MALVERZACIJE

Pokliči v Copacabana Palace in pripravi 
12.000 evrov 
za finale

Objavljeno 06. julij 2014 18.35 | Posodobljeno 06. julij 2014 18.36 | Piše: Rok Tamše

Brazilska policija je razbila verigo preprodajalcev vstopnic za nogometno svetovno prvenstvo. Glavni vir vstopnic naj bi bil argentinski uslužbenec krovne nogometne organizacije.

Fotografija je simbolična

RIO DE JANIERO – Čeprav so veljaki Mednarodne nogometne zveze (Fifa) že pred dnevi začeli zatrjevati, da je svetovno prvenstvo v Braziliji prava uspešnica, ima tudi ta turnir svoje madeže. Pustimo ob strani težave pred začetkom mundiala, ko so gostitelji zamujali z deli na stadionih in prometni infrastrukturi, nasprotniki tekmovanja pa so grozili s protesti in kaosom. Zaradi predanosti nogometu in domači reprezentanci so njihove aktivnosti močno pojenjale, vseeno pa ob zanimivih tekmah z dramatičnimi razpleti ne manjka manj bleščečih dogodkov.

Mastni posli z vstopnicami

Ta čas je najbolj razvpita akcija brazilske policije, ki je sredi tedna aretirala 11 oseb zaradi preprodajanja vstopnic za sklepne tekme mundiala. V enem izmed hotelov na sloviti plaži Copacabana je zasegla večjo količino denarja in precej vstopnic, a to še ni vse. Zdaj poskuša policija v sodelovanju s Fifo priti do zadnjega, najmočnejšega člena verige preprodajalcev, ki naj bi bil nihče drug kot eden izmed uslužbencev krovne nogometne organizacije. V akciji, ki so jo poimenovali Jules Rimet, po nekdanjem predsedniku Fife, se je razkrilo, da je šlo za preprodajanje okrog 1000 vstopnic za vsako tekmo na 20. svetovnem prvenstvu. S tem bi lahko kriminalna združba obrnila blizu 70 milijonov evrov!

»Ko smo aretirali Alžirca s francoskim potnim listom Mohamadouja Lamina Fofano, smo menili, da smo našli zadnji člen. Toda izkazalo se je, da obstaja še ena oseba, ki deluje znotraj Fife. Zaposlena je na oddelku, kjer skrbijo za ugledne goste mundiala, in ima dostop do vstopnic. Od te osebe so romale vstopnice, sicer namenjene pokroviteljem, nogometnim zvezam, igralcem in nevladnim organizacijam, do preprodajalcev, ti pa so jih prodajali za najmanj 1000 evrov,« je pojasnil policijski komisar Fabio Barucke. Predstavnik Fife je nastanjen v uglednem hotelu Copacabana Palace. Skupno je na turnirju na sporedu 64 tekem, torej si je mogoče predstavljati, za kakšne vsote denarja gre. Sploh če pomislimo, da so bile pri prodajalcih na črnem trgu VIP-vstopnice za finalno tekmo 13. julija v Riu de Janeiru vredne tudi 12.000 evrov. Po pisanju britanskega The Guardiana je vstopnice prodajal sin vplivnega argentinskega podpredsednika Fife Julia Grondone, Humberto Grondona mlajši, ki v Fifini strukturi ni prav visoko.

V nogometaševi hiši

Policisti so izprašali tudi brata in agenta slovitega brazilskega nogometaša Ronaldinha. Prestregli so namreč številne telefonske pogovore Roberta Assisa de Moreire, ki se je pogovarjal s Fofano ravno o VIP-vstopnicah za nogometne tekme. Zato so ga zaslišali, a za zdaj v preiskavi ni obravnavan kot člen preprodajalske verige. Po podatkih policije Fofana živi v Dubaju, pisarno ima v Ženevi, občasno pa naj bi bival tudi v New Yorku. Možakar naj bi se ukvarjal še s prestopi igralcev. Od tod tudi stik z de Moreiro, ki naj bi Ronaldinha ob koncu kariere poskušal prodati še v enega izmed bogatih klubov na Arabskem polotoku. Ker ima Fofana med prvenstvom najeto hišo (ta je last nekdanjega nogometaša Julia Baiana) v zahodnem delu Ria de Janeira, kjer je prirejal zabave in preprodajal pregrešno drage vstopnice, je padla tudi beseda o transferju enega največjih brazilskih nogometnih zvezdnikov. Predstavnica Fife Delia Fischer je dejala, da bodo vso zadevo komentirali, ko bodo dobili več informacij o škandalu, brazilski policiji pa so ves čas na voljo za pomoč. Podatkov res ne manjka, saj so tukajšnji policisti opravili prisluhe 50.000 telefonskih pogovorov.

Deli s prijatelji