HOKEJ

Odlični Saunders pogasil ogenj nezbranih zmajev

Objavljeno 18. december 2017 14.44 | Posodobljeno 18. december 2017 14.45 | Piše: Rok Tamše

Hokejisti Sij Acroni Jesenic so še četrtič zapored v tej sezoni premagali SŽ Olimpijo.

Jeseniški vratar Clarke Saunders je spravljal v obup Andreja Hebarja in njegove soigralce pri SŽ Olimpiji. Foto: Blaž Samec

LJUBLJANA – Hokejisti Sij Acroni Jesenic so še naprej nesporni vladarji na slovenski sceni. To so potrdili tudi v tretjem slovenskem derbiju alpske lige v tej sezoni, ko so v Tivoliju pred 2200 gledalci premagali SŽ Olimpijo s 3:0 (0:0, 2:0, 1:0). Če upoštevamo še finale pokalnega tekmovanja, potem je v tej sezoni 4:0 v zmagah za železarje v dvobojih z zmaji. V tokratni derbi je precej bolje vstopila ljubljanska zasedba. Vse do polovice tekme so imeli zeleno-beli pobudo v igri, a so Uroš Batič, Aljaž Chvatal, Matic Kralj, Gal Koren in Andrej Hebar zapravljali zrele priložnosti kot po tekočem traku. Nevarne strele in tudi kar štiri samostojne prodore gostiteljev je kot za šalo ustavljal Kanadčan v dresu železarjev Clarke Saunders. Zato je logično sledila kazen za neučinkovitost SŽ Olimpije. Adis Alagič je bil strelec prvega gola po hitri in domiselni akciji Gorenjcev v 31. minuti, le tri minute pozneje pa je Finec med rdečimi Markus Piispanen spretno izkoristil dva igralca manj na ledu pri Ljubljančanih. V zadnji tretjini so prvaki le še izkoristili poklonjeni plošček Kristjana Čepona, tako da je Miha Logar v 51. minuti postavil končni izid 3:0.

Taktika potrpežljivosti

»Ljubljančani so do polovice tekme imeli svoje priložnosti za vodstvo, toda mi smo imeli v vratih Clarka, ki nas je držal v igri, mi pa smo potem izkoristili svoje priložnosti in zasluženo zmagali. Clarke brani vrhunsko že celo sezono. Srečo imamo, da je ves čas tako dober. Ko potrebujemo obrambo, ko storimo napako, vemo, da imamo zadaj nekoga, ki bo popravil napako. Običajno se zgodi, da na polovici tekme prevzamemo pobudo v igri in tako se je zgodilo tudi tokrat,« je pojasnil kapetan jeseniškega moštva Andrej Tavželj. Njegov šef, trener železarjev Gaber Glavič, je povedal: »Olimpija je pred domačimi gledalci začela s trdo igro. Imamo odgovor na to, zdržali smo pritisk in potem igro usmerili po naše. Tekma je pokazala, da imamo na Jesenicah vse več mladih igralcev, ki jih lahko priključimo članski zasedbi. To me navdušuje.« Tudi Glavič je poudaril vlogo Saundersa: »Clarke je res imel veliko vlogo v tej zmagi. Del našega taktičnega načrta je bila tudi potrpežljivost in potem se ti odpre možnost za zmago. Ta je še kako dobrodošla za psihološko moč pred novo tekmo.« Jeseničane do konca decembra čaka pet zaporednih tekem v Podmežakli, zadnja 30. decembra bo spet proti SŽ Olimpiji. »To je prav, tako mora biti. Upam, da bodo gledalci radi prišli na tekme. Smo pa prej bili kar precej na poti in prinesli kar dosti točk. Zdaj jih moramo potrditi na domačem ledu,« je še pripomnil Glavič.

Porazni v napadu

Novi poraz v dvoboju z največjimi rivali je prinesel veliko razočaranje v zmajevo gnezdo. »Poraz je težek predvsem glede na videno v prvi in drugi tretjini vse do prejetega zadetka. Imeli smo svoje priložnosti, ki jih nismo izkoristili, tudi štiri samostojne prodore. Zamislimo se lahko nad našo neučinkovitostjo. Moramo še trdo delati, na treningih bomo vztrajali pri boljši učinkovitosti,« je povedal trener SŽ Olimpije Andrej Brodnik, ki je še dodal: »Vsak poraz ti po malem odnese možnosti za uvrstitev v končnico. Upam, da porazi v tem obdobju še niso kritični.« Niti najučinkovitejši igralec zmajev Andrej Hebar v soboto ni imel svojega dne. »Spet se nam ni izšlo. Imeli smo štiri solo prodore, pa nismo spravili ploščka v vrata. Treba bo delati naprej, v ponedeljek se vrnemo v dvorano. Delo, delo in še enkrat delo. Jeseničani so za zdaj boljši od nas, zaslužijo si čestitke. Gremo dalje, to je vendarle samo ena tekma v ligi. Brezpredmetno je izgubljati živce. Ko bomo enkrat le spravili plošček v mrežo, se nam bo odprlo,« je dejal izkušeni Hebar. Na lestvici alpske lige vodi Ritten (23 tekem, 56 točk), Sij Acroni Jesenice so tretje (21 tekem, 48 točk), SŽ Olimpija pa je padla na 7. mesto (23 tekem, 38 točk).

Deli s prijatelji