BIATLON

Glavni tarči Pokljuka in Oslo

Objavljeno 07. november 2015 11.12 | Posodobljeno 07. november 2015 11.12 | Piše: Marko Uršič

Slovenski biatlon pod trenersko roko Tomaša Kosa optimistično v sezono. Za svetovnega prvaka Jakova Faka bo zelo pomemben uvod do novega leta.

Jakov Fak ni zamenjal športa, pozimi bo namesto uteži dvigoval puško. Foto: Jure Eržen

Ne gre drugače, vsak članek o športnikih Smučarske zveze Slovenije moramo začeti z denarjem. »Panoga biatlon ima zdaj samostojni račun, vse stvari na zvezi panoga–centrala smučarske zveze so urejene. Urejene so do centa v ničlo. Finančno stojimo tako, da smo trenutno za silo likvidni, imeli bomo težave v tem mesecu in decembra, a sezono bomo na koncu zaprli tako, kot je treba. Za pokrivanje in likvidnostno urejanje položaja smo v panogi odgovorni sami. Je sicer težko, vendar je odgovornost jasna. Nasledil pa sem položaj, ki je bil zelo dobro urejen. Panoga je v lanski sezoni pod drugim vodstvom ustvarila 87.000 evrov presežka prihodkov nad odhodki. Res je, da so vsi šli v kritje izgube in pokritje kredita smučarske zveze, a s tem se nam je zmanjšala tudi obveznost iz tega kredita. Zaradi tega, kar so storili moji predhodniki, je nam zato toliko lažje za naprej. Smo pa sezono začeli s 5000 evri plusa, to je bila dejanska popotnica glede sredstev na računu, ki smo jih imeli,« je Marko Dolenc, predsednik zbora za biatlon, besedno ustrelil v tarčo. No, vanjo bo naboje neusmiljeno pošiljal tudi Jakov Fak, pri dekletih pa bo udarni slovenski adut Teja Gregorin. Letošnji svetovni prvak iz Kontiolahtija, Teja in drugi bodo, seveda poleg nabiranja točk svetovnega pokala, imeli dve glavni tarči, pokljuško tekmo za točke svetovnega pokala (od 17. do 20. decembra), od 3. do 13. marca bo v Oslu svetovno prvenstvo. »Vse, kar se je letos zgodilo v biatlonskem športu (sprememb je bilo veliko, op. p.), se je dogodilo zaradi njih, tekmovalcev in tekmovalk,« je bistvo še enkrat zadel Dolenc.

Lažje braniti naslov

Na trenerski položaj slovenske biatonske vojske se je vrnil Čeh Tomaš Kos. »Če gledam z lastnega vidika, sem za novo sezono zelo optimističen,« je navrgel. Ekipa bo imela sklepne priprave v Idreju na Švedskem, tam bo konec meseca, od 29. novembra vse do 6. decembra, tudi uvod svetovnega pokala v Östersundu. »Zadnji del priprav je zelo pomemben, osredotočenost se bo zožila na to vadbo in uvodne tekme. Tudi del sezone do novega leta bo zelo pomemben; če do takrat zberem veliko točk, bo potem lažje in bom mirno nadaljeval,« je pojasnil Jakov Fak, skupno tretji zadnjega svetovnega pokala, ki je pohvalil novosti v reprezentančnem taboru. Mrkopaljčan ima tudi svojo filozofijo. »Naslov svetovnega prvaka je lažje braniti kot napadati,« je poudaril in napovedal, da se ne boji nikogar.

Teji Gregorin je tudi bolezen prekrižala načrte v zadnji zimi. »Počutim se bolje pripravljeno kot v lanski sezoni. Želim si bistveno boljšo sezono, kot je bila zadnja,« je dejala. Biatlonci imajo novega pokrovitelja, podjetje Eley, ki je izdelovalec streliva. Za konec pa še malce znanstvene fantastike; v tem poletnem vremenu je na Pokljuki... umetni sneg. Največ ga je še deponiranega, torej svetovni pokal na Rudnem polju bo.

Deli s prijatelji