz, zagotovo ne bi zbral toliko metrov. Nikakor nisem našel načina, kako bi odpravil težave, enostavno nisem prebil zida na 225 metrih,« je pojasnil in pripomnil, da privošči Kraftu vse uspehe, hkrati pa mu je nevoščljiv, ker ve, kako dobri občutki so ga prevevali včeraj, ko je trikrat poslušal avstrijsko himno – za zmago na tekmi ter za osvojitev velikega in malega (letalnega) kristalnega globusa.

Mogoč je bil tudi svetovni rekord

Najboljši skakalec pravkar končane sezone, ki je na zadnji preizkušnji poletel do 250 metrov, je na novinarski konferenci omenil, da je za njim nepozaben dan, prav za konec pa mu je uspel še en popoln nastop. »Želel sem si povrniti planiški rekord, vendar mi je na žalost malo zmanjkalo,« je povedal 23-letni šampion iz kluba Schwarzach-Salzburg in ponovil, da bi lahko dan poprej izboljšal svoj svetovni rekord iz Vikersunda (253,5 m). »Bil sem tako visoko v zraku, da bi lahko poletel še dlje. A nisem imel dovolj poguma, da bi nadaljeval do konca, zato sem ga prekinil,« je še dejal Kraft.

Nad njim je bil seveda navdušen tudi Janus, ki je na koncu potegnil črto pod sezono iz slovenskega zornega kota. »Bila je dobra, peta najuspešnejša v zgodovini slovenskih skokov, vem pa, da je manjkala pika na i. Po prejšnji sanjski zimi nam ni bilo lahko, med sabo smo že dorekli stvari za naprej in čaka nas veliko dela. Revolucije ne bomo delali, bomo pa zmanjšali ekipo in opravili določene korekture v treningu motorike glede na videno v sezoni,« je razložil »glavni in odgovorni« v naši skakalni reprezentanci.

 

Deli s prijatelji