ODLIČJA

Bron v Fakovi zakladnici

Objavljeno 11. februar 2013 08.32 | Posodobljeno 11. februar 2013 08.32 | Piše: Marko Uršič

Biatlonec Jakov Fak na svetovnem prvenstvu na Češkem tretji v moškem sprintu.

Mrkopaljčan še naprej biatlonsko kuje kovine (foto: Reuters).

NOVO MESTO – Mrkopaljska lokomotiva vleče vagone slovenskega biatlona. Vagoni so težki in okorni, a 25-letni Jakov Fak teče in strelja kot na krilih. Ne le, da je velik talent za ta zimski šport, tudi psihična trdnost se je na velikih tekmovanjih še vselej izrazila.

Na svetovnem prvenstvu v Novem mestu, pa ne na Dolenjskem, je Hrvat s slovenskim potnim listom namreč osvojil že svoje peto odličje na velikih tekmovanjih. Tretje v slovenskih barvah. V novomeškem sprintu na 10 km si je prigrabil bron, Norvežan Emil Hegle Svendsen pa je, z zlatom v včerajšnjem zasledovanju, doslej na Češkem že trikratno pozlatel. Med Vikinga in Faka se je vrnil neizbežni Francoz Martin Fourcade.

»S tretjim mestom sem več kot zadovoljen. Konkurenca je res neverjetna, zato sem vesel vsake uvrstitve med najboljše tri. Osvojiti kolajno na svetovnem prvenstvu pa je res sanjsko. Res težko najdem besede. Kolajna je tu in zdaj bo vsem veliko lažje, saj smo si jo vsi želeli že v mešani štafeti,« je Fak strnil vtise. »Posebnega recepta za vse ni. Očitno sem eden od tistih, ki mu uspe biti zbran na največjih tekmah. A tudi meni kdaj spodleti. Bal sem se le visoke startne številke, saj proga v Novem mestu zaradi visokih temperatur ni v najboljšem stanju.«

Fak je res fenomen in že ob prehodu Hrvata v slovensko biatlonsko reprezentanco se je vedelo, da je to odlična poteza. Kajti brez Gorskokotarčana bi slovenski moški biatlon tanko piskal. Naravna danost na Hrvaškem ni bila podložena s stoodstotno predanimi razmerami, Fak se je udomačil v slovenski vrsti, s katero je vadil, in recepta ni želel zamenjati. To, da ima dvojno državljanstvo, je ovira k njegovi zaposlitvi v Slovenski vojski, a za takšnega šampiona, ki še ni rekel zadnje besede, bi se gotovo moralo najti mesto. Kajti slovenski biatlon je brez njega in tudi Teje Gregorin na zelo trhlih nogah, tekaških in strelskih. Gregorinova je v sprintu na SP zasedla 39. mesto, v zasledovanju pa se je povzpela na 32.

Usoden strel

Fak pa včeraj v zasledovalni tekmi ni zmogel do nove kolajne. Do zadnjega streljanja je bil še v boju za najžlahtnejše odličje, a je bil po napaki na strelišču in malce počasnejšem teku na koncu šesti. »Na zadnjem streljanju sem tvegal, saj je Svendsen enkrat zgrešil in želel sem prevzeti vodstvo. Žal sem tudi sam naredil napako, s prstom nisem bil dovolj pripravljen na strel, a to je biatlon,« je povedal Fak, ki je tudi priznal, da se je nekoliko uštel pri taktiki. »V zadnjem krogu mi je malce zmanjkalo moči. Očitno sem šel pred tem nekaj preko zmožnosti in na koncu za to plačal davek. No, še ena izkušnja več. Nastop ni bil ravno za stopničke, je pa šesto mesto še vedno dober razplet in s tem sem zadovoljen.

Pritisk je popustil

In kako Jakov Fak gleda na nadaljevanje svetovnega prvenstva? »Želja po še kakšni kolajni je močna in prav tako tudi motiv, biatlon pa je lahko tudi zelo nepredvidljiv, zato je vsaka napoved zelo nehvaležna. Prav gotovo je zdaj popustil tudi pritisk, zato si želim še naprej uživati v tekmah, morda pridobiti še kakšne potrebne sekunde in osvajati visoka mesta.«

Deli s prijatelji