KONEC SEZONE

Ilkina čestitka za abrahama

Objavljeno 20. marec 2017 15.45 | Posodobljeno 20. marec 2017 15.45 | Piše: Drago Perko

Po 148 dneh je konec še ene sezone alpink in alpincev, med katero so se spisale nove uspešne zgodbe. Med njimi tudi slovenska.

Sinoči je padel zastor na 51. sezono alpskega smučanja. Spremljalo jo je slavnostno praznovanje abrahama tekmovanja, ki je Sloveniji prineslo toliko lepega in prijetnega v minulih letih. Tudi 51. sezona se ni izneverila. Tradicija je le tradicija. Zdelo se je, da bomo po slovesu Tine Maze za leto ali dve prikrajšani za takšne uspehe. A se to ni zgodilo: predvsem po zaslugi Ilke Štuhec . Ki je dokazala, kaj se lahko zgodi, ko se združijo pravi ljudje na pravem mestu, vse pa začini prava štajerska trma.

Predvsem jeklena volja, ki je Ilki ni zmanjkalo. Niti po petih operacijah, ko bi navadni smrtnik smuči zalučal v kot, ker bi se mu zagnusile, in se lotil varne hoje v okolici svojega doma. Ilka ni taka – hotela je tisto, kar ji pripada. Zato je bila nagrajena. Bogato. Obilno. Zasluženo. S skokom med najboljše in s potjo med elito je tudi Ilka zaznamovala 51. sezono in na svoj način s svojo zgodbo čestitala svetovnemu pokalu. V katerem se je Štuhčeva zapisala med nesmrtne – tudi ali predvsem zaradi malega kristalnega globusa.

Po svoje je svetovnemu pokalu čestital tudi Avstrijec Marcel Hirscher, ki je sinoči s šestim zaporednim velikim kristalnim globusom postavil nov mejnik. Meje mogočega je postavil še korak bližje nemogočemu. Poleti bo jasno, ali bo nadaljeval športno pot ali ne. Veselili so se tudi v taboru Američanke Mikaele Shiffrin. Slalomska kraljica je s tehničnimi panogami pokorila svetovni pokal, ki bo morda dobil nekaj več (medijske) pozornosti tudi v Združenih državah Amerike. Morda. Ni pa nujno. Zagotovo je simpatična Američanka junakinja pravkar minule sezone. Že danes je jasno, da svetovni pokal potrebuje junake in zgodbe, kot so Mikaela, Marcel in Ilka.

Deli s prijatelji