LESTVICA

Največji zaslužkarji niso 
tudi najbolj priljubljeni

Objavljeno 30. julij 2014 20.09 | Posodobljeno 30. julij 2014 20.09 | Piše: K. C.

Med športniki, ki so lani zaslužili največ, Roger Federer in Tiger Woods.

Roger Federer.

Revija Forbes je objavila lestvico, na kateri razkriva, kateri športniki so v letu 2013 zaslužili največ. Če jo primerjamo z lestvico najpopularnejših športnikov na družabnem omrežju facebook, vidimo, da je popolnoma drugačna. Medtem ko na lestvici po priljubljenosti prednjačijo nogometaši, sta lani komajda ujela deseterico le Cristiano Ronaldo in Lionel Messi, ki sta edina na obeh.

Največ denarja sta v svoj žep pospravila švicarski teniški igralec Roger Federer in ameriški golfist Tiger Woods. Po izračunu revije Forbes sta lani zaslužila vsak po 46 milijonov dolarjev. Rogerju Federerju poleg teniških uspehov milijone prinaša desetletna pogodba za blagovno znamko Nike v vrednosti 100 milijonov, ima tudi več kot 14 milijonov prijateljev na facebooku. »Konstantno je imel v zadnjih letih odlične rezultate, ki so izjemno vplivali na vrednost njegove znamke. Zato sploh ni pomembno, ali bo v prihodnje še osvojil katerega od največjih turnirjev,« je povedal Hans-Willy Brockes, vodja Evropske sponzorske borze.

Za vodilno dvojico se je uvrstil ameriški košarkar LeBron James, na njegov račun pa je bilo nakazanih 27 milijonov ameriških zelencev. Tretje mesto je pripadlo golfistu Philu Mickelsonu, zaslužil je dva milijona manj od košarkarja. Med deseterico sta še dve teniški igralki: nesojena žena Saše Vujačića Marija Šarapova zaseda četrto mesto in je zaslužila 23 milijonov dolarjev, Li Na pa se je s 15 milijoni uvrstila na osmo mesto. Pred njo je še en košarkar, Kobe Bryant, zaslužil je 19 milijonov. Med Šarapovo in Bryantom sta še Mahendra Singh Dhoni, igralec kriketa iz Indije, in najhitrejši človek na svetu Usain Bolt. Prvi je v svoj žep pospravil 21 milijonov, drugi pa milijonček manj. Ronaldo in Messi sta od lani bogatejša za 13 milijonov, kar je skoraj pol manj kot največja zaslužkarja med športniki.

Glede na lestvico priljubljenosti na facebooku na strani www.fanpagelist.com sta nogometaša na prvih štirih mestih. Portugalec, ki se rad nastavlja fotoaparatom, ima več kot 90 milijonov oboževalcev, njegov rival pa skoraj tretjino manj, 66 milijonov. Priljubljenost nogometašev jih potrjuje še pet: tretji je David Beckham (46 milijonov), sicer že »upokojen«, tik za njim je Brazilec Neymar s 40 milijoni, šesto mesto je zasedel Ricardo Kakà, za katerega navija 30 milijonov oboževalcev, na robu deseterice pa sta Ronaldinho in Mesut Özil, ki imata na facebooku približno 24 milijonov navijačev. Popolno prevlado nogometašev onemogočajo le trije športniki: med Neymarja in Kakája se je vrinil nekdanji rokoborec Dwayne Johnson z vzdevkom The Rock, njegov kolega John Cena je na sedmem mestu, upokojeni košarkar Michael Jordan pa takoj za njim in ima več kot 26 milijonov oboževalcev.

Federerjevih 14 milijonov kar naenkrat ni več veliko, kajne?

Deli s prijatelji