SCHLADMING

Mazetova v lov na rekord Vikinga

Objavljeno 04. februar 2013 21.35 | Posodobljeno 04. februar 2013 21.36 | Piše: Drago Perko

S superveleslalom ob 11. uri se v Schladmingu začne 42. SP v alpskem smučanju.

Tina Maze jutri do prve kolajne (foto: Reuters)?

SCHLADMING – V boju za veliki kristalni globus v svetovnem pokalu je med dekleti zaradi popolne prevlade Tine Maze že kar malce dolgočasno. Novo vznemirjenje zato ponuja svetovno prvenstvo v Schladmingu, kjer bi lahko slovenska šampionka osvojila pet kolajn, kar je doslej uspelo le Norvežanu Lasseju Kjusu leta 1999. V Schladmingu sta leta 1982 kolajni osvojila Bojan Križaj in Boris Strel, to pot je vse na ramenih izjemne Korošice, ki danes začenja svoje sedmo svetovno prvenstvo, žarometi vseh kamer ter mikrofoni pa so uprti vanjo. Vprašanje je le eno: ali bo tudi pod goro Planai potrdila svoje mojstrstvo? »Menim, da med nama ni rivalstva. Tina ima fantastično sezono, z njo se ne primerjam, ker sem zamudila preveč tekem,« je pred uvodno preizkušnjo v superveleslalomu povedala Američanka Lindsey Vonn, ki se je že poslovila od obrambe velikega kristalnega globusa, na SP pa ne misli znova trpeti v senci Mazejeve. »Tako dobro se še nisem počutila, tako močna še nisem bila,« nadaljuje v svojem prepoznavnem ameriškemu duhu Američanka, ki jo zanimajo le najvišja mesta. »Štejejo le medalje,« doda Vonnova, ki ne obžaluje, da si je privoščila štiri tedne oddiha med sezono. 
O svežini pa v tem hipu težko govorimo pri Črnjanki, ki so ji na zadnji tekmi svetovnega pokala v Moskvi pošle moči. Zato bo še toliko bolj zanimivo videti, koliko ji je uspelo napolniti baterije na italijanski obali v družbi Andree Massija, sonca, soli in lahkotnega vetriča. »Pred nami so najpomembnejše tekme sezone. Zdi se, kot da vsi letošnji rezultati niso več pomembni. Želim potrditi vrhunsko pripravljenost, se boriti za najvišja mesta,« svoj pohod na nove kolajne s svetovnih prvenstev napoveduje Tina, ki se smučanja loteva malodane filozofsko: »Start iz hišice je vedno nov začetek. Takšno zavedanje me ohranja na realnih tleh. Nisem obremenjena s številkami, ampak s svojim poslanstvom, ki je gibanje med vratci.« Mazejeva stavi na dober »štimung«, tudi zavoljo združenih navijačev s Koroškega, ki bodo že danes stiskali pesti za Korošico. Na zadnjem svetovnem prvenstvu je osvojila dve kolajni (zlato in srebro), Vonnova le eno (srebro). Naslov prvakinje danes brani Avstrijka Elisabeth Görgl, ki je pred dvema letoma na svetovnem prvenstvu v Garmischu slavila tudi v smuku, zdaj pa je svetlobna leta daleč od šampionske forme. Med favoritinje za zlato gre prišteti še 23-letno Bavarko Viktorio Rebensburg, ki je poleg Mazejeve in dvakrat Vonnove edina zmagovalka v superveleslalomih te sezone. »Pritiska ne čutim, želim si le biti hitra,« pravi Američanka Julia Mancuso, še ena iz kroga kandidatk za odličje na današnji tekmi, ki se začne ob 11. uri.


Evri za TOP 6

Smučarke in smučarji bodo bogato nagrajeni za mesta od ena do šest. Zlata medalja bo prinesla 32.388 evrov, srebrna 20.242, bron pa 12.145; za 4. mesto 8097, za 5. 4858 in za 6. mesto 3238 evrov.

Pol milijona navijačev

Schladming drugič v zgodovini gosti svetovno prvenstvo. Kraj šteje 5000 prebivalcev, do konca prvenstva naj bi ga obiskalo nekaj manj kot pol milijona turistov. Na vsaki tekmi prireditelji pričakujejo 30.000 obiskovalcev in upajo, da bo avstrijska ekipa izenačila ali celo izboljšala bero iz Garmischa 2011. Takrat so dekleta in fantje osvojili štiri zlate, tri srebrne in eno bronasto medaljo.

Avstrijka Nicole Schmidhofer bo odprla smučarsko SP 2013 v avstrijskem Schladmingu. Današnji žreb številk pred torkovim superveleslalomom je Avstrijki namenil čast, da bo kot prva tekmovalka zapeljala na progo. Prva smučarka sveta, Črnjanka Tina Maze, se bo na progo podala s številko 18, le mesto za njo bo šla na progo Američanka Lindsey Vonn.

Branilka naslova, Avstrijka Elisabeth Görgl, bo šla na progo kot 10., zmagovalko pa bo bržkone dala skupina tekmovalk s številkami med 16 in 22. Kot 16. bo šla na progo olimpijska prvakinja Nemka Viktoria Rebensburg, sledijo Švicarka Fabienne Suter, Mazejeva in Vonnova, s številko 20 Nemka Maria Höfl- Riesch, nato pa še Avstrijka Anna Fenninger in druga Američanka Julia Mancuso.

Med 59 tekmovalkami bo nastopila še ena Slovenka, Ilka Štuhec bo imela startno številko štiri.

 

Deli s prijatelji