ORLI

Jaka na krilih zmage leti po nordijski sij

Objavljeno 20. februar 2013 08.25 | Posodobljeno 19. februar 2013 21.05 | Piše: Marko Uršič

Največje odkritje skakalne sezone Jaka Hvala skozi tekme dozoreva do uspehov.

Jaka Hvala.

V Sloveniji bi morali odpreti rezervat za orle. Tako cenjeni so ti letalci, da jih je treba držati kot kapljico vode na dlani. Pozimi pa se ptiči ne selijo na jug, ampak na sneg. Tokrat v Predazzo, kjer jih v prihodnjih dneh čaka svetovno prvenstvo za nordijce, torej tudi smučarje skakalce. Hvala, fantje z Jako na čelu, za zmagi v Willingenu in Klingenthalu.

Mladi Severnoprimorec iz Ponikev na Šentviški planoti na Tolminskem je za prvo mesto v Nemčiji navrgel, da je bilo treba na omenjeni tekmi, zaradi vetrovnih razmer, imeti tudi srečo. A devetnajstletnik si jo je zaslužil, saj je bil v letošnji zimi že večkrat na pragu posamičnih stopničk. Toda treba je bilo sestaviti dva vrhunska skoka. »Pač, treba je biti potrpežljiv, treba je delati in čakati, saj zmaga, to se zgodi. Najprej je treba narediti dva dobra skoka pa tudi imeti srečo. Meni se je to zgodilo v Klingenthalu, super, lepa popotnica za naprej,« je začel Jaka Hvala. Kaj je bilo treba izboljšati, da se je naposled vpel na stopničke, najvišjo med njimi? Kaj pri tehniki ali pri zbranosti? »V bistvu oboje. Predvsem menim, da sem nekako psihično malce bolj dozorelo šel v tekmo. Po vseh preteklih izkušnjah iz te sezone je bilo potem tudi lažje iti v drugo serijo, bolj mirno. Osredotočiti se samo nase, tako da nisem spremljal tekmecev, in niti ko sem doskočil v drugi seriji, nisem vedel, na katerem mestu bom pristal. Da, menim, da sem napredoval predvsem na psihični ravni.« Torej Jaka z izkušnjami nadgrajuje naravno danost za skakanje.

Najprej zbranost

A zdaj čaka Italija, boj za žlahtne kovine nordijske smetane. Ali pozna skakalnici v Predazzu? »Poznam obe. Glede na skakalnici ni nobene takšne posebnosti. Za vsak skok se bo treba stoodstotno zbrati. Sam pri sebi paziti na tiste večje napake, ki se še pojavljajo. Predvsem to, da sem večkrat pozen na mizi. Predvsem se osredotočiti na to. Da bi zdaj zaradi skakalnice moral biti pozoren na kakšne določene stvari, to pa ne,« pravi naslednik nekdaj najboljšega primorskega skakalca Stanka Velikonje iz Predmeje blizu Ajdovščine. V letošnji sezoni se je večkrat zgodilo, da je bila tekma vetrovna loterija. »Da, to se lahko zgodi. A kot sem rekel, najprej je treba biti osredotočen nase in na svoje skoke ter skok narediti, potem pa lahko računaš tudi na srečo,« je še povedal študent fakultete za organizacijske vede v Kranju, čigar vzornik je Janne Ahonen.

Odlično vzdušje

Slovenski skakalci so glede na letošnje izide in uspehe eni glavnih kandidatov za odličje na ekipni tekmi svetovnega prvenstva, tudi za najsijajnejše. »Da, kot ekipa smo res zelo močni, vsi dobro skačemo. Na tekmi moramo vsi pokazati dobre skoke, torej osem. Vzdušje v ekipi je super in vsi se spodbujamo med seboj. Menim, da bi nam lahko uspelo poseči po kolajni, če bi vsi dobro skakali. A najprej moramo dobro skočiti,« je še napovedal Jaka Hvala.

Deli s prijatelji