ZADOVOLJEN Z ZAČETKOM

Ko mu gre, z Janusom zelo dobro sodeluje

Objavljeno 16. december 2017 10.36 | Posodobljeno 16. december 2017 10.36 | Piše: Miha Šimnovec

Jernej Damjan zelo zadovoljen z začetkom olimpijske zime. Doslej zbral le dve točki manj kot vsi preostali Slovenci skupaj.

Domen Prevc in Jernej Damjan sta včeraj v Engelbergu prikazala zelo spodbudne skoke. FOTO: Leon Vidic

LJUBLJANA – Med slovenskimi smučarskimi skakalci je olimpijsko zimo najbolje začel Jernej Damjan. Čeprav ima tekmo manj od predvidenih udarnih adutov v naši vrsti, je s 168 točkami, ki ga v skupnem seštevku za svetovni pokal uvrščajo na visoko osmo mesto, doslej zbral le dve točki manj kot skupaj vsi preostali člani slovenske reprezentance. »Zelo sem zadovoljen s tem, kako se vse skupaj odvija. Najpomembneje je, da se ne obremenjujem z rezultati, ampak samo s tehniko in skoki. In da uživam v slehernem nastopu,« je poudaril 34-letni Ljubljančan, ki je imel prejšnji konec tedna v Titisee-Neustadtu precejšnjo smolo z razmerami. Z izjemo drugega skoka na ekipni preizkušnji, pri katerem so mu zaradi rahlega vzgornika odvzeli pičlo desetinko, je v vseh preostalih poskusih zaradi vetra v hrbet prejel precejšnje točkovne pribitke.

Z dobrimi nastopi pa je vnovič dobil potrditev, da zna dobro skočiti v vseh razmerah. »To mi vliva samozavest, saj očitno pravilno delam. V tej smeri moram tudi nadaljevati in se z ničimer preveč obremenjevati – še najmanj pa s takšnimi ali drugačnimi bedarijami. Zato ničesar ne bom spreminjal in ne bom si želel doseči še več, kajti že v Ruki sem si dokazal, da sem dovolj dobro pripravljen tudi za najvišja mesta. Zdaj moram le še vsakič znova zbrati čim boljše dnevne občutke. Če mi bo povrhu ustrezala še skakalnica in bom imel tudi srečo z vremenom, bom lahko spet posegel po vrhu,« je vesel, ker je odkril recept, ki letos učinkuje. Če bi to delovalo tudi v prihodnji zimi, bi takoj podpisal.

Nima se za kapetana

»V preteklosti niti ena sezona ni bila enaka drugi. Ni je stvari, ki bi jo lahko kar kopiral, da bi bil potem enako uspešen. A tako pač je v skokih. Ključni stvari za uspeh pa sta vendarle sproščenost in neobremenjenost,« je poudaril Damjan, ki se nima za kapetana ekipe. »Že Pero (Prevc) mi je rekel, da sem zdaj jaz nosilec moštva, vendar to zame ni bistveno. Pomembno je, da je vzdušje v ekipi dobro, kar tačas je. Veliko se šalimo, pogovori pa niso zoženi le na dogajanje na skakalnicah, tako da naše glave, ko se odpravljamo proti vrhu zaletišča, niso zapacane zgolj s skoki,« je pojasnil Damjan, ki tačas dobro sodeluje z glavnim trenerjem Goranom Janusom. »Ko se ozrem nazaj, ugotavljam, da sva z Goranom vedno zelo dobro sodelovala, kadar sem bil blizu vrhunskosti, ko pa sem se izgubil, se nekako nisva našla. Dokler zadeve lepo tečejo, seveda ni pripomb; še več, Janus zna vedno dodati še tisto piko na i, da je še bolje,« je razkril skakalec ihanskega Sama, ki bo poskušal tudi na tekmah v Engelbergu, kjer se je pred tremi leti izkazal s tretjim in četrtim mestom, danes (ob 16. uri) in jutri (ob 14. uri) čim bolj uživati.

»Kaj se bo tam zgodilo, bomo pa videli. Grem iz dneva v dan, iz tekme v tekmo. V karavani, ki mi je kakor družina, se zares izvrstno počutim, saj so me vsi zelo lepo sprejeli,« je dejal Damjan, ki z enim očesom že pogleduje tudi proti februarskim olimpijskim igram v Pjongčangu in se po svojih močeh trudi vplivati na stvari, na katere nima neposrednega vpliva. Smuči, s katerimi namerava tekmovati v Koreji, so tako že v proizvodnji, naročil pa je že tudi več tekmovalnih dresov, da potem ne bo kakšnih presenečenj. »Če prideš na tekmo s slabim kombinezonom, te ni več zraven, saj je svetovni vrh res izenačen,« je dal izkušeni Ljubljančan jasno vedeti, da ničesar ne prepušča naključju. 




 

 

Deli s prijatelji