ZMAGA

Klingenthal: Hvala, Jaka!

Objavljeno 14. februar 2013 10.05 | Posodobljeno 13. februar 2013 22.56 | Piše: R. T.
Ključne besede: Jaka Hvala

Premoč 19-letnega slovenskega orla je moral priznati tudi veliki Gregor Schlierenzauer.

Jaka Hvala.

Je, iz pravega testa je! To je dvakratni mladinski svetovni prvak v smučarskih skokih (drugič letos v Liberesu) končno potrdil tudi v članski konkurenci na tekmi svetovnega pokala v nemškem Klingenthalu. Slovenski smučarski orel iz Ponikev na Tolminskem je prvič v karieri stopil na najvišjo stopničko zmagovalnega odra v elitnem tekmovanju, med svetovno smetano smučarskih skokov. Tokrat je zdržal ves pritisk, ki ga je ustvarilo vodstvo po prvi seriji. V Kuusamu na tak potek tekme 19-letnik še ni bil pripravljen, zato je v drugo skočil slabše. Ob nemško-češki meji pa je Jaka Hvala tudi v finalni seriji pokazal vso razkošno nadarjenost, hladnokrvnost in predrznost ter skočil do zmage.

»Res sem vesel, saj nisem pričakoval, da bi danes lahko zmagal. Po poskusni seriji sem bil kar malo jezen sam nase zaradi slabšega skoka in ta jeza mi je nato pomagala v prvi seriji, imel pa sem tudi malo sreče z vetrom,« je dejal Hvala takoj po zmagi za televizijsko mrežo Eurosport. V tej sezoni svetovnega pokala je bil vodilni po prvi seriji že v Kuusamu, a je nato naredil napako pri finalnem skoku: »Danes je bilo precej lažje kot v Kuusamu. Na tisti tekmi sem se veliko naučil, tako da mi ni bilo težko skočiti kot zadnji v finalni seriji.«

Študent organizacijskih ved je na Saškem s skokoma 142,5 m in 133 m (259,5 točke) poskrbel za 33. posamično slovensko zmago v svetovnem pokalu smučarskih skakalcev. Čestitala sta mu tudi drugouvrščeni Japonec Tako Takeuči (133,5/130,5; 254,6) in veliki avstrijski šampion Gregor Schlierenzauer (136,0/132,0; 253,1), ki je bil po prvi seriji drugi. Hvala se je v svetovnem pokalu zavihtel na vrh še v posamični konkurenci, do zdaj je slast zmage okusil na ekipnih tekmah.

Med najboljšo deseterico je v Klingenthalu končal tudi Peter Prevc (248,7), ki je zasedel sedmo mesto. V finalu je odlično nastopil tudi Jurij Tepeš (229,8 točke), ki je z 29. mesta po polovici tekme na koncu napredoval na 15., Matjaž Pungertar (228,9) je s 16. dosegel uspeh kariere, Robert Kranjec (226,5) pa je bil 19.

Klingenthal je bil druga postojanka nemške ekipne turneje

Na prvi v Willingenu so Slovenci v postavi Prevc, Hvala, Tepeš in Kranjec prepričljivo zmagali na ekipni tekmi, medtem ko je posamična odpadla zaradi premočnega vetra. Skakalci se selijo v Oberstdorf, kjer bodo na sporedu še smučarski poleti. Kvalifikacije bodo že jutri, v soboto in nedeljo pa se bosta tekmi začeli ob 17. uri. Slovenska vrsta je na dobri poti, da na koncu osvoji prvo mesto na nemški ekipni turneji, ki prinaša tudi 100.000 evrov denarne nagrade.

Hvala za 33. zmago

Jaka Hvala je Sloveniji priskakal posamično zmago številka 33 v svetovnem pokalu. Slovenija ima ob tem še tri ekipne zmage. Vsi zmagovalci so: Primož Peterka (15 zmag), Primož Ulaga (9), Robert Kranjec (5), Franci Petek, Rok Urbanc, Peter Žonta in Jaka Hvala (po 1 zmaga).

Deli s prijatelji