PRVAKI

Naši vinarji evropski prvaki v fuzbalu!

Objavljeno 07. junij 2016 13.11 | Posodobljeno 07. junij 2016 13.12 | Piše: Lovro Kastelic

V finalu EP vinarjev v Nemčiji so Slovenci s 3:2 premagali domači weinelf.

Vinarji, ki so pripeljali slovensko moštvo v zmagovit pristan: Bogomir Valdhuber, Sebastijan Rojs in Danilo Steyer! Foto Mediaspeed.net

Konec tedna se začenja evropsko prvenstvo v nogometu! Žal brez naše reprezentance. Smo pa zato imeli svoje nogometne odposlance na pravkar končanem – evropskem prvenstvu vinarjev v Nemčiji! Še več: imeli smo prvake!

V vinarski skupnosti Slovenci že lep čas slovijo – ne le kot izjemni vinarji, temveč tudi kot na moč dovršeni virtuozi z žogo. Naši so bili doslej že trikrat evropski prvaki, izvedeli smo, da so pravi strah in trepet, da si jih prav nihče ne želi v skupini oziroma začetni fazi tekmovanja.

»Veste, vinarski posel je izjemno zahteven,« je priznal predsednik Združenja vinarjev Vinska reprezentanca Slovenije Danilo Steyer, daleč naokoli znan po najbolj dišečih tramincih. »Za tako težaško delo pa je seveda treba imeti tudi dovolj fizične kondicije!« je še rekel.

Zato so se zaljubljenci v vinogradništvo že pred časom začeli dobivati na nogometnih sproščanjih, treningih … in tekmah. Že zdavnaj so ugotovili, da jih (po napornem delu) druži in povezuje prav nogomet, da je v njihovih vrstah pravzaprav ogromno dobrih nogometašev, celo tako dobrih, da so nekateri že igrali na najvišji profesionalni ravni. Naši so zadnje priprave opravili v Srbiji.

Mamljivo tekmovanje

Tovrstna (mednarodna) druženja pa ne pomenijo zgolj obilice nogometnih užitkov, temveč tudi najboljšo možno promocijo, izmenjavo vinogradniških, turističnih in kulinaričnih izkušenj; države, ki se udeležujejo evropskih nogometnih prvenstev, so tudi nekakšno združenje (lobi), ki si prizadeva svoje vrhunske izdelke (tudi na ta način) spraviti na tuje police in jih predstaviti neukim.

Ne nazadnje je finalno tekmo, kjer so se slovenski vinarji pomerili z vselej neugodnimi Nemci, tako imenovanim weinelfom, spremljal evropski komisar za kmetijstvo Phil Hogan. Glede na to, da vsaka reprezentanca s seboj pripelje vinske in kulinarične dobrote, da se mize kar šibijo, sleherna reprezentanca je morala, na primer, na prizorišče že prej po hitri pošti poslati 300 steklenic najboljšega vina, je jasno, da ni užival le Hogan.

Na znameniti Coface Areni, stadionu, ki sprejme več kot 30.000 gledalcev in kjer navdušuje tudi domači bundesligaš iz Mainza (letos so končali prvenstvo na visokem šestem mestu), ni bilo le mamljivo in okusno, temveč še kako tekmovalno!

V domovini največjega vinorodnega območja na Nemškem, Rheinhessnu, so slovenski vinarji že v polfinalu razorožili italijanske z 2:1, Steyerjev italijanski kolega Luigi Brunetti po srečanju ni skoparil s pohvalami na naš račun, »vi imate srce resnično na pravem mestu«!

Veliki finale

Nakar je sledil še veliki finale. Z domačim weinelfom. Na tribuni so pesti krčevito stiskali njihov predsednik Robert Lönarz in mnogo drugih veljakov, upali so na najboljše. Na zmago, wir gehen auf Sieg!

Nemci so že kmalu povedli iz penala: Matej Hlebec s Turistične kmetije Hlebec iz Koga je namreč storil prekršek v kazenskem prostoru. Kar pa naših ni zmotilo, še več, začeli so še močneje napadati in izenačili prek izjemnega Mateja Vračka, vinogradnika iz Jurija. Nemci kot Nemci seveda še niso rekli zadnje in že spet povedli ob koncu polčasa.

Med odmorom sta selektorja, vinogradnik Sebastijan Rojs iz Selc pri Voličini in Steyer, družno zaukazala – še odločnejši pristop! Kar se je njunih varovancev očitno še kako dotaknilo: kot tank so šli proti nemškim vratom, jih oblegali, kot bi šlo za življenje in smrt, ter slednjič izenačili prek Mitje Sobočana, gostinca iz Brestrnice. »Fantje, pozabite na podaljške!« je zakričal Danilo Steyer.

Naslednjič pri nas

Tekla je že 91. minuta, obe moštvi sta dihali na škrge, ko je po odličnem predložku Boštjan Žnuderl, kuhar iz mariborskega Cantanteja, z glavo razparal nemško mrežico in povišal na 3:2!

Stadion je v tistem hipu utihnil. Slišati je bilo le naše. Kapetan Hlebec je dvignil pokal. Rezati se je začela Rajhova šunka v testu, okušale Jezerškove kulinarične dobrote, točilo naše vino. Znova se je pokazala za slovenske razmere neverjetna povezanost naših vinarjev, pa naj bodo s štajerskega ali pa briškega konca.

Naslednjič se bodo najboljše reprezentance vinarjev dobile čez dve leti – prvič v Sloveniji! Direktor prvenstva bo Aleš Križnar. Naši vinarji, kot smo izvedeli, pa si bodo prizadevali pripraviti najboljše tekmovanje doslej ter Evropi na najboljši možni način predstaviti – pravljico o slovenskih pokrajinskih lepotah, okusih in požirkih.

 

Deli s prijatelji