V POKOJ

Leto, ko športne arene zapuščajo najboljši

Objavljeno 30. november 2015 16.04 | Posodobljeno 30. november 2015 16.06 | Piše: Drago Perko
Ključne besede: Primož Kozmus

V minulih enajstih mesecih je Slovenijo zaznamovalo kar nekaj odmevnih športnih upokojitev. Smučarka Tina Maze si je privoščila oddih, Samir Handanovič pa je napovedal slovo od reprezentance.

Primož Kozmus avgusta v Londonu.

Na mladih svet stoji. Kljub temu je tem mladcem lažje, če imajo ob sebi ase, od katerih se učijo. Ti pa kot po tekočem traku odhajajo v športno penzijo. Nastaja vrzel. Pa ne le v mentorskih vodah, ljubitelji športa se naglas sprašujejo, za koga bodo navijali.

Serijski zbiralci medalj

Smučarska kraljica Tina Maze je pri dvaintridesetih potegnila ročno zavoro in si privoščila leto oddiha. Dvakratna olimpijska in svetovna prvakinja, leta 2014 je osvojila tudi veliki kristalni globus, aktivni počitek namenja pisanju diplome in obiskovanju tekem svetovnega pokala. Jeseni sta se poslovila telovadec Mitja Petkovšek in atlet Primož Kozmus. Prvi je sestopil v 39. letu starosti, v bogati karieri je postal dvakratni svetovni in štirikratni evropski prvak. Zdaj bo v gimnastiko usmerjal mlade rodove. Podobno bo počel tudi 36-letni Kozmus, ki je ponosni dobitnik dveh olimpijskih medalj (zlat 2008.) in treh kolajn s svetovnih prvenstev (prvak leta 2009). Še z eminentnejšo zbirko v športni pokoj odhaja 36-letni Luka Špik. Olimpijski prvak iz 2000. in trikratni svetovni prvak (1999, 2005, 2007) je v četrtek naznanil, da ne bo več tekmoval. Sedem medalj je osvojil v dvojnem dvojcu, eno (srebrno na SP 2005) je dobil kot član dvojnega četverca.

Osiromašene so tudi košarkarske vrste. Marko Milić, prvi Slovenec v ligi NBA, bo po novem na Košarkarski zvezi Slovenije bdel nad razvojem mladih košarkarjev. V srca navijačev se je zapisal že 1997., ko je na tekmi zvezd preskočil avto. Zaradi zdravstvenih težav (s kolenom) med aktivnimi košarkarji ni več 34-letnega Saša Ožbolta, ki je nazadnje igral za Portorož. Najboljša leta je dal Olimpiji, v sezoni 2004/05 je igral atomsko košarko. Avgusta 2005 se je težje poškodoval. Ker zavarovanje ni bilo urejeno, Olimpija pa v velikih težavah, je bil v najboljših letih prikrajšan za precej denarja.

Zdravstvene težave so krive

Zaradi težav s kolenom je predčasno sklenila športno pot tudi 24-letna skakalka Anja Tepeš. V zadnjih letih je imela dvakrat strgane križne vezi. V svetovnem pokalu je bila trikrat med deseterico. Bolezen ne izbira. Niti rak. Leta 2013 je zbolela najboljša slovenska umetnostna kotalkarica, 27-letna Lucija Mlinarič. Nekdanja evropska in svetovna prvakinja je bolezen premagala, jeseni pa je kotalke postavila v kot.

Petintridesetletni nogometaš Sebastjan Gobec je v Prvi ligi Telekom Slovenije zbral 488 tekem in 40.521 igralnih minut, kar je še vedno absolutni rekord elitne slovenske lige. Matičnemu klubu je bil zvest od leta 1996. Vmes je odšel 2008. v Belgijo, za tamkajšnji klub Sint-Truiden je zbral 12 nastopov. Slovo od nogometne reprezentance je napovedal tudi Samir Handanovič, prihodnje poletje bo rokometno kariero končal Jure Natek.

Prvakinja med prevajalce

Osiromašen je tudi šport invalidov. Pred dobrim tednom je bogato kariero sklenila 30-letna namiznoteniška igralka Mateja Pintar. Gorenjka je 2004. postala olimpijska prvakinja v igri posameznic. Podala se je v prevajalske vode.

Deli s prijatelji