TEKMOVANJE

Plesalka Patricija po naslov najboljše

Objavljeno 15. december 2017 17.54 | Posodobljeno 15. december 2017 17.54 | Piše: M. M. K.

Patricija Crnkovič že drugič na tekmovanju. Koreografijo in obleko si je pripravila sama.

Patricija Crnkovič. Foto: aktivna.si

Mlada slovenska plesalka Patricija Crnkovič bo letos že drugič nastopila na Evrovizijskem tekmovanju mladih plesalcev, ki velja za eno najpomembnejših mednarodnih plesnih tekmovanj, EBU ga letos prireja že petnajstič. Namenjeno je plesalcem od 16. do 21. leta in poteka vsaki dve leti, začelo se je minulo nedeljo, končalo pa se bo s finalom v soboto v Pragi. Poleg Patricije, ki zastopa Slovenijo, na njem nastopa še sedem izbranih najboljših mladih plesalcev iz Češke, Malte, Nemčije, Norveške, Poljske, Portugalske in Švedske. Mlado plesno zvezdo letošnjega leta bo izbrala mednarodna strokovna žirija – Itzik Galili, koreograf in nekdanji plesalec Bat Sheva Dance Company in Bat Dor Dance Company iz Izraela, Daria Klimentová, ena najbolj znanih in v svetu uveljavljenih čeških primabalerin, in švedska plesalka in koreografinja Ambra Succi.

Dvajsetletna Patricija Crnkovič, ki je Slovenijo na tem prestižnem tekmovanju mladih plesalcev iz držav članic EBU zastopala tudi leta 2013, se bo letos predstavila s plesno točko Disintegration, za katero je koreografijo pripravila sama. Plesala bo na skladbo Within the Orderly Life skladatelja Sylvaina Chauveauja. Vsestransko nadarjena Patricija si je tudi obleko za nastop, minimalistični kostum, primeren stilu plesa contemporary, zamislila sama, z nasveti pa ji je pomagala kostumografinja TV Slovenija Jerneja Jambrek. Da je pred mlado slovensko umetnico svetla plesna prihodnost, kaže tudi njen pristop k delu in učenju, pravijo tisti, ki jo poznajo. Šolanje je končala na Gimnaziji Bežigrad in Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. Zadnji dve leti je študentka na Codarts na univerzi za umetnost v Rotterdamu na Nizozemskem.

Velike mednarodne uspehe je dosegala kot plesalka Plesnega kluba Kazina, kjer je najpogosteje plesala sodobni ples in jazz. Nastopala je tudi v predstavah Mladega slovenskega baleta, ki je sodeloval z obema slovenskima operno-baletnima hišama. Pravi, da je najbolj ponosna na naziv svetovne prvakinje v solo show in jazz plesih leta 2014 in na zlati medalji na evropskih prvenstvih 2015 in 2016. Na nacionalnem izboru za to tekmovanje, ki ga je februarja organiziralo uredništvo glasbenih in baletnih oddaj TV Slovenija v sodelovanju z DBUS, so Patricijo kot slovensko predstavnico izbrali Maruša Vidmar, Rosana Hribar in Tomaž Rode

 

Deli s prijatelji