SMUČARSKI TEK

Odgovorni že sprejeli prve ukrepe

Objavljeno 21. december 2017 10.40 | Posodobljeno 21. december 2017 10.42 | Piše: Miha Šimnovec

Na start novoletne turneje v smučarskem teku le trije Slovenci. Za Anamarijo Lampič bo Tour de ski priprava za OI .

Ob Vesni Fabjan (levo) in Anamariji Lampič (desno) se bo na start bližnje novoletne turneje v smučarskem teku podal tudi Miha Šimenc. Foto: Leon Vidic

LJUBLJANA – Od uvodnih preizkušenj za svetovni pokal v olimpijski zimi 2017/18 so dosti več pričakovali tudi vodilni možje v slovenskem smučarskem teku. »Ker z doseženimi rezultati nismo povsem zadovoljni, smo že sprejeli določene ukrepe, zaradi katerih bomo imeli nekoliko manj tekmovalcev na bližnjem Touru. A s Stefanom Saraccom gremo naprej in upam na najboljše,« je poudaril predsednik zbora za tek na smučeh Simon Jan in besedo prepustil Saraccu, ki je razkril, da se bodo na start bližnje novoletne tekaške turneje v Lenzerheideju (30. decembra) od Slovencev podali le Vesna Fabjan, Anamarija Lampič in Miha Šimenc. V svetovnem pokalu je sicer naša najvišje uvrščena tekačica ta čas Katja Višnar na 41. mestu. Lampičeva, ki je skupno 50., v konkurenci do 23 let, v kateri brani skupno zmago, pa 9., si želi vse preizkušnje na Touru končati med najboljšo trideseterico. Najpomembnejši tekmi zanjo pa bosta oba sprinta – po Lenzerheideju še v Oberstdorfu (3. in 4. januarja), po katerem se bodo v vodstvu reprezentance odločili, kako naprej. »Začetek sezone, tako kot lani, resda ni bil najboljši, vendar pa sem medtem na to že pozabila, tudi zaradi boljših nastopov v Davosu (16. v sprintu) in Dobbiacu (29.), kjer sem si nazadnje na 10-kilometrski zasledovalni preizkušnji pritekla dve točki. Na ta način sem dobila potrditev, da sem se sposobna tudi na razdalji uvrščati med trideseterico,« je povedala 22-letnica iz Valburge pri Medvodah in pristavila, da že komaj čaka na start turneje, ki bo zanjo predvsem priprava za februarske olimpijske igre v Pjongčangu.

Terapije del treningov

Fabjanova, ki trenira z ekipo B, je v skupni razvrstitvi le štiri mesta za Lampičevo. Za 32-letnico iz Spodnje Besnice je Tour neke vrste prelomnica v sezoni, največ pa stavi na uvodno preizkušnjo, sprint v prostem slogu v Švici, kjer je bila pred dvema letoma v polfinalu. »Od kvalifikacij naprej se bom poskušala čim bolj osredotočiti na svoj tek, rezultat pa bo odvisen od tega, kako dobro mi bo to uspelo,« je pojasnila Fabjanova, katere sestavni del treninga so bile v zadnjem obdobju tudi terapije. »V Davosu sem dan pred tekmo začutila ostro bolečino v rami zaradi poškodovane mišice, upala sem, da se bo stanje po prespani noči izboljšalo, a se je le še poslabšalo. Zato je bil po vrnitvi iz Švice poudarek na tem, da bi pozdravila poškodbo, zaradi česar sem nekaj treningov opravila le z eno palico,« je razkrila izkušena Gorenjka. Da bi preverila, kako je s poškodbo, se je minuli konec tedna udeležila tekem za celinski pokal v St. Ulrichu, kjer se je prepričala, da je z ramo bolje. V sprintu je bila dvanajsta. »Upam, da bom lahko čim prej spet tekmovala popolnoma nemoteno,« si je še zaželela Fabjanova. 

Deli s prijatelji