PRED SEZONO

Če bi bil enak kot lani, bi to pomenilo 30. mesto

Objavljeno 20. november 2015 14.58 | Posodobljeno 19. november 2015 19.38 | Piše: Marko Uršič
Ključne besede: Peter Prevc

V zadnji zimi skupno drugi Peter Prevc nabrušen za uvod skakalne sezone.

Peter Prevc salutira pred uvodno bitko v svetovnem pokalu. Foto: Jure Eržen

Zadnji finale svetovnega pokala v smučarskih skokih je zrežiral Alfred Hitchcock. V Planici je bil pravi Psiho; Severin Freund in Peter Prevc sta na koncu zbrala po 1729 točk, ker je imel Nemec več zmag, pa je odnesel veliki kristalni globus za skupno zmago. Tudi nova zima bo v Hitchcockovem znamenju, tokrat bodo Ptiči. Namreč orli jutri z ekipno tekmo v Klingenthalu začenjajo novo sezono svetovnega pokala, dan pozneje bo še posamično merjenje kril. V Nemčijo je poletela tudi jata šestih Slovencev, tako kot zadnjo zimo, pa bodo oči javnosti uprte predvsem v Petra Prevca. »Če gledamo lestvice, res morda spadam med najboljše, a šele ko bo tekma v Klingenthalu končna, bomo videli, kam je kdo padel tisti dan. Predvsem se je treba ujeti v druščino, se na prvih tekmah čim bolje zasidrati, da se ujameš, čim bolje padeš v ritem. Da je ta zelo dober in da smo vsi zadovoljni, sam s skoki, vi novinarji pa z rezultati,« slovenski adut na začetku sezone cilja na harmonijo. »Če bi bil trenutno na enaki kakovostni ravni kot lani, bi to pomenilo 30. mesto v svetovnem pokalu. Zato ker drugi napredujejo. Če nočeš rezultatsko stagnirati, moraš napredovati, in upam, da sem tudi sam,« je odgovoril na opazko, da ga glavni reprezentančni trener Goran Janus vidi v boljšem stanju kot pred zadnjo zimo.

Bolj ko jamraš, slabše je

Ker sta Evropa in Slovenija v indijanskem poletju, seveda skakalci ne vedo, kako je, ko skačeš v snežnih razmerah. »Saj v bistvu edino pristajali nismo na snegu. V smučini skakalnice v Kranju ni bil samo led, ampak se je naredil že kar sneg. A saj smo tako navajeni že iz preteklih sezon, tega ne moreš spremeniti. Bolj ko bi jamral, slabše bi bilo,« je navrgel o letnem času brez bele podlage. Pero Mišica bo v novi sezoni skakal z dva centimetra daljšimi smučmi, tu pa je zato v igri tudi telesna teža. »Lani na tekmah sem imel skoraj za kilogram rezerve, zdaj pa sem se odločil, da bom šel bolj na tveganje, da bom za smuči imel čim več površine. Zato bo s kilogrami morda več igranja,« je strnil misli as iz Dolenje vasi. Prevc je bil pri zadnji vadbi pred sezono zelo zahteven, pravijo, da je bil že tečen. »Vseskozi se hočeš izboljšati, in če ti kdo trikrat zapored reče, da je v redu, ti pa hočeš to nadgraditi, takrat se zgodi to, da si tečen.«

Za 140-metrsko skakalnico v Klingenthalu pravi, da je kar uganka. »Lahko na treningu z lahkoto narediš dobre skoke, nato pa tretji dan že ne več. Kaj za ena skakalnica je to? Treba je čim manj razmišljati, se prepustiti, treba je biti osredotočen na stvari,« pravi PP. V Nemčiji bo poleg Petra tekmoval tudi brat Domen Prevc. »Čestitke Domnu, da je vso jesen tako dobro skakal. Da je obdržal raven, da se je uvrstil v ekipo, nič pa se še ni zgodilo. Mir mu dajte, da bo lahko poskakal,« je sedmo silo prosil Peter Prevc. A sila je tudi on, ne sedma, v zadnji zimi je bil druga, v novi sezoni pa bo... A dajmo času čas.

 

Deli s prijatelji