SP

FOTO: Mazetova zapela za slovo, slalomisti končujejo

Objavljeno 17. februar 2013 08.19 | Posodobljeno 17. februar 2013 08.19 | Piše: D. P., STA
Ključne besede: Tina Maze

Avstrijski veteran, 33-letni Matt, je bil svetovni prvak v letih 2001, ko je sokrajan Tine Maze iz Črne Mitja Kunc osvojil bronasto medaljo, in 2007.

Tina se odlično znajde tudi z mikrofonom v roki.

SCHLADMING – Z moškim slalomom se bo sklenilo svetovno prvenstvo v alpskem smučanju. V Schladmingu bodo podelili še zadnji komplet odličij. Na startu poslednje preizkušnje prvenstva, naslednje bo čez dve leti onstran velike luže v Koloradu (Vail/Beaver Creek), bodo tudi štirje Slovenci, in sicer Mitja Valenčič, Miha Kürner, Matic Skube in Patrick Jazbec.

Kostelić s šestico

Največji avstrijski zvezdnik, od katerega avstrijska športna javnost pričakuje prvo zlato kolajno v individualni disciplini, Marcel Hirscher, bo nastopil s startno številko dve. Pred njim bo s startno številko ena slalom odprl Mario Matt. Tretjo startno številko bo nosil Nemec Felix Neureuther. Med favoriti so tudi Šved Andre Myhrer (5), Hrvat Ivica Kostelić (6), Francoz Alexis Pinturault (15) in Italijan Manfred Mölgg (7).

Avstrijski veteran, 33-letni Matt, je bil svetovni prvak v letih 2001, ko je sokrajan Tine Maze iz Črne Mitja Kunc osvojil bronasto medaljo, in 2007.

Valenčič bo nosil startno številko 20, Kürner 37, Skube 46, Jazbec pa bo startal s startno številko 52. Jazbec si je nastop na slalomu priboril v sobotnih kvalifikacijah v Reiteralmu. Na startu slaloma pod goro Planai bo sicer 100 tekmovalcev iz 57 držav. Prva vožnja bo ob 10. uri, druga pa se bo začela ob 13.30.

Za slovo še pesem

Po zaslugi naše najuspešnejše alpske smučarke na svetovnem prvenstvu Tine Maze je tudi Slovenija s tremi kolajnami, z eno zlato in dvema srebrnima, zelo visoko v razpredelnici najuspešnejših držav tega prvenstva. Mazetova je ženski slalom, ki ga je dobila ameriška najstnica Mikaela Shiffrin, končala na petem mestu ter je bila sinoči povabljena na osrednji prireditveni prostor na podelitev kolajn, kamor je vabljena prva šesterica na tekmah. Za slovo pa je zbrani množici v sproščenem vzdušju zapela tudi svojo uspešnico Moja pot je moja odločitev.

Manj od pričakovanj

Gostitelji na avstrijskem Štajerskem so se odlično izkazali ter v skoraj dveh tednih prvenstva pod goro Planai vsak dan tekmovanj pripravili pravi spektakel z množicami navijačev in ljubiteljev smučanja ter brezhibno organizacijo, ki je ni zmotilo niti spremenljivo in sila neugodno vreme na začetku prvenstva. Dobrega razpoloženja vedno prijaznih in gostoljubnih štajerskih gostiteljev pa ni skalilo niti začetno pomanjkanje domačih kolajn. Prvo zlato je Avstrija na prvenstvu osvojila šele v drugem delu prvenstva v paralelni ekipni preizkušnji prav na krilih slalomskega virtuoza iz Salzburga Hirscherja, ki bi za pravo piko na i po avstrijskem okusu poskrbel še z današnjim zlatom v (individualnem) slalomu.

Deli s prijatelji