SKOKI

Dostojno slovo slovenskih skakalcev

Objavljeno 19. februar 2018 15.34 | Posodobljeno 19. februar 2018 15.48 | Piše: T. K.

Olimpijski prvaki so postali Norvežani, drugo mesto so osvojili Nemci, tretje pa Poljaki.

Jernej Damjan. FOTO: Carlos Barria, Reuters
PJONGČANG – Smučarski skakalci so imeli danes zadnjo možnost, da s tokratnih olimpijskih iger prinesejo olimpijsko odličje, pa je bilo hitro jasno, da so to le pobožne želje. V posamičnih tekmah na mali in veliki skakalnici našim ni uspelo doseči vidnejšega rezultata. Od skakalcev, ki so nas v preteklih letih seveda razvadili z odličnimi rezultati, smo pričakovali  kaj boljšega kot zgolj 10. mesto med posamezniki. Kljub temu pa bi bila kolajna Slovenije na ekipni tekmi, kot ocenjujejo strokovnjaki, zelo veliko presenečenje.

Prva serija

Kot prvi med Slovenci je nastopil Jernej Damjan in skočil 126,5 m. Koliko je vreden ta skok, je pokazal Stefan Kraft, ki ga je takoj za njim preskočil za 10 metrov. Drugi Slovenec je bil Anže Semenič, ki je skočil 125 metrov. Po polovici prve serije je bila Slovenija na petem mestu z velikim zaostankom za tretjim mestom. Tilen Bartol se je odrezal precej bolje kot v poskusni seriji in skočil 129,5 m, Peter Prevc pa 134,5 m. 

Finalna serija

Damjan je izboljšal dolžino iz prve serije in pristal pri 129,5 m in Sloveniji začasno priboril 4. mesto, ki pa ga je po skoku Semeniča (123,5 m) spet izgubila. Bartol ga je v drugo polomil in pristal pri 122 m, zato so lahko Avstrijci tudi po tretjem skoku ohranili prednost pred Slovenci. Prevc je tudi v drugo bil naš najboljši s 133,5 m in je v Pjongčangu sploh naš najboljši skakalec.

Najboljši Norvežani

Vsi štirje Norvežani so skakali odlično in brez napak ter osvojili zlato olimpijsko kolajno. Drugo mesto so osvojili Nemci, tretje pa Poljaki. Zasedli so enaka mesta in isti vrstni red, kot je v pokalu narodov, naši pa so denimo zaostali za prvimi več kot 130 točk, za medaljo pa več kot 100, kar resnično ne potrebuje dodatne razlage.
 
Deli s prijatelji