DESKAR

Globusov se ne ceni dovolj

Objavljeno 11. december 2015 08.35 | Posodobljeno 11. december 2015 08.36 | Piše: E. N.
Ključne besede: Žan Košir

Žan Košir mora zaradi bolečin v hrbtu izpustiti uvod svetovnega pokala v deskanju.

Žan Košir se za zdaj še ne bo zapeljal z desko. Foto: Ljubo Vukelič

Jutri se bo v italijanski Carezzi začel svetovni pokal v alpskih disciplinah deskarjev na snegu, kjer pa ne bo najboljšega Slovenca zadnjih let Žana Koširja. Tržičan se že nekaj časa bori z neugodno poškodbo hrbta, zaradi bolečin ni mogel normalno trenirati, zato bo izpustil uvod v novo sezono. Za zdaj je potrdil le odsotnost s prve tekme, čeprav se zna zgoditi, da bo izpustil še katero, v najslabšem primeru se lahko zgodi, da letos sploh ne bo tekmoval. Še posebno, ker na koledarju ni velikega tekmovanja.

»Težave se mi vlečejo od leta 2009, najhuje pri tem je, da še medicina ne ve, kaj z njimi delati. Še posebno hudo je bilo po lanski sezoni, po kateri sem bil prisiljen dva meseca ležati. To na telesu pusti določene posledice, izgubil sem moč, posledično tudi samozavest. Lahko rečem, da sem zdaj na začetku, kot da bi bil mladinec, še vedno pa upam, da bom kmalu tam, kjer sem bil ob koncu lanske sezone. Tekmovalno bom sicer nekaj časa odsoten, kar pa ne pomeni, da mirujem. Vsak dan sem vsaj z glavo na snegu, če pa telesno ne bom na pravi ravni, v deskanju nimam kaj iskati,« meni dobitnik dveh olimpijskih kolajn, ki priznava, da ga v nadaljevanju kariere ne zanimajo peta, šesta mesta, ampak le stopničke. »Ljudje smo narejeni, da ves čas iščemo neko potrditev. Da se hočemo dokazovati, napredovati, glede na moje rezultate v preteklih sezonah je jasno, da si želim osvajati kolajne. Motivacijsko pa je še bolj pomembno, da imaš še en višji cilj, kot rad omenjam, je to zlata olimpijska kolajna. Ne morem trditi, da jo bom zagotovo osvojil, pomembno je, da s to miselnostjo vsak dan vstajaš, hodiš na fitnes, le na takšen način boš med kandidati za uspeh. Če tega cilja nimaš, pa se je težko prisiliti k delu. Zmagovalca in poraženca ločijo malenkosti, ki po moje nastanejo v glavi. Najpomembnejša je odločnost,« je potrdil, da se ne misli predati v boju za olimpijsko zlato kolajno.

Eksotične razmere

Še prej pa si želi zlato kolajno osvojiti tudi na svetovnem prvenstvu, naslednje leto bo to v španski Sierri Nevadi. »Imel sem v mislih, da zdaj, ko v nasprotju z drugimi ne bom tekmoval v svetovnem pokalu, čez zimo odpotujem v Sierro Nevado in poiščem nov navdih. Zlata kolajna na svetovnem prvenstvu mi še manjka, naredil bom vse, da jo osvojim, seveda če mi bo zdravje dopuščalo. Napovedovati zlato kolajno pa je težko, še posebno v tako eksotičnih razmerah, kot jih ponuja Sierra Nevada. Tam se razmere spreminjajo iz dneva v dan, tako da bo zelo, zelo težko.« Košir je v zadnji sezoni osvojil vse tri kristalne globuse, uspešnim nastopom v boju za zmago v svetovnem pokalu je dodal še srebro na svetovnem prvenstvu.

Mnogi so mu pripisovali veliko možnosti, da bo v glasovanju za najboljšega športnika leta letos zmagal, a je pristal na tretjem mestu, s tem pa ni bil najbolj zadovoljen. »Razumem, da je bila pri moških konkurenca zelo velika. Imamo veliko dobrih športnikov in res se je težko odločiti, kdo med nami je najboljši. A pogled na moje dosežke vendarle kaže, da bi bil lahko višje. Želel bi si, da bi javnost in mediji, ki mi sledijo, uvideli, da sem od olimpijske sezone, v kateri sem v Sočiju osvojil dve kolajni, še napredoval. Če se izboljšaš, si zaslužiš, da je to opazno, jaz pa imam občutek, da tega nihče ni opazil. V zgodovini deskanja je le enemu tekmovalcu uspelo osvojiti vse globuse, mojega zgodovinskega dosežka pa se očitno ne ceni dovolj. Vsakomur, ki je glasoval zame, pa sem več kot hvaležen, obstajajo tudi takšni, ki spoštujejo mene in moje dosežke. Močno upam, da še nisem odpeljal svoje zadnje sezone, če se bo telo vzpostavilo na normalno raven, jamčim, da bo nastopil položaj, ko bodo tudi zdajšnji dvomljivci glasovali zame,« je dejal Košir. 

Deli s prijatelji