NIZAJO USPEHE

Žanu Kranjcu rezultat zime

Objavljeno 11. december 2017 14.22 | Posodobljeno 11. december 2017 14.24 | Piše: D. P.

V francoskih Alpah je avstrijski šampion Marcel Hirscher potrdil, da je zlom gležnja zanj preteklost. V dveh dneh zmaga in tretje mesto.

Petindvajsetletni Žan Kranjec je po dveh tekmah osmi veleslalomist sezone. Foto: Reuters

VAL D'ISER – V francoskih Alpah je organizatorjem uspelo skoraj nemogoče. V zelo zahtevnih vremenskih razmerah so pod streho spravili moški veleslalom in slalom za svetovni pokal. Predvsem včerajšnja tekma je bila na meji regularnosti, snežilo je kot za stavo. Sreča v nesreči je bila, da so se tekmovalci merili v slalomu, kjer so hitrosti najbolj kontrolirane. Da so bile razmere res nemogoče, je po prihodu v cilj dal vedeti tudi Štefan Hadalin, ki je bil po prvi vožnji 30., v finalu pa je napredoval celo na 16. mesto in tako osvojil prve letošnje slovenske slalomske točke v moški ekipi. »Mislim, da sem se solidno znašel, že v prvi vožnji sem odpeljal dober zgornji in srednji del. Spodnji del je bil slabši, saj sem naredil napako in potem nisem imel več zaupanja do cilja, tako da nisem dobro finiširal. Druge proge sem se lotil pametno, mislim, da sem zgornji in srednji del odsmučal na precej visoki ravni, a ne na tisti, ki sem je sposoben. Spodaj pa res nisem veliko videl. Med vožnjo sem si z roko očistil očala, ker res nisem nič videl,« je svoj nastop ocenil Hadalin. Žan Kranjec in Žan Grošelj nista končala prve vožnje. K 47. zmagi v karieri (21. v slalomu) se je zavihtel neumorni šestkratni dobitnik velikega kristalnega globusa Marcel Hirscher, ki mu je uspela izvrstna druga vožnja. Na vrh se je povzpel s 7. mesta. Drugo mesto je osvojil Norvežan Henrik Kristoffersen (+0,39), tretji je bil Šved Andre Myhrer (+0,40), ki je bil tretji tudi na prvi progi. Vodilni po prvi vožnji Italijan Stefano Gross je pristal na šestem mestu, Avstrijec Michael Matt pa je z drugega padel na četrto mesto.

Uvrstitev vikenda pa je med alpinci pripadla Žanu Kranjcu, ki se je v sobotnem veleslalomu tretjič v karieri zavihtel med prvih deset. Dvakrat je bil četrti (Alta Badia, Sölden), tokrat pa sedmi! Uspeh je še toliko večji, ker je Kranjec bistveno popravil izkupiček s prve proge (bil je 14.), za zmagovalcem Francozom Alexisom Pinturaultom pa je zaostal 1,10 sekunde. »Na drugi progi je imel Žan še kar nekaj rezerve in to sam tudi dobro ve. Je pa dobro, da je zraven na teh težkih progah, da se lahko kosa z najboljšimi in to je dobra osnova za naprej. To je bil njegov tretji najboljši rezultat v karieri. Upam, da ga bo ta rezultat vrnil v prvo skupino, ker je drugače startati v prvih petnajsterici,« je Kranjca pohvalil glavni trener ekipe za tehnične discipline Klemen Bergant. »Ko si enkrat na startu na tako težki progi, moraš biti zelo lačen in si veliko upati. A če veš, da dobro smučaš, če je vse v redu, je to zagotovo lažje, tako da mislim, da mi bo podobno še uspelo,« je dejal Kranjec. Hadalin je veleslalom končal na 27. mestu. Pinaturaultu sta družbo na odru za zmagovalce delala Nemec Stefan Luitz (+0,28) in Hirscher (+0,54).


V St. Moritzu zmagalo vreme

V St. Moritzu so bili organizatorji zaradi slabe vidljivosti prisiljeni odpovedati specialni superveleslalom za svetovni pokal alpskih smučark, ki bi skupaj z eno vožnjo slaloma od petka štel tudi za alpsko kombinacijo. V soboto je v superveleslalomu prvo zmago v karieri dosegla 24-letna Švicarka Jasmine Flury, ki je bila desetinko sekunde hitrejša od vrstnice in rojakinje Michelle Gisin. Tretja je bila Tina Weirather (+0,16) iz Liechtensteina. Maruša Ferk je kot edina Slovenka dosegla 37. čas.

 

Deli s prijatelji