KONEC SEZONE

FOTO: Mali Kraft je veliki zmagovalec

Objavljeno 26. marec 2017 14.20 | Posodobljeno 26. marec 2017 15.38 | Piše: STA, Mo. S.

Avstrijec je dobitnik obeh globusov, pokal narodov gre v roke Poljakom.

PLANICA – Avstrijec Stefan Kraft je zmagovalec zadnje tekme v sezoni smučarskih skakalcev v Planiciimage. Obveljali so izidi prve serije, kar je bila voda na mlin Kraftu. Nemec Andreas Wellinger je končal na drugem mestu, japonski veteran Noriaki Kasai na tretjem. Danes najboljša Slovenca sta bila Peter Prevc na šestem mestu in Jurij Tepeš na osmem.

Dva globusa v njegove roke

Avstrijec Kraft je z zmagama na petkovi prvi posamični tekmi v Planici ter današnji finalni osvojil zmago v skupnem seštevku sezone. V danes edini izpeljani seriji je skočil najdlje, 250 metrov, in povedel z 244,3 točke, sezono pa končal z izkupičkom 1665 točk v seštevku smučarskih skokov.

Njegov edini tekmec v boju za skupno lovoriko Poljak Kamil Stoch je imel pred zadnjo tekmo zime 86 točk zaostanka, a zmagoslavja Avstrijca ni mogel več ogroziti, tekmo je končal na petem mestu (222,5 metra, 216,8 točke) ter v seštevku sezone na drugem mestu (1524 točk). Za novim lastnikom velikega kristala pa je na koncu zaostal 141 točk. Tretji skupno je bil Norvežan Daniel Andre Tande (1201 točka).

Domen in Peter šesti in deveti

Dva Slovenca sta sezono končala v prvi deseterici seštevka v sezoni svetovnega pokala v smučarskih skokih, Domen Prevc (963 točk) na šestem mestu in njegov starejši brat Peter Prevc (716 točk) na devetem mestu.

Kraft je osvojil tudi seštevek poletov, z osvojenimi 445 točkami. Drugo mesto v seštevku poletov je pripadlo danes drugemu Wellingerju (333 točk), Stoch (279 točk) pa je v poletih sezono končal na tretjem mestu. Peter Prevc (196 točk) je v seštevku poletov osvojil končno peto mesto, Tepeš (144 točk) osmo, Domen Prevc (138 točk) pa deveto.

Zadnja tekma v Planici ni potekala ob jasnem in sončnem vremenu. Prva serija se je še odvila brez prekinitev, v finalu pa se je začel krepiti veter ter spreminjati smer, tekmovalna žirija se je tako odločila najprej za prekinitev in nato odpoved finala, kar je pomenilo, da so obveljali izidi prve in edine izpeljane serije.

Med tistimi, ki niso bili zadovoljni z odpovedjo finala, je bil Jernej Damjan, ki je najboljše prihranil za konec, ko je z lepim poletom dosegel osebno rekordno daljavo na letalnici pod Poncami, njegov najdaljši polet v Planici znaša po novem 226 metrov, s skupnim izkupičkom 393,1 točke je prevzel vodstvo. A ta dosežek bo neuraden, kajti po Damjanu in osmih tekmovalcih so tekmovanje odpovedali, s čimer se je tudi končala letošnja sezona v smučarskih skokih in poletih.

Pokal narodov pa Poljakom

V razvrstitvi pokala narodov, točke je osvajalo petnajst ekip, so bili v pravkar končani sezoni najuspešnejši Poljaki (5833 točk), avstrijska reprezentanca (5586 točk) je sezono končala na drugem mestu, nemška ekipa (5513 točk) pa je bila tretja. Slovenski skakalci (3713 točk) so sezono končali na petem mestu, pred šestimi Japonci (1555 točk) in za četrtouvrščenimi Norvežani (4415 točk).

Deli s prijatelji