ŠPORT

Zmajčice želijo po poti Šporarja in kolegov

Objavljeno 06. december 2015 10.00 | Posodobljeno 06. december 2015 10.00 | Piše: Drago Perko

V Ljubljani so januarja letos ustanovili Ženski nogometni klub Olimpija.

Trenerju Milanu Petroviču ne manjka ambicij. Foto: ŽNK Olimpija

Nogomet je šport, ki ga imajo rada tudi dekleta. V Sloveniji imamo 1. ligo, kjer nastopa 10 ženstev. Od te sezone je med elito vnovič ljubljanska Olimpija. Redni del so zmajčice končale na tretjem mestu (23 točk) za do zdaj skorajda nedotakljivima ŽNK Rudar Škale (25) in Teleing Pomurje (33 točk). »Radi bi še višje,« v prestolnici ne skrivajo ambicij, da bi šli po poti kolegov, ki bodo prezimili na vrhu prvenstvene lestvice.

Želijo svoje igrišče

»Prej sem deloval v Jevnici, kjer pa je bilo vse manj zanimanja za ženski nogomet. Kljub temu smo izpeljali sezono do konca. Potem pa se je pojavila ideja, da naredimo nogometno zgodbo v Ljubljani,« trener zmajčic Milan Petrovič pove, kako so se lotili dela v našem glavnem mestu. K projektu so pristopili še Boris Snedec, Roman Jakič, Velaga Tabaković ter Samir Škrgič. »Sprva smo želeli nadgraditi Jevnico, potem pa smo se odločili za samostojno zgodbo. Nekaj podpore sta nam dala tudi ljubljanski župan Zoran Janković in tedanji prvi mož Olimpije Izet Rastoder,« Petrovič razkrije težke začetke. A uspelo jim je v svoje vrste zvabiti nekaj kakovostnih igralk, med njimi Lucijo Kos, Ines Špelič, Moiro Murič, med sezono pa je prišla še srbska reprezentantka Jelena Čubrilo. Prav Muričeva in Čubrilova sta jeseni zabijali gole – prva jih je dosegla 11, druga 10.

»Sprva smo upali na sredino lestvice, potem pa nam je steklo. Izkušene igralke so postale prave nosilke, ob njih se kalijo mlade,« je presenečen nad potekom dogodkov Petrovič, ki pogreša domicil, kjer bi ekipa imela bazo. Potrebujejo namreč svoje igrišče. Jeseni so tekme državnega prvenstva igrali na Kodeljevem, na ŽAK in v Radomljah. Računali so, da si bodo uredili igrišče na Dimičevi, a pogovori z ministrstvom za obrambo še potekajo, saj je država lastnica tega kosa zemlje. V prihodnjih tednih jih čaka tudi srečanje s prvim možem Olimpije Milanom Mandaričem, ki naj bi bil navdušen nad žensko sekcijo. Bilo bi kar logično, da bi veliki brat pod okrilje vzel ambiciozne nogometašice in jim omogočil dostojen razvoj.

V Ljubljani si želijo, da ženski nogomet preživi. Zgodbe z Ilirijo, Slovanom in enkrat že Olimpijo so se klavrno končale. »Hvaležni smo Borisu Snedcu, ki financira to nogometno zgodbo,« Petrovič ne pozabi mecena, ki odšteva evre za šport. Ne izključuje možnosti, da bi se za spomladanski del okrepili. Morda pride celo katera izmed reprezentantk, ki so jeseni igrale v Avstriji. »V vsakem primeru bomo potrebovali tri, štiri prave okrepitve. V tej sezoni bo težko ujeti Pomurke, v novi pa bomo šli odločno po prvo mesto in mesto v ligi prvakinj,« ne manjka ambicij 54-letnemu Petroviču, ki je bil tudi trener v ajdovskem Primorju, Zagorju in Faktorju. 

Deli s prijatelji