PRIČAKUJEJO VELIK OBISK

Sonce pobira sneg, a rekord lahko pade

Objavljeno 17. marec 2017 07.40 | Posodobljeno 17. marec 2017 07.42 | Piše: Miha Šimnovec

Prireditelji tekmovanja za svetovni pokal v Planici še pod vtisom lanske nepozabne pravljice.

Prejšnjo sezono 2015/16, v kateri je Peter Prevc osvojil tako rekoč vse, kar se je osvojiti dalo, bo težko še kdaj ponoviti. Foto: Matej Družnik

LJUBLJANA – Planiški prireditelji tekmovanja za svetovni pokal v smučarskih skokih oziroma poletih so še vedno pod vtisom lanske pravljice. V štirih dneh so našteli rekordnih 110.000 gledalcev, ki so slovenske skakalce ponesli do izjemnih dosežkov, s katerimi so Peter Prevc in druščina kronali težko ponovljivo sezono 2015/2016. Iztekajoča se zima še zdaleč ni tako uspešna, kar se pozna tudi pri (pred)prodaji vstopnic za tokratni finale, ki se bo s kvalifikacijami prihodnji četrtek, 23. marca, začel na letalnici bratov Gorišek.

»Razlika med lanskim in letošnjim letom je očitna. Doslej smo prodali okoli 40.000 vstopnic, zato ocenjujem, da bo vseh obiskovalcev tokrat od 60.000 do 70.000, kar je primerljivo z letom 2015. Pričakujem, da bomo razprodali vsa stojišča za sobotno moštveno tekmo, 25. marca, medtem ko je za preostale dni na voljo še dovolj prostih mest,« je razkril Primož Finžgar, dolgoletni generalni sekretar prireditvenega odbora Planica. Kot je pripomnil, proračun tekmovanja znaša 1,9 milijona evrov, ki naj bi jih pokrili z denarjem od vstopnine in pokroviteljev. »Zdaj moramo pod nadzorom zadržati le še stroške,« si je še zaželel »glavni«, kar zadeva planiške finance.

Možno je pristati pri svetovnem rekordu

Nepredvidene stroške bi lahko med drugim povzročile visoke temperature, ki pospešeno topijo sneg tudi v dolini pod Poncami. »V zadnjih dneh nam je v prvih šestdesetih metrih po odskočni mizi pobralo preveč snega, zato ga moramo tja voziti. Za trening smo že tudi zaprli (novo) Bloudkovo velikanko; za vsak primer, če bi morali med tekmovanjem zakrpati kakšno luknjo,« je pojasnil Jelko Gros, vodja finala svetovnega pokala na letalnici Gorišek. Po njegovih ocenah je od hrbtišča naprej dovolj snega, tudi za iztek, ki za zdaj še ni pobeljen.

Kar zadeva daljave, ki jih bo mogoče doseči v Planici, je povedal, da lahko pravi skakalec v pravih razmerah pristane tudi pri novem svetovnem rekordu, ki si ga že več kot dve leti lasti Anders Fannemel. Norveški as je – osvežimo spomin – predlani v Vikersundu, ki bo od danes do nedelje gostil tri tekme za svetovni pokal, tudi odpadlo torkovo iz Lillehammerja, poletel do sijajnega 251,5 metra.

»V optimalnem vetru bi se dalo varno doskočiti pri 253 metrih, to je po mojem tudi maksimum. Seveda pa je pri tem veliko čejev,« je še presodil Gros in zaupal, da se bo na preizkusu v sredo po zaletišču planiške letalnice prvi spustil nekdanji državni reprezentant Mitja Mežnar. Vseh predtekmovalcev bo sprva 28, v nasprotju s prejšnjimi leti bodo letos vsi slovenskega rodu.

Ker bomo v noči na nedeljo, 26. marca, prešli na poletni čas, kar pomeni, da bomo čas premaknili za uro naprej, so si želeli prireditelji za 60 minut preložiti nazaj začetek zadnje tekme (zaradi vzgornika, ki praviloma pridobiva na moči), vendar so pristojni pri Mednarodni smučarski zvezi (FIS) zavrnili njihovo željo.

Velik obisk bi bil najboljša spodbuda

Drago Bahun, predsednik OK Planica, je pozval ljubitelje skokov oziroma poletov, naj pridejo slovenske reprezentante kljub slabšim dosežkom podpret v čim večjem številu. »Lanska prireditev je bila v vseh pogledih fantastična in samo upam lahko, da bomo še kdaj doživeli kaj podobnega. Največja zasluga je šla seveda našim fantom, ki jim na žalost v tej sezoni ne gre najbolje. Toda verjemite mi, da se zelo trudijo, velik obisk pa bil zanje najboljša spodbuda za nadaljnje trdo delo,« je poudaril Bahun in zagotovil, da se bodo vsi skupaj znova potrudili za čim boljšo izvedbo tekmovanja, na katerem pričakujejo tudi precej gostov iz tujine – zlasti iz Poljske, Avstrije in Norveške.

Kakor so še zatrdili navzoči na včerajšnji novinarski konferenci v Železniškem muzeju v Ljubljani (vnovič bo organiziran tudi prevoz z vlakom do Jesenic in od tam naprej z avtobusom do Kranjske Gore, od koder bo vozil krožni promet do Planice), si bodo prizadevali za čim boljše počutje gledalcev, v kakšnem spominu bodo ti ohranili spektakel, pa bo odvisno tudi oziroma predvsem od njih samih...

Deli s prijatelji