SKAKALNI AS

Ni si predstavljal takšnega vzhičenja

Objavljeno 20. marec 2017 12.02 | Posodobljeno 20. marec 2017 12.03 | Piše: Mi. Š.
Ključne besede: Stefan Kraft

Avstrijski skakalni as Stefan Kraft sijajno sezono kronal še z novim svetovnim rekordom (253,5 m). Že takoj po odskoku je vedel, da ga bo odneslo daleč. Po pristanku začutil, da se je dotaknil nečesa.

Novi svetovni rekorder: Avstrijec Stefan Kraft. Foto Reuters

Sobotna moštvena tekma v Vikersundu je postregla pravzaprav z vsem, kar lahko ponudijo smučarski skoki oziroma poleti. Po daljšem čakanju, prekinitvi in razveljavitvi uvodne serije se je poldrugo uro pozneje, kot je bilo sprva predvideno, tekma razvila v eno od najbolj razburljivih v zgodovini tega športa, med katero so gledalci ob izteku (in pred televizijskimi zasloni) uživali v številnih dolgih poletih in celo dveh svetovnih rekordih.

Najprej je najboljšo znamko Norvežana Andersa Fannemela izpred dveh let z iste naprave (251,5 m) za pol metra s Slatnarjevimi smučmi izboljšal njegov rojak Robert Johansson, malo pozneje je še poldrugi meter dlje poletel Avstrijec Stefan Kraft. Po njegovem pristanku pri 253,5 metra, po katerem ga je potegnilo močno nazaj, so se pojavila ugibanja, ali se ni nemara z zadnjico dotaknil tal, česar pa iz različnih posnetkov ni mogoče potrditi. Od peterice sodnikov je sicer le domači ocenjevalec sloga Nicolai Sebergsen videl oziroma hotel videti padec; tako ga je namreč ocenil (12,0). Preostali štirje so mu prisodili od 15,5 do 16,5.

Tako se je 23-letni šampion iz Goldegga na Solnograškem, ki si glede dotika niti sam ni bil povsem na jasnem, v zgodovino poletov vpisal kot osmi svetovni rekorder iz Avstrije. »Čutil sem, da sem se dotaknil nečesa, vendar menim, da so bile to smuči, kajti tekmovalni dres je bil popolnoma suh in nikjer moker,« je Kraft povedal o svojem pristanku, ki je dvignil kar precej prahu.

Da ga bo odneslo daleč, je vedel že takoj po odskoku. »Zavedal sem se, da sem dobro odrinil, po kakšnih 100, 150 metrih pa sem spoznal, da je to moja velika priložnost. Govoril sem si, da moram le še vztrajati v tem agresivnem letalnem položaju in se po doskoku nujno obdržati na nogah. Jasno mi je bilo, da bom imel svetovni rekord, če bom nastop izpeljal do konca tako, kot sem si zamislil,« je avstrijski zvezdnik opisal svoj izjemni polet, po katerem je bil tako iz sebe, da se je moral usesti za nekaj časa.

Kljub temu ni bil povsem prepričan, kam bi ga umestil med svojimi drugimi uspehi. »Lovorika na novoletni turneji, naslova svetovnega prvaka, svetovni rekord... Vsak podvig prinese s seboj svoja čustva. Sem pa presenečen, kolikšno zanimanje je povzročil rekord. Nisem si predstavljal takšnega vzhičenja po njem,« je priznal Kraft in na vprašanje, ali verjame, da se lahko skakalci nekega dne približajo celo znamki 300 metrov, odvrnil, da si to težko predstavlja. »Vendar ne bom rekel, da je nemogoče; sploh če bodo zgradili ustrezno napravo,« je še dejal novopečeni svetovni rekorder. 

Deli s prijatelji