SEDEČA ODBOJKA

Pungi bo dekletom pomagal na poti v Rio

Objavljeno 23. marec 2015 19.49 | Posodobljeno 23. marec 2015 19.49 | Piše: Drago Perko

Nekdanji slovenski rokometni reprezentant in direktor Celja Pivovarne Laško Roman Pungartnik bo invalidom pomagal izpeljati evropsko prvenstvo v sedeči odbojki.

Roman Pungartnik – od rokometa do sedeče odbojke. Foto: Roman Šipić

Organizacija evropskih prvenstev je velik in zahteven zalogaj, še posebno pri ekipnih športih. Tudi tega so se zavedali v Zvezi za šport invalidov Paraolimpijski komite, ko so jim predstavniki sedeče odbojke predstavili projekt evropskega prvenstva 2015 v Sloveniji. »K projektu organizacije evropskega prvenstva za ženske v sedeči odbojki nas je nagovoril organizacijski odbor, ki ga bo vodil nekdanji rokometni reprezentant Roman Pungartnik. Projekt je zanimiv in dober, hkrati pa izvrstna priložnost za promocijo odbojke in športa invalidov v Sloveniji,« predsednik zveze Damijan Lazar pojasnjuje, zakaj je zveza podprla kandidaturo. Minuli ponedeljek je evropska odbojkarska zveza potrdila – najboljše ženske ekipe v sedeči odbojki (eden od športov, primeren za invalide) bodo med 7. in 15. novembrom igrale evropsko prvenstvo v Termah Olimia v Podčetrtku. Cilj Slovenk – pred dvema letoma so bile 3., od leta 1995 so na desetih prvenstvih osemkrat dobile medaljo – je jasen: želijo si v finale, ki zagotovo vodi na paraolimpijske igre v Rio de Janeiro 2016. »Takšna organizacija je velika obveza in hkrati dobra priložnost, da realiziramo zastavljene cilje. Imamo dobro ekipo, dodali smo še nekaj novih igralk,« pravi selektor Simon Božič.

Prav njemu gredo zasluge, da so odbojkarice dobile tako močno organizacijsko okrepitev. Niti prvenstva od danes do zadnje podeljene medalje bo imel v rokah nekdanji slovenski rokometni reprezentant Roman Pungartnik. Romanova hči trenira odbojko v Šempetru, kjer je trener prav Simon Božič, za nameček pa je Romanova žena sestra ene od slovenskih reprezentantk. Romana, nazadnje je bil direktor v RK Celje Pivovarna Laško, ni bilo treba pretirano prepričevati. Pomoč in prava poslovna priložnost sta naredili svoje. »Že vrsto let prijateljujem s Simonom Božičem, vem, da je selektor reprezentance in velik entuziast. Prav tak je tudi Branko Mihorko. Bili smo na kavi in povsem spontano prišli na idejo, kaj pa če bi imeli evropsko prvenstvo v Sloveniji,« se Roman spominja, kako je beseda dala besedo. »Ker nisem več vsak dan tako vpet v rokomet, imam zdaj več časa, zato sem izziv z veseljem sprejel,« nadaljuje Pungartnik in obljublja, da se Slovenija ne bo izneverila tradiciji, ki se je drži: »Naredili bomo vse, da organiziramo vrhunsko prvenstvo!« V Celju je bil sosed svojčas vrhunskega plavalca Danijela Pavlinca. »Spomnim se, kako je prihajal domov z medaljami. Veseli smo bili njegovih uspehov. Se je pa temu namenilo premalo pozornosti. S tem evropskim prvenstvom želimo narediti nekaj za promocijo športa invalidov, ne le odbojke,« Pungi razkriva smele načrte.

Deli s prijatelji