NOGOMET

Slovenci agresivno, a mirno, nikakor pa ne na glavo

Objavljeno 17. november 2015 10.25 | Posodobljeno 17. november 2015 10.27 | Piše: Rok Tamše

Nogometna reprezentanca ob 20.45 z Ukrajino za zasuk in EP 2016.

Foto: A. P.

MARIBOR – »Nekaj si bo treba izmisliti, računam pa tudi na klik v našem moštvu,« je že takoj po sobotnem porazu z Ukrajino na glas razmišljal selektor slovenskih nogometašev Srečko Katanec. Časa je zelo malo, zato sta bila v prvi vrsti pomembna kakovostna regeneracija in miselni preskok v glavah njegovih izbrancev od zadržane, alibi igre do poudarjene agresivnosti, odločnosti in predrznosti v igri. Jasno je, da so v slovenski vrsti glavni ustvarjalci igre Kevin Kampl, Valter Birsa in Josip Iličić, ki pa so v Lvovu ponudili bore malo, podobno tudi defenzivna vezista Rene Krhin in Jasmin Kurtić. Jasno je tudi, da Slovenija premore le enega samcatega eksekutorja – Milivoja Novakovića. Na zahodu Ukrajine se je tako kot Iličič samo enkrat znašel v priložnosti za zadetek. Premalo, odločno premalo.

Pred povratno tekmo so vsi Katančevi aduti zdravi in pripravljeni na boj. »Vemo, kaj moramo storiti, da se uvrstimo na evropsko prvenstvo. Prepričan sem, da bodo fantje dali vse od sebe. Zavedajo se, kakšno priložnost imamo. Ukrajinci so v boljšem položaju, posebno zaradi tega, ker nismo dosegli gola v gosteh. Toda en gol spremeni marsikaj za nas in za njih,« je prepričan Katanec, ki pripravlja tudi nekaj rošad: »Nismo v dobrem položaju, verjetno je treba kaj spremeniti. To boste videli. V takšnih izločilnih tekmah je pač treba izkoristiti priložnosti, ki se ti ponudijo. V nekaterih situacijah nismo bili dovolj agresivni, Ukrajinci pa so bili in so nas kaznovali. Toda ko smo pritisnili na njih, so imeli probleme. Kar delikatno bo, saj bomo morali biti agresivni, po drugi strani pa tudi mirni. Po mojem mnenju smo v taktičnem pogledu Ukrajini parirali zelo dobro. To moramo ponoviti z malo več agresivnosti in samozavesti,« je Katančev recept za uspeh.

Zdaj se je treba okleniti vsega, kar lahko pripomore k podvigu Slovenije, vključno s pozitivno energijo, ki jo je moč črpati iz dosedanjih uspešnih iger v Ljudskem vrtu. V drugem Katančevem selektorskem mandatu so v LV padle Norveška (3 : 0), Švica (1 : 0) in Estonija (1 : 0). Stadion pod Kalvarijo je razprodan, na tribunah bo tudi 700 gostujočih navijačev, Katanec pa z igralci pričakuje izjemen veter s tribun v slovenska nogometna jadra. Če bodo navijači in igralci dihali enotno, bo moštvo lahko pošteno stopilo na plin. In če kot dodaten motiv vzamejo še uspeh proti Rusiji pred šestimi leti, bi morali kapetan Boštjan Cesar in druščina kar leteti po zelenici mariborskega stadiona. »Takoj po tekmi smo staknili glave. Ogledali smo si posnetke prve tekme. Zdaj še bolj verjamemo, da lahko presenetimo Ukrajino, seveda pod pogojem, da smo vsi osredotočeni na igro od prve do zadnje minute. Pristop iz Ukrajine moramo še popraviti za nekaj odstotkov, lačni smo dobrega rezultata. Pred našimi navijači nam bo lažje, skupaj z njimi hočemo izpolniti cilj,« sporoča Cesar, ki verjame, da bo zdržalo tudi njegovo koleno, ki ga je po prvi tekmi moral hladiti z ledom. Izkušeni branilec je še poudaril: »Ne bomo šli na glavo, zagotovo pa bomo od prve minute napadli. Moramo biti dovolj pametni, da ne prejmemo zadetka iz nasprotnega napada. Morali bomo biti na vrhunski ravni.«

Slovenija ni Francija

Doseči več kot dva zadetka proti (za zdaj) izjemno samozavestni, a še vedno zelo previdni zasedbi z vzhoda, je hudičevo zahtevna naloga. Toda vse se lahko že obrne z zgodnjim zadetkom Slovenije. Ukrajince namreč spremlja prekletstvo neuspešnosti v dodatnih kvalifikacijah, v tej fazi so pokleknili že petkrat, nazadnje leta 2013 proti Franciji, kjer niso ubranili prednost dveh golov iz prve tekme doma. Zdaj se opogumljajo, da so trikolorji imeli precej kakovostnejšo ekipo od slovenske. Pri tem ne gre pozabiti, da bo imel selektor Mihailo Fomenko zdaj na voljo tudi prekaljena člana, ki sta prvo tekmo izpustila zaradi kartonov. Branilec Oleksandr Kučer in defenzivni vezist Taras Stepanenko sta bila v preteklosti v udarni postavi. Kaj torej pripravlja Fomenko? »Prvih enajst v Mariboru? Za to je še čas. Po treningu bom govoril še z zdravnikom. Igralci vedo, kaj morajo storiti v povratni tekmi. Velika škoda je, da nismo dosegli tretjega gola v Lvovu,« je dejal ukrajinski šef.

Če dodamo, da sta v izjemni formi glavna zvezdnika na ofenzivnih bočnih položajih Jevhen Konopljanka in Andrej Jarmolenko, potem imajo gostje res lepo prednost. »Morali bomo biti organizirani in izkoristiti svoje priložnosti. Jasno je, da bodo Slovenci napadli, mi pa imamo veliko hitrih igralcev, ki so nevarni v protinapadih. Če bomo izkoristili vsaj enega, bodo morali Slovenci za napredovanje zadeti štirikrat,« pravi eden izmed glavnih junakov prve tekme Jarmolenko. Artem Fedeckij je pozval k previdnosti: »Najbolj pomembno je, da se ne sprostimo. Zmaga iz prve tekme nam ne zagotavlja EP. Seveda Slovenija ni Francija, toda v Mariboru pričakujemo zelo težko tekmo. Morali bomo biti skoncentrirani. Domača tekma nam je vzela veliko moči, saj so se Slovenci borili do zadnje minute.«

Mladi s Srbijo na Bonifiki

Slovenska reprezentanca do 21 let se bo danes ob 16.30 na koprski Bonifiki (vstop prost) pomerila z izbrano vrsto Srbije v kvalifikacijah za EP 2017. Srbija ima v svojih vrstah evropske in svetovne prvake, vendar tudi sami Slovenci verjamejo v svoje sposobnosti. Mladi upi se še borijo za najvišja mesta, kjer najbolje kaže Italiji in Srbiji. »Najpomembnejše je, da smo osvojili vse tiste točke, ki smo jih načrtovali pred začetkom kvalifikacij. Nekaj grenkega priokusa pušča le tekma v Italiji, kjer smo imeli točko v svojih rokah,« je dejal selektor Primož Gliha in dodal: »Tukaj smo, živimo naprej. Glede na to, da je naš primarni cilj vzgoja igralcev, smo lahko kar zadovoljni.« Vrstni red v skupini 2: Srbija in Italija (obe po 4 tekme) po 10 točk, Slovenija in Irska (obe po pet tekem) po 9 točk, Litva in Andora (obe po šest tekem) po 3 točke. 

Verjetna postava Slovenije: Handanović; Brečko, Ilić, Cesar, Struna; Krhin, Kurtić; Birsa, Iličić, Kampl; Novaković. Verjetna postava Ukrajine: Pjatov, Fedecki, Kučer, Rakicki, Ševčuk; Sidorčuk, Stepanenko, Harmaš, Jarmolenko, Konopljanka; Seleznjov. Sodil bo Turek Cüneyt Çakır. Če bi bilo v Ljudskem vrtu po 90 minutah 2 : 0 za Slovenijo, bi se igrala podaljška dvakrat po 15 minut, če bi tudi po podaljšani igri izid ostal 2 : 0, pa bi se izvajale enajstmetrovke.

Katančevo opravičilo sodnikom

Slovenski selektor Srečko Katanec je takoj po prvi tekmi trdil, da so Ukrajinci drugi gol zabili iz prepovedanega položaja. Včeraj se je opravičil sodniku Jonasu Erikssonu in njegovim pomočnikom: »Gol Ukrajine je bil regularen, zato se opravičujem sodnikom. Niso zmeraj krivi. Očitno sem videl posnetek kamere, kjer se je videlo drugače. Pozneje sem videl, da ni bilo prepovedanega položaja. Delikatno je komentirati takoj po tekmi, ko si še vroč.« 


 

Deli s prijatelji