ZBIRANJE SREDSTEV

Triatlonec Domen bi rad na olimpijado

Objavljeno 08. december 2014 17.56 | Posodobljeno 08. december 2014 17.56 | Piše: Drago Perko

Trboveljčan Domen Dornik želi čez šest let nastopiti v Tokiu, a mu zmanjkuje denarja za treninge, zato se je odločil za zbiranje na spletu.

Na leto preplava 2000 kilometrov.

Kriza je lahko priložnost, je postala že obrabljena fraza tudi v športu, ki še kako občuti posledice finančnih težav, zato je cekinov za zdrav duh v zdravem telesu vse manj. Znajde pa se vsak po svoje. Alpska smučarka Maruša Ferk na spletu prodaja drese, za denarno pomoč pa se je na splet obrnil tudi nadarjeni triatlonec Domen Dornik.

Manjka mu 3200 evrov

»Trener Sandi je rekel, naj poizkusiva. Potrebujeva teh 3200 evrov,« izvemo od 23-letnega Trboveljčana, ki bi rad čez šest let branil barve Slovenije na olimpijadi v Tokiu. »Olimpijske igre v Tokiu so moje sanje, tja si želim!« odločno doda. »Trenutno bi potreboval še dodatne dve ali tri ure treninga na dan, kar pa še ni mogoče, ker porabim ta čas za vožnjo na trening plavanja v Mariboru. Cilju sem povsem predan, zato bom hvaležen vsake pomoči, ki mi jo boste namenili! Vse prihodke namenjam za pot, prehrano, vstopnine in opremo. Zavedam se, da bom v bližnji prihodnosti moral najti delo bližje kraju treningov in skrajšati delovni čas, da bom lahko konkurenčen v svetovnem merilu. V letu 2015 bom tekmoval na tekmah za evropski pokal, a si jih moram financirati sam,« nadaljuje mladenič, ki se bo s finančno pomočjo donatorjev odpravil tudi na priprave na Kanarske otoke.

Kako mu lahko pomagate? Seveda tako, da mu nakažete kakršno koli vsoto, v zameno za manjše zneske pa ponuja natis vašega imena na tekmovalnem dresu, zahvalo in športno fotografijo s podpisom, za 300 evrov dobite dan treninga z njim, če mu pomagate s 500 evri, pa vam podari še tekmovalni dres.

Našli so ga na talentih

Fantu je 23 let, po poklicu je zdravstveni tehnik. Za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu je pripravljen narediti dejansko vse. »Ravno sem prišel s treninga, dve uri sem vadil v Mariboru,« nam pripoveduje v torek zvečer. Petkrat na teden gre iz Trbovelj v več kot uro oddaljeni Maribor. »Ob dveh popoldne končam službo in že sem na poti prek Trojan,« pripoveduje ambiciozni mladenič. Nad njegovo športno potjo bdi trener Sandi Ivančič, pomagajo mu sotekmovalci iz društva ŠRK Celje. »Prijatelji ter družina me vzpodbujajo in motivirajo, da vsak dan iztisnem iz sebe maksimum in tako postajam boljši. Jože Kojc iz SCR.T mi omogoča, da lahko treniram v ekipi najboljših plavalcev v Sloveniji pod vodstvom Blaža Medveška iz PK Branik,« še pove Domen.

Plavanje je njegov prvi šport, dvanajst let je treniral, devet pa tekmoval. Ko se je naveličal, se je zapisal domačemu nogometnemu klubu Rudar Trbovlje, a je po enem letu šlo koleno. Po rehabilitaciji je dneve preživljal v fitnesu in se prijavil na dneve talentov, s katerimi Triatlonska zveza Slovenije išče bodoče ase in asinje. Poleg Dornika je trenerjem padla v oči še Jana Koradej, ki trenutno dela pod vodstvom Francesca Fissoreja v Triatlonskem klubu Ljubljana. »Takrat nisem zbral dovolj točk, a me je Sandi kljub temu povabil k sodelovanju.« Že na naslednjem dnevu talentov je po petih mesecih treninga zbral dovolj točk, da se je uvrstil v nacionalno ekipo v programu iskanja triatloncev za nastop na olimpijskih igrah.

Več kot 22.000 
kilometrov na leto

Eno leto že vestno vadi. Sezona traja od maja do septembra. Petkrat na teden plava, po enkrat pa teče in kolesari. V eni sezoni se nabere do 15.000 kilometrov kolesarjenja, 5000 kilometrov teka in 2000 kilometrov v vodi. »Rad bi treniral še več, a preprosto ne gre, saj sem zaposlen kot reševalec in voznik reševalnega vozila v ZD Trbovlje,« nadaljuje in upa, da bo z zbranimi cekini prek spleta nabral dovolj za dobro sezono.

V minuli je postal državni prvak Slovenije v akvatlonu (plavanje in tek), zmagal na dveh triatlonskih dirkah ter še petkrat stal na stopničkah za zmagovalce na domačih in mednarodnih dirkah. »Delo je naporno, a s Sandijem pravilno odmerjava trening,« pove, Sandi pa pristavi, da ga je fant prepričal z delom in izjemno karizmo, ki jo premore. »Za Domna je bistvena osredotočenost na trening, mi pa moramo poskrbeti za ustrezne razmere,« pravi trener, ki je prepričan, da bo fantu uspelo.

Tudi z vašo pomočjo, če prispevate kakšen evro prek spletne strani https://www.indiegogo.com/projects/help-domen-achieve-triathlon-olympic-dreams, kjer poteka javno zbiranje sredstev.

Deli s prijatelji