ZLATA LISICA

Tine Maze napoveduje vrhunsko predstavo

Objavljeno 24. januar 2013 21.51 | Posodobljeno 24. januar 2013 21.51 | Piše: Ma. F., STA

Zaradi Črnjanke, ki je še danes trenirala v Italiji, prireditelji v obeh dnevih tekmovanj pričakujejo najmanj 20.000 gledalcev.

MARIBOR – Maribor je danes zavit v snežni metež, prireditelji 49. Zlate lisice pa upajo, da se bodo uresničile zanje ugodne vremenske napovedi, ki za sobotni veleslalom in nedeljski slalom alpskih smučark za svetovni pokal obetajo ohladitve in sončno vreme. S tem pa se preveč ne obremenjuje Tina Maze, ki napoveduje novo vrhunsko predstavo.

Prav zaradi Črnjanke, ki je še danes trenirala v Italiji, organizatorji v obeh dnevih tekmovanj pričakujejo najmanj 20.000 gledalcev, ob tem da lahko na veleslalomu v soboto po mnenju Srečka Vilarja, generalnega sekretarja organizacijskega komiteja, to številko še presežejo.

»O tem, kakšno bo vreme, ne želim razmišljati«

Mazetova je na Pohorju zadnjič slavila na Zlati lisici leta 2009, ko je bilo sončno in zaradi hladnejšega vremena podlaga trda. »O tem, kakšno bo vreme, ne želim razmišljati, ker na to ne morem vplivati, zato smo vadili v vseh vremenskih razmerah. Tudi če bi padalo kar koli, vedno poskušam narediti najbolje v danih okoliščinah. Tako je bilo v konec tedna v Cortini d'Ampezzo, kjer je padal sneg in se lepil na očala. Občasno nisem nič videla. Malo sem tvegala in dobila. Toda tudi če v Mariboru konec tedna ne bo sonca, si želim, da bi bili na koncu vsi veseli,« je dejala Tina, ki je iz Pozze di Fassi, kjer je danes še trenirala, sredi popoldneva med sneženjem prišla v Maribor na novinarsko konferenco, na kateri se je zbralo ogromno gledalcev, ki so v živo spremljali pogovor sedme sile z najboljšo smučarko sveta.

Želi si nagraditi občinstvo

Mazejeva se še spominja tekmovanj, ko so zmagovalke dobile prava lisičja krzna in so jih posadili na prestol v ciljni ravnini. Od leta 1995 pa najboljše tri v kombinaciji obeh tekem dobijo posebne zlate broške. Leta 1988, ko je bila tekma v Kranjski Gori, je prva slovenska skupna zmagovalka lisice postala Mateja Svet, ki je uspeh ponovila leta 1990, leta 1997 pa je bila najboljša še Urška Hrovat. »Zmage v Mariboru so naše in si jih zelo želimo, tudi sama. Na mariborske tekme imam izjemno lepe spomine že iz mladinskih let. Vedno si tudi želim nagraditi občinstvo, ki pride in navija za nas. Zgledovala sem se po Urški Hrovat in Mateji Svet, ki sta dobili skupni seštevek za Zlato lisico. Tudi sama sem si to želela in upam, da bom to tudi uresničila,« je dejala Mazejeva.

Poleg Tine Maze bodo slovenske barve branile v veleslalomu še Ana Drev, Tina Robnik, Ilka Štuhec, Ana Bucik, za šesto mesto pa se bodo v četrtek pomerile Katarina Lavtar, Ula Hafner, Nina Žnidar in Katja Hrovat. Na slalomu pa bodo poleg Mazejeve nastopile še Ana Drev, Ula Hafner, Ana Bucik, Katarina Lavtar in Eli Plut.

Konec tedna pričakujejo sončno in hladnejše vreme

Lani je bila Zlata lisica v Kranjski Gori, predlani pa je tekma zaradi premehke proge celo odpadla. Zlata lisica konec tedna zagotovo bo na Pohorju, so tokrat zatrdili organizatorji. Gorazd Bedrač, vodja tekmovanja, je dejal, da sneg, ki pada danes na progo, sproti odstranjujejo in obenem utrjujejo snežno podlago. Konec tedna pričakujejo sončno in hladnejše vreme.

»Vreme nam je v teh januarskih dnevih naklonilo vse, kar je mogoče. Visoke temperature, potem hladnejše vreme, pa dež, danes pa še sneži. Prejšnji teden smo kljub težkim pogojem zagotovili najmanj 40 centimetrov debelo in kompaktno snežno odejo, ki smo jo pozneje utrdili še z injekcijsko desko. Nižje temperature, ki prihajajo, nam dajejo še večje upanje, da bomo pripravili dobro tekmovališče. Vanj smo v brizgali milijon in 500.000 litrov vode, kar ob nižjih temperaturah, ki jih vremenoslovci obetajo, zagotavlja dobro podlago za tekmo. Zapadlo bo nekaj centimetrov snega, toda največ do decimetra. Sneg že odstranjujemo s podlage in mislim, da ne bo težav,« je dodal Bedrač.

 

Deli s prijatelji