SPOREN REKORD

Kraftov rekord buri duhove

Objavljeno 21. marec 2017 08.26 | Posodobljeno 21. marec 2017 10.27 | Piše: Miha Šimnovec

Na posnetku norveške televizijske postaje TV2 viden madež na Avstrijčevem dresu.

Norveški rekorder Robert Johansson ne ve, kaj naj si misli o madežu na tekmovalnem dresu Stefana Krafta. Foto Reuters

Vikersundski letalni spektakel močno odmeva v skakalnih krogih. V nemškem taboru bentijo nad tekmovalnim razsodiščem, ki je Andreasa Wellingerja po njihovem prikrajšalo za zasluženo skupno zmago na krstni norveški turneji Raw Air (surovi zrak), gostitelji pa se še vedno jezijo zaradi priznanega svetovnega rekorda Stefana Krafta. Mnogo Norvežanov je prepričanih, da je 23-letni Avstrijec po sobotnem pristanku pri 253,5 metra s svojo zadnjico podrsal po snegu, zaradi česar bi morali – tako vztrajajo – razveljaviti rekord. Njihova prizadevanja v tej smeri gre po svoje razumeti; želijo si pač, da bi lastnik najboljše znamke ostal njihov rojak. Če bi jo namreč odvzeli Kraftu, za kar so možnosti seveda nične, bi rekorder ostal Robert Johansson, ki je pol ure pred podvigom nosilca rumene majice vodilnega v skupnem seštevku za svetovni pokal poletel do 252 metrov.

Pri norveški televizijski postaji TV2 so se dokopali do posnetka, na katerem je na Stefanovem tekmovalnem dresu viden madež, ki bi bil lahko posledica njegovega dotika tal. »Videti je res malce nenaravno,« je madež komentiral Andreas Vilberg, ki kroji kombinezone norveških reprezentantov. Po njegovem bi lahko nastal tudi zaradi smrečjih vejic na doskočišču, po katerih naj bi Kraft (po)drsal s svojo zadnjico. »O, ja. Ah,« se je namuznil v nedeljo četrtouvrščeni domači matador Johann Forfang, potem ko je videl fotografijo. Ob tem je pripomnil, da bi se moral – če je bil z zadnjico na tleh – Stefanov polet šteti kot padec in potemtakem svetovni rekord ne bi smel (ob)veljati. Johansson je bil bolj zadržan. »Ne vem, kaj naj si mislim. Izjemno težko je reči kar koli,« je povedal novi norveški rekorder, ki bo v četrtek, torej na dan kvalifikacij velikega finala v Planici, praznoval 27. rojstni dan.

Norveški direktor zmajuje z glavo

Zgovornejši je bil njegov reprezentančni kolega Andreas Stjernen, s četrtim mestom najboljši viking v končni razvrstitvi norveške turneje. »Sodniki morajo soditi, kar vidijo; tudi kadar je kaj sporno. A fotografija po mojem ne dokazuje prav veliko. Stefan je dosegel nor rekord, večina sodnikov pa je ocenila, da ni padel,« je razmišljal 28-letni Norvežan. Zato pa je z glavo zmajeval Clas Brede Bråthen, direktor norveške skakalne reprezentance (mimogrede: njenemu marketinškemu direktorju Bjørnu Einarju Romørenu zaradi nedeljske vožnje pod vplivom alkohola grozi zaporna kazen), potem ko so ga opozorili na madež. Strinjal se je s Forfangom, da bi morali Kraftov doskok šteti kot padec, pri čemer je poudaril že večkrat omenjeno težavo sodnikov, ki so pogosto tako oddaljeni od doskočišča, da težko vidijo pristanke skakalcev. Ker gre za dragocene in pomembne točke, ki odločajo o uvrstitvah, navsezadnje tudi o denarnih nagradah, bi se morali po njegovem mnenju odgovorni pri Mednarodni smučarski zvezi (FIS) zganiti in nekaj narediti za to.

Dolgoletni direktor skakalnih tekmovanj za svetovni pokal Walter Hofer v tem ne vidi težav. »Sodniki sodijo, kar vidijo. Poleg tega imamo novo pravilo, po katerem se lahko dotakneš tal z enim delom telesa. Če torej podrsaš z eno roko, je v redu, če z obema, se šteje kot padec,« je pojasnil 62-letni Avstrijec in pripomnil, da bi lahko Kraftu odvzeli rekord le, če bi sam priznal, da je padel. »Če pa tega skakalec ne stori, ne moremo narediti ničesar,« je še dejal Hofer. Avstrijski zvezdnik je ponovil besede, ki jih je izrekel že po rekordnem poletu. »Bil sem poln adrenalina, med poletom sem si govoril, da moram po doskoku ostati na nogah. Po njem smo si dobro ogledali moj dres, ki je bil suh; nikjer ni bil moker,« je poudaril Kraft in po ogledu fotografije, na kateri je na kombinezonu viden madež, odvrnil: »Ne vem, kaj bi to bilo. Morda pa je fotošop,« se je nasmehnil Kraft. Pri norveški TV2 so sicer zagotovili, da fotografije niso računalniško obdelali in spreminjali...

 

Deli s prijatelji