NA SMUČEH

Fak bo poskušal ubiti dve muhi na en mah

Objavljeno 17. december 2015 09.49 | Posodobljeno 17. december 2015 14.16 | Piše: Marko Uršič

Jakov Fak svetovnega pokala za biatlonce ni začel na svoji resnični kakovostni ravni.

Jakov Fak, v rumenem, bo na Rudnem polju poskušal v ostri konkurenci odteči in odstreljati bolje kot drugi. Foto: Matej Družnik

POKLJUKA – Če bi bili vsi slovenski vojaki kot Jakov Fak, si noben sovrag ne bi upal prestopiti slovenskih državnih meja. Svetovni prvak hitro teče na smučeh in natančno strelja v tarče. A ne v letošnji sezoni. Uvrstitve niso na ravni šampiona iz Mrkopalja, priložnost za zasuk pa bo ta konec tedna na tekmah biatlonskega svetovnega pokala na Pokljuki. Danes bo ob 14.30 sprint na 10 kilometrov, v soboto (11.15) zasledovanje na 12,5, v nedeljo ob 12. uri pa še preizkušnja s skupinskim startom na 15 km.

Bilo bi lepo, če bi sebi, gledalcem in organizatorjem tekem na Pokljuki prinesel lepo darilo pred bližajočimi se prazniki.
- Jakov Fak

Osemindvajsetletni Gorskokotarčan je v ponedeljek obiskal okulista, z lečami pa na Pokljuki še ne bo biatloniral. Najboljšo uvrstitev letošnje športne zime je dosegel na zasledovalni tekmi v Hochfilznu, to je bilo deseto mesto, na Rudnem polju pa bo seveda naskakoval kaj višjega. Tam je leta 2012 že zmagal v sprintu, drugi pa je bil v tekmi s skupinskim startom. »Začetek sezone v Östersundu je bil težak. Nismo našli razloga za to, potem pa smo ugotovili, v čem je problem. Bila je tehnična težava s puško, in sicer z zadnjo merilno muho. Pri manjši svetlobi zaslonko lahko bolj odpreš, s tem pa ti dovoljuje, da se naredi malce več zamika. Težava je odpravljena. Zdaj že gre na bolje, Pokljuka, upam, bo že čisto v redu,« je Jakov Fak opisal težave s strelnim orožjem.

Nižje izhodišče

V skupnem seštevku svetovnega pokala z 254 točkami vodi neuničljivi Francoz Martin Fourcade, Fak je na 31. mestu s 50. »Pokljuško izhodišče je nižje, kot sem pričakoval. Nimam kaj izgubiti, preprosto grem dirkat za čim boljše uvrstitve. Fantje so močni, konkurenca je izredna, seveda pa bom na tekmah dal svoj maksimum in pač poskušal uresničiti svoje cilje,« bo zimski dvobojec na Pokljuki poskušal pritisniti kljuko in odpreti vrata za visoko uvrstitev.

No, vsaka biatlonska proga ima svoje pasti, čeri na snežnem morju. »Menim, da kakšnih pasti na pokljuških progi in strelišču ni, preprosto, kako se pač počutiš. Če si v dobri formi, vse gre, če pa nisi, je veliko težje. Seveda se da bojevati tudi s tem,« je udarni slovenski biatlonec potrdil, da bo na domači progi iz sebe iztisnil vso tekaško moč in poskušal vse naboje izstreliti v tarčo. Kako pa bo z živčnostjo nastopa pred slovenskimi ljubitelji vojaškega športa? V Hochfilznu je je bilo nekaj čutiti. »To moram priznati, bila je živčnost. To je tako, kot če bi na smuku trikrat padel na istem mestu, preden bi šel peljat še četrtič, pa seveda imaš malce treme. Zdaj je že lažje,« je v svojem slogu komentiral Jakov Fak. Za bronastega olimpijca iz Vancouvra leta 2010 in dvakratnega svetovnega prvaka bo pokljuški svetovni pokal izjemno pomemben kažipot, kam lahko v tej sezoni poseže med elito. Če doma stopi na zmagovalne stopničke, bo ubil dve muhi na en mah. Prvič v sezoni bo med najboljšimi tremi, pa še dokazal si bo, da je v formi.

Deli s prijatelji