KOMENTAR

Klinsi, go home!*

Objavljeno 03. julij 2014 17.35 | Posodobljeno 03. julij 2014 17.35 | Piše: Rok Tamše
Ključne besede: komentar

Nekdo bi ga moral prej temeljito izprašati. Tudi o tem, zakaj je doma pustil Landona Donovana.

Rok Tamše. Foto: S.N.

Ambicioznim Američanom spet ni uspel podvig. Nogometaši reprezentance ZDA pod poveljstvom nemškega strokovnjaka Jürgena Klinsmanna so se prebili do osmine finala svetovnega prvenstva, dalje pa ni šlo. Disciplinirani in fanatično bojeviti jenkiji so skupaj z belgijskimi tekmeci poskrbeli za nadvse razburljiv dvoboj, ki je dobil epilog šele v podaljšku, ko so padli tudi vsi trije zadetki za končno zmago Belgijcev z 2:1. Še enkrat se je izkazalo, da v nogometu praviloma ni mogoče preskakovati stopnic. Prav k temu pa je težil sicer izkušeni nogometni mož Klinsmann.

Klinsi je imel briljantno igralsko kariero v Stuttgartu, Interju, Monacu, Tottenhamu in Bayernu, potem pa je kot trenerski zelenec, star 40 let, sedel kar na klop nemške reprezentance za potrebe domačega svetovnega prvenstva leta 2006. S pomočnikom Joachimom Löwom, ki ga je po omenjenem mundialu nasledil na selektorskem stolčku, je elf popeljal do tretjega mesta, kar so spretni nemški nogometni marketingarji predstavili kot naduspeh, saj niso hoteli, da bi to zasenčilo superuspešno svetovno prvenstvo v vseh drugih pogledih.

Klinsmann je zatem poniknil kot trener, po zgolj nekajmesečnih poskusih uveljavljanja svoje filozofije pri münchenskem Bayernu se je izkazalo, da kot trener le ni to, kar so si predstavljali. Od leta 2011 ga bolje razumejo v ZDA. Amerikanizirani Klinsmann (poročen je z Američanko in živi v Kaliforniji) se je s črtami in zvezdami uvrstil na SP v Braziliji (nič posebnega) in izpadel v osmini finala (spet nič posebnega). Vse to smo že videli na SP 2010, ko je Slovenija z ZDA remizirala v skupini, pozneje pa so Američani v osmini finala izgubili proti Gani.

Zanimivo je, da se je Klinsmann, rojen v tradicionalni nogometni velesili, v Braziliji vedel v slogu ameriških olimpijcev na zimskih igrah: to je velika tekma za nas in tukaj bomo zmagali, ker v to verjamemo in to zmoremo. Izpadel je neroden, smešen, če že ne bizaren. Še pred tekmo z Belgijo je govoril o pohodu do finala ter pozival navijače, naj rezervirajo hotele do 14. julija. Hkrati ga je zmotil alžirski sodnik Djamel Haimoudi. Jadikoval je, da se bo lahko z Belgijci pogovarjal v francoščini. In po porazu? Razpredal je o svoji nadarjeni zasedbi, ki da bo pokazala moč na olimpijskih igrah 2016 in južnoameriškem prvenstvu istega leta, ki bo izjemoma v ZDA. Pa bo takrat še sploh selektor jenkijev? Nekdo bi ga moral prej temeljito izprašati. Tudi o tem, zakaj je doma pustil Landona Donovana.

*Klinsi, pojdi domov.

 

Deli s prijatelji