FORMA V VZPONU

Na Finskem preveč igral pingpong

Objavljeno 30. november 2017 11.30 | Posodobljeno 30. november 2017 11.30 | Piše: Miha Šimnovec

Peter Prevc se bo poskušal od Jerneja Damjana nalesti sproščenosti. V Rusiji je pred dvema letoma začel pohod proti velikemu globusu.

Peter Prevc je pripravljen na dolg in potrpežljiv polet. FOTO: AP

LJUBLJANA – Po uvodnih dveh tekmah za svetovni pokal v smučarskih skokih Peter Prevc v skupni razvrstitvi zaseda šele 20. mesto, kar je zagotovo manj, kot si je obetal pred začetkom olimpijske zime. Potem ko je s to uvrstitvijo že odprl sezono v Visli, je bil minulo nedeljo v Ruki še tri mesta slabši. »Čeprav rezultat ne kaže kakšnega napredka, so se mi skoki na Finskem zdeli boljši kot na Poljskem. Zlasti tisti, ki so mi uspeli na treningu in v poskusni seriji, so že imeli določeno veljavo. Prav ti mi tudi dajejo mirnost pred naslednjimi preizkušnjami,« je poudaril skakalec kranjskega Triglava in obžaloval, da se na koncu dneva nista upoštevala najboljša skoka. V tem primeru bi bil vsekakor uvrščen višje, navsezadnje je imel 3. oceno drugega treninga in 2. v poskusni seriji posamične tekme. V Ruki je imel preglavice predvsem s pravočasnostjo in smerjo odskoka. Ko se mu je zdel skok v redu, ga ni odneslo, ker je odrinil prepozno, ko pa je bil na odskočni mizi točen, ni odrinil v pravo smer. »Med tema napakama sem potem igral pingpong. Nadejam se, da se bo – ko bom ponovil več dobrih skokov – vse skupaj lepše sestavilo. Očitno me, ker je forma v počasnem vzponu, čaka dolga in potrpežljiva pot,« je razmišljal najstarejši od bratov Prevc, ki se za zdaj še ne jezi nase, ker mu skokov s treninga še ni uspelo prenesti na tekmo.

Damjan ga je prijetno presenetil

»Če pa se mi bo to dogajalo še nekaj vikendov, bom zagotovo postal tudi jezen. Za zdaj si pa govorim: 'Kljub vsemu si bil dvotretjinsko uspešen, boš pa poskušal izkoristiti naslednjo priložnost.' Tako se spodbujam,« je razkril 25-letni Gorenjec, ki ga je Jernej Damjan z zmago na Finskem prijetno presenetil. Čeprav je že pred dvema tednoma v Kranju opazil, da devet let starejši Ljubljančan skače zelo dobro, si – tako kot mnogi – ni mislil, da lahko seže v vrh. »Toda Jernej je skakal zelo mirno in tehnično dovršeno. Ko smo vsi čakali spodaj in je bil na vrhu le še en Slovenec, ki je nato poletel proti zeleni laserski črti, smo bili res zelo, zelo veseli,« je priznal Prevc in pripomnil, da lahko od Damjana vsi črpajo sproščenost. »Upam, da se bomo od njega nalezli tudi mirnosti in dobrovoljnosti. Morali se bomo čim manj obremenjevati z drugimi stvarmi in si vbiti v glavo, da smo na skakalnici za to, da na njej uživamo. Kakor je to pač v Ruki počel Jernej,« je še omenil Peter in glede naslednje postaje svetovnega pokala ta konec tedna v Nižjem Tagilu, kjer je pred dvema letoma začel svoj zmagoviti pohod proti velikemu kristalnemu globusu, dodal: »Takrat je bilo to zagotovo eno od boljših prizorišč, bomo videli, kako bo tokrat. Zdaj so ob tamkajšnji skakalnici postavili mrežo, morda zaradi tega ne bomo imeli več takšne pomoči vetra.« 

V udarni ekipi znova tudi Zajc

V udarno slovensko moštvo se je vrnil nadarjeni Timi Zajc, ki je v ekipi za Nižji Tagil, kjer bosta v soboto in nedeljo dve posamični tekmi, zamenjal Jurija Tepeša. Ob 17-letniku iz Hramš pri Dobrni in Petru Prevcu so proti Rusiji od naših skakalcev odleteli še Tilen Bartol, Jernej Damjan, Robert Kranjec, Anže Lanišek in Anže Semenič.




 

Deli s prijatelji