MAKSIMUM

Janusa zlepa nič ne vrže iz tira

Objavljeno 02. december 2017 08.30 | Posodobljeno 02. december 2017 08.30 | Piše: Miha Šimnovec
Goran Janus (spredaj na sredini) ponavlja, da je treba ostati miren in potrpežljiv. FOTO: Marko Feist

LJUBLJANA – Najboljši smučarski skakalci na svetu so se po zimi premora spet zbrali v Nižjem Tagilu, kjer je pred dvema letoma svoj šampionski (po)let začel Peter Prevc. Zlati orel iz Selške doline je namreč na tamkajšnji veliki napravi (HS-134), na kateri si uradni rekord s 140 metri lasti Norvežan Johann Andre Forfang, po drugem mestu slavil še prvo zmago v sezoni, po kateri jih je nanizal še štirinajst in na koncu z rekordnim izkupičkom točk (2303) prepričljivo osvojil veliki kristalni globus. Zelo dobro je takrat skakal tudi Anže Lanišek, ki je po sedmem mestu pristal na četrtem, pri čemer je za vsega 0,2 točke zgrešil uvrstitev med najboljšo trojico. Povsem pa se je že v kvalifikacijah ponesrečil nastop našemu nedeljskemu junaku Jerneju Damjanu, ki potem sploh ni nastopil na tekmi. »Tisti obisk Tagila bom raje pozabil. Takrat sem imel namreč težave s kolenom in tudi zaradi tega sem se skoraj raztreščil na hrbtišču,« je 34-letni Ljubljančan podoživel svoj ponesrečeni skok na napravi, na kateri se je sicer v sezoni prej z 12. in 24. mestom dvakrat prebil med dobitnike točk za svetovni pokal. »Upam le, da tokrat ne bo pihalo, saj je potem res neprijetno,« si je zaželel Damjan, po dveh posamičnih preizkušnjah skupno drugi v seštevku, v Rusiji pa ta konec tedna skače kot zadnji, ker najboljših Japoncev z vodilnim Junširom Kobajašijem na čelu ni v Nižjem Tagilu.

Ve, kako se obstane

Glavni trener slovenske skakalne vrste Goran Janus je za Jerneja dejal, da je v Ruki svojo priložnost izkoristil na najboljši možni način. »Bil je v pravem trenutku na pravem mestu. To je to, kar slovenska reprezentanca tudi najbolj potrebuje,« je pred odhodom v Rusijo poudaril 47-letni Ljubljančan in pripomnil, da je imel ves čas pregled nad Damjanom, ki se je tudi včeraj – kakor večina preostalih naših skakalcev – predstavil v lepi luči. »V zadnjem obdobju je vidno napredoval, kazal zelo dobre skoke, ki pa še niso bili tako sproščeni kot njegovi zadnji v Ruki,« je povedal o izkušenem članu reprezentance B, o svojih varovancih v ekipi A pa pristavil, da verjame vanje. Kakor tudi vase in v sodelavce. »Že po prvi sezoni na čelu izbrane vrste so govorili, da so bili vsi rezultati, ki smo jih dosegli, naš maksimum, pa se jim odgovarjal, da jih bomo še presegli, kar se je nato res zgodilo. V vsem tem času smo skupaj rasli iz leta v leto,« je poudaril Janus in priznal, da ga je konkurenca na začetku te sezone presenetila. Obenem je ponovil, da bo zima dolga, da se bo med njo dogajalo veliko stvari, vrstni red pa se bo spreminjal. »Morali bomo ostati mirni in potrpežljivi, sem sproščen, zavedam se, da lahko le tako tudi obstaneš,« je še dejal glavni in odgovorni v naši skakalni vrsti in pribil, da ga zlepa nič ne more vreči iz tira. 


Tokrat brez ekipne tekme

V Nižjem Tagilu bosta ta konec tedna na sporedu dve posamični tekmi. Današnja se bo začela ob 16.15 po srednjeevropskem času, jutrišnja pa 15 minut prej. Ob Petru Prevcu, ob katerem slovenske barve v Rusiji zastopajo še Tilen Bartol, Jernej Damjan, Robert Kranjec, Anže Lanišek, Anže Semenič in Timi Zajc, je predlani tam zmagal tudi Nemec Severin Freund, ki okreva po julijski operaciji strganih križnih vezi. Zaradi te poškodbe se je olimpijska zima zanj končala, še preden se je sploh začela.


 

Deli s prijatelji