NEVERJETEN

Inteligentni Fak prelisičil instinktivnega Fourcada

Objavljeno 11. december 2017 10.44 | Posodobljeno 11. december 2017 10.44 | Piše: M. U.

Jakov Fak na zasledovalni tekmi v Hochfilznu mojstrsko do drugega mesta. Po načetem zdravju v zadnjih letih ni bil prepričan, da bo že takoj šlo tako dobro.

Jakov Fak se je lahko že tretjič zapored veselil zmagovalnih stopničk. Foto: AP

HOCHFILZEN – Zakaj je Jakov Fak takšen šampion? Lahko bi se izgovarjali na slovensko logistiko, ki jo ima zdaj slovenski biatlonski as, nekoč pa za Hrvaško dobitnik dveh bronastih odličij na svetovnem prvenstvu v Pjongčangu leta 2009 in na olimpijskih igrah leto pozneje v Vancouvru. Mrkopaljčan je res ustvarjen za biatlonski šport; v Gorskem kotarju, kjer je rasel in začel svoj športno pot, so zime s kopico snega že skoraj naturalistično surove, da preživiš v njih, moraš zgraditi močan osebni in tudi športni karakter. Ta dva pa ti na poznejši poti seveda lahko le pomagata. Po petkovem tretjem mestu v sprintu v avstrijskem Hochfilznu, na drugi postaji letošnjega svetovnega pokala v biatlonu, pa je Jakov Fak dan pozneje v resnično mojstrskem slogu spet dokazal, da je športnik z izjemnim miselnim in taktičnim momentom.

28.000 evrov je Jakov Fak že zaslužil v letošnji sezoni za dve 2., 3. in 10. mesto.

Na zasledovalni tekmi na 12,5 km je v pravem trilerju osvojil drugo mesto, zaostal je le, za 58,8 sekunde, za sprinterskim zmagovalcem, Norvežanom Johannesom Thingnesom Bøjem. Tretje mesto si je v finišu pritekel biatlonski kralj iz Francije Martin Fourcade, zaostanek za Bøjem je znašal minuto in deset sekund. Fak se je tako, z drugim mestom iz Östersunda, še tretjič zapored uvrstil na zmagovalne stopničke, skupaj pa že 24. v svetovnem pokalu. Tudi tokrat je bil na strelišču previden in v nasprotju z drugimi nabojev ni hitro in brezglavo pošiljal v tarčo oziroma mimo nje, vsega skupaj je zgrešil le enkrat stoje. Gorskokotarčan je tako pred sklepnim streljanjem v stoječem položaju držal tretje mesto, na zadnjem strelišču v precej hitrejšem ritmu pritiskanja na petelina pokril vseh pet tarč, Fourcade, ta se je bojeval za zmago z Norvežanom, pa je kar trikrat zgrešil in moral prav tolikokrat v kazenski krog. Torej inteligentni Fak je tokrat povsem prelisičil šampionsko instinktivnega Fourcada. »Težko in napeto je bilo do samega konca, a uspelo mi je. Uspelo mi je biti umirjen na strelišču, zadeti skoraj vse strele, to mi je za zadnji krog prineslo zelo dober položaj. Pred vsako tekmo pa je vprašanje, kakšno bo počutje. Lahko se zgodi, da se ne spočiješ, ne spiš dobro in se takoj vse podre. Za zdaj je vse stabilno, počutil sem se v redu, če bom zdrav, sem lahko optimističen tudi za nadaljevanje sezone,« je Jakov Fak, po zdravstvenih težavah, ki so mu uničile dve sezoni, besedno izrazil zaradi letošnjih rezultatov, na petih posamičnih tekmah še ni bil slabši od 12. mesta, nov dvig samozavesti.

Ni hitel, oddelal je, kot je bilo treba, in ta tekma je bila z njegove strani res profesorska.

»Nisem bil prepričan, da bo že od začetka šlo tako dobro, a ne bom se pritoževal. Vesel sem vsakega rezultata, paziti moram le na to, da je zdravje na prvem mestu, vse drugo pa na drugem,« ve, na kaj bo v olimpijski sezoni treba posebej paziti. »Jakov je vse odpeljal zelo taktično, na strelišču se je lepo zbral, medtem ko so drugi imeli kar precej težav. Ni hitel, oddelal je, kot je bilo treba, in ta tekma je bila z njegove strani res profesorska. Tokrat so bile razmere res slabe, niti ne zaradi vetra, ampak zaradi snega, zaradi katerega je bila proga zelo počasna. Bilo je tudi več zgrešenih strelov kot po navadi,« je bil zadovoljen tudi glavni trener slovenske reprezentance Tomaš Kos. Pa še o drugima slovenskima biatloncema, Klemen Bauer je po petih kazenskih krogih zaradi zgrešenih strelov z 22. mesta iz sprinta zdrsnil na 37. mesto v zasledovanju, Miha Dovžan pa je bil 45. Desetkilometrsko žensko preizkušnjo v zasledovanju je dobila Slovakinja Anastasija Kuzmina, ki je za 10 sekund ugnala Finko Kaiso Mäkärinen in še za sekundo več zmagovalko petkovega sprinta, Belorusinjo Darjo Domračevo. Edina Slovenka, Anja Eržen, je z 38. mesta po sprintu nazadovala na 51. mesto med 56 uvrščenimi tekmovalkami, za slab dosežek pa je bilo krivih predvsem sedem kazenskih krogov.


Brez izpolnitve olimpijske norme

Biatlonski konec tedna na Tirolskem se je zaključil z dvema štafetnima tekmama. Pri fantih je zmago slavila Norveška, druga je bila Nemčija, tretja pa Francija. Slovenski kvartet Miha Dovžan, Klemen Bauer, Mitja Drinovec in Jakov Fak je v cilj pritekel na 14. mestu. Tomaš Kos je obžaloval zapravljeno priložnost: "Začetek ni bil optimalen, res je, da so bile razmere na strelišču slabe, tako se je pač zgodilo. Bili smo zelo blizu izpolnitvi olimpijske norme, 12. mesta. To ni bilo daleč in to je tisto, kar nas najbolj spravlja v slabo voljo, 14. mesto na koncu namreč niti ni bilo tako slabo." Štafeta deklet je šla Nemkam, že šestič v nizu; germanske biatlonke so za 44,9 sekunde premagale Ukrajinke slovenskega trenerja Uroša Velepca, tretja pa je bila Francija. Slovenk ni bilo na startu.

 

Deli s prijatelji