VZDRŽLJIVOST IN MOČ

S Colaričem igral košarko, Bavčarju predal triatlonce

Objavljeno 17. december 2017 19.18 | Posodobljeno 17. december 2017 19.18 | Piše: Drago Perko

Andrej Švent velja za enega od pionirjev slovenskega triatlona in nordijske hoje.

Andrej Švent še vedno pozorno spremlja šport. Foto Drago Perko

»Milan Eržen je podjeten in sposoben. Vesel sem, da bomo imeli tak dogodek v Sloveniji. A ne pozabimo – pred skoraj četrt stoletja smo v Novem mestu gostili tekmo evropskega pokala, leto zatem pa še evropsko prvenstvo v t. i. polironmanu v okviru Evropske triatlonske zveze ETU,« začnemo pogovor s 60-letnim Andrejem Šventom, ki je pozdravil mega dogodek na Obali. Koper, Ankaran, Izola in Portorož bodo 23. septembra prihodnje leto prvič v zgodovini gostili triatlonsko tekmo v polovičnem ironmanu. Direktor tekme s polnim nazivom Ironman I feel Slovenia 70.3 Slovenia Istria je Dolenjec Milan Eržen, ki želi s svojo ekipo pokazati Slovenijo svetu pokazali kot turistično destinacijo.
 

 Kaj je polovični Ironman

To je tekma, ki je sestavljena iz 1,9 kilometra plavanja, 90 kilometrov kolesarjenja in 21,1 kilometra teka.

Prvi otroški triatlon v Jugoslaviji

»To bo izvrstna promocija Slovenije,« nadaljuje Švent, ki je bil leta 1990 med soustanovitelji Triatlonske zveze Slovenije (ustanovni sestanek je bil v Bohinju), ki ji je v letih 1992 in 1993 tudi predsedoval. »Zelo aktivno sem se ukvarjal s športom; uspešno sem tekmoval v smučanju in pozneje deloval kot učitelj ISIA, košarka je bila moja druga športna ljubezen. S sedanjim predsednikom uprave Krke Jožetom Colaričem sva bila po nekem medobčinskem šolskem prvenstvu v Novem mestu povabljena, da začneva trenirati košarko,« se spominja Švent, ki je bil uspešen košarkarski trener in tudi zvezni košarkarski sodnik.
Po letu 1984 se je zapisal triatlonu. »O tem sem bral v časopisu, se takoj udeležil srednjega triatlona na Bledu, bil 19. od 492 tekmovalcev, nato sem se štiri leta posvetil triatlonu kot tekmovalec. Na eno od tekem sem s sabo v Avstrijo vzel sina, in tako se je navdušil, da sem se zatem povsem posvetil njegovi športni poti,« nadaljuje Švent, ki je leta 1989 v Dolenjskih Toplicah organiziral prvi otroški triatlon v Jugoslaviji.


Prvič na televiziji

Kmalu je prišel v stik z Igorjem Kogojem, ki mu je Švent pomagal – bil je njegov menedžer in svetovalec. »Dejansko ljudje triatlona niso poznali. Slišali so za triatlon jeklenih in tekmovanje v Braslovčah. V svetu pa so se šli resne zgodbe, del tega smo hoteli postati tudi mi,« nadaljuje Švent, ki mu je uspelo prepričati TV Ljubljana, da je nekaj minut namenila Kogoju. Uspelo jim je zbrati dovolj cekinov, da je šel Kogoj leta 1991 na tekmovanje ironman na Havaje. »S sabo smo imeli snemalca, to je bil moj sošolec iz gimnazije Zvone Šeruga,« nadaljuje Švent, ki je Šerugo prej odpeljal na test na triatlon v Izolo. »Vedel sem, da je Zvone super fotograf. Nisem pa vedel, kako se znajde v akciji. V Izoli me je navdušil, čeprav je bil v gipsu!« smeje pripomni Švent, ki je moral pred odhodom na Havaje po vizume v Beograd.
 

Konzul navdušen

»Vse skupaj je bil velik paradoks. Bilo je jeseni 1991. Osamosvojili smo se, a po vizum za vstop v ZDA sem moral v Beograd. Sedel sem na letalo in šel na veleposlaništvo,« pripoveduje Andrej. Nato je, tako kot vsi drugi, ves ljubi dan stal pred ameriško ambasado in čakal. Američani vizumov niso izdajali. »Hotel sem že iti, a sem si rekel: počakam, da pridem do okenca.« Notranji čut mu je prav svetoval, sa je bil tedanji konzul velik navdušenec nad športom, za nameček pa še triatlonec! Z odprtimi usti je poslušal Andrejevo zgodbo in mu mirne duše izdal štiri vizume.

 Licenca

Slovenski prireditelji z Erženom na čelu so dobili triletno licenco, v prvi izvedbi bodo nastopali le rekreativci oziroma t. i. tekmovalci v starostnih skupinah.

Prišel je Bavčar

»Novomeščani smo bili gonila sila triatlona v Sloveniji,« pove in postreže s podatki: leta 1993 so gostili tekmo evropskega pokala (prišel je tudi legendarni Finec Pauli Kiuru), potem še EP. »Potem pa se je pojavila slovenska bolezen: zavist. Določene struje so menile, da iz tega kujemo denar. Hoteli so na naše pozicije,« se spomni Andrej, ki se je leta 1995 poslovil. Na položaj predsednika je za leto dni sedel Igor Bavčar – Andrejev sošolec iz osnovne šole. Pa danes? Švent je strokovni direktor IntAct akademije. S sodelavci in nekaj klubi je ustanovil Zvezo za nordijsko hojo v Sloveniji in na Hrvaškem, kot mednarodni inštruktor INWA vodil usposabljanja v kar petih državah.
 

Deli s prijatelji