POKAL FEDERACIJ

V Pragi vnovič prestopile prag

Objavljeno 17. november 2015 12.31 | Posodobljeno 17. november 2015 12.33 | Piše: Marko Uršič

Češke teniške igralke ubranile naslov in še četrtič osvojile pokal federacij.

Foto: Reuters

V finalu ženskega pokala Davis, točneje v pokalu federacij, so teniške igralke Češke ugnale Rusinje in ubranile naslov prvakinj. Na trdi podlagi pred 13.000 gledalci v dvorani v Pragi je pri izidu 2:2 odločila igra dvojic, kjer sta Karolina Pliškova in Barbora Stricova Jekaterino Makarovo in Jeleno Vesnino premagali s 4:6, 6:3 in 6:2. Čehinje so tako zmagale še četrtič v zadnjih petih letih in v svoji samostojni zgodovini, niz je prekinila le Italija v letu 2013. Češkoslovaška je sicer pokal federacij dobila petkrat, trikrat zapored med letoma 1983 in 1985.

Marija Šarapova je sicer Rusiji priigrala obe točki, gostje so vodile z 2:1, a je zadnjega dne Pliškova najprej ugnala Anastazijo Pavljučenkovo, piko na i pa je udarila dvojica. »Dvoboj proti Pavljučenkovi je ena mojih največjih zmag v karieri,« je bila zadovoljna Karolina Pliškova. Uvodno točko Češki je sicer prvega dne priigrala Petra Kvitova, ko je prva porazila Pavljučenkovo. Po zmagi parov in končnem triumfu je Barbora Stricova padla na kolena, se zmagovito zadrla, ekipa pa je zaplesala šampionski ples. »Neverjetno. Sem brez besed, to je neverjeten občutek. Zmagati v pokalu federacij so bile vedno moje sanje. S Karolino sva odločili v dvojicah, kaj bi bilo lahko boljšega,« je bila evforična Stricova.

»Zame osebno je to neverjeten dosežek, namreč še nikoli nisem igrala v finalu tega tekmovanja. Je tudi prav poseben občutek, ne igraš le zase, igraš za svoje kolegice, za državo. Opravila pa sem svoje delo, dobila dve posamični partiji,« je namignila Marija Šarapova, petkratna zmagovalka turnirjev za veliki slam. Pokal federacij je ena redkih lovorik, ki je na športni poti še ni osvojila, je pa v tem tekmovanju tudi zelo redko igrala. Pred zadnjim finalom je štirikrat tenisirala v prvem krogu in vse obračune tudi dobila. A kljub stoodstotno opravljenemu delu vnovič ni osvojila čislane lovorike v ženskem ekipnem tenisu.

Deli s prijatelji