ŠPORTNI UPI

Kdo bo osvajal medalje za Slovenijo v letih 2022 in 2026

Objavljeno 25. februar 2018 20.25 | Posodobljeno 25. februar 2018 20.26 | Piše: Drago Perko

Andrea Massi in Tone Vogrinec stavita na Žana Kranjca in Meto Hrovat, Oto Giacomelli hvali mladi rod, Petra Majdič pa upe polaga v Anamarijo Lampič.

Junaka letošnjih olimpijskih iger Jakova Faka, ki bo čez štiri leta na Kitajskem nastopal kot 34-letni veteran, niti tedaj ne kaže odpisati. Foto Matej Družnik
Pričakovanje, da bo Slovenija z olimpijskih iger vsakič prinesla kar osem kolajn, je nedvomno iluzorno. Bera iz Sočija leta 2014 je bila sanjska in se verjetno ne bo tako hitro ponovila. Letošnja srebrna kolajna je zagotovo realnejša. Jakov Fak je bil tisti junak, ki je Slovenijo uvrstil na prestižni seznam držav, ki se lahko ponašajo z odličjem na zimskih olimpijskih igrah. Iztekajoče se olimpijske igre v Pjongčangu pa so prava priložnost, da se vprašamo, kdo bodo junaki in junakinje, ki bodo za Slovenijo osvajali odličja na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu leta 2022 in še štiri leta pozneje. Nekaj jih je zagotovo v 71-članski odpravi, ki se v teh dneh vrača domov. Niti Jakova Faka, ki bo čez štiri leta na Kitajskem nastopal kot 34-letni veteran, ne gre odpisati. Gledano z današnje perspektive Slovenija premore kar veliko adutov, ki se bodo prihodnja leta kalili za nastope na kitajskem snegu.

Meta in Žan

V prvi vrsti je tu alpinec, 25-letni Žan Kranjec, ki je potrdil, da je tik pod svetovnim vrhom. Z malo sreče in predvsem boljšo prvo vožnjo bi se lahko že letos okitil s kolajno v veleslalomu, nedvomno pa je tudi četrto mesto velik uspeh. Za nastop mu je čestital tudi Andrea Massi, ki ga Kranjec izjemno ceni in spoštuje. Massi pozdravlja in odobrava delo v individualni ekipi, kot sam vidi moško zasedbo za tehnične panoge, za pripravo Žanovih mišic pa je odgovoren dr. Mitja Bračič.
Visoko mnenje ima stroka z Massijem na čelu tudi o 19-letni Meti Hrovat, ki se je kot debitantka zavihtela na 14. mesto v veleslalomu. »Žan in Meta sta naša prihodnost. Žal sta edina na tej ravni. Ni izključeno, da se jima še kdo pridruži. Pretiran optimist pa nisem, saj so izidi ekipe, ki tekmuje v evropskem pokalu, zelo slabi. Vse to je posledica slabih let in finančne krize, ki je prizadela alpinke in alpince. Zato bo morala Smučarska zveza Slovenije več denarja nujno nameniti mlajšim selekcijam, začenši z ekipami smučark in smučarjev, ki so stari 14 let in več. Sicer se nam ne piše dobro,« razmišlja nekdanji alfa in omega slovenskega smučanja Tone Vogrinec.
image
Četrto mesto Žana Kranjca v veleslalomu je nedvomno vrhunski rezultat. Foto Matej Družnik

Meni, da sta samostojni ekipi optimalna rešitev za Žana in Meto. »Zdaj je pravi trenutek za to. So pa starši prevečkrat preveč ambiciozni in si želijo, da otroci vadijo v takih ekipah prezgodaj. Vse ima svojo naravno pot. Najprej za otroka skrbijo starši, potem klubski trenerji, potem pa sledijo reprezentančne selekcije. Tudi Tina Maze je šla po tej poti, ki ji je prinesla prve zmage. Potem je svoje naredila v lastni ekipi. Vrhunski smučarji preprosto potrebujejo to, da sta jim ekipa in program povsem podrejena,« razmišlja Vogrinec, ki je malce jezen na naše alpince, ker so si letos zabili nekaj avtogolov. »Preveč je bilo izgovarjanja na material. To ni dobro. Pri tem je bil še najbolj diplomatski in pameten Boštjan Kline, ki ga ne smemo odpisati. Trener hitrih panog pri fantih in trener ženske ekipe za tehnične discipline pa sta v javnosti nepotrebno blatila ime smučarskih firm, ki vložijo precej denarja in truda, da pripravijo opremo. V prihodnje naj se to ne rešuje po medijih,« je še opozoril Vogrinec.
Slovenija premore kar veliko adutov, ki se bodo prihodnja leta kalili za nastope na kitajskem snegu.

Stroka verjame, da se bo v pravo smer razvijala tudi Ana Bucik, ki v tej sezoni prave forme in občutkov (razen nekaj prebliskov) ni našla.

Kako zbuditi Petra Prevca

Brez kolajne so v Južni Koreji ostali tudi skakalci, čeprav imamo rodove, ki nam jih zavida svetovna konkurenca. Na to opozarja tudi šef skakalcev Ljubo Jasnič. »Imamo nadarjene tekmovalce, ni pa vnaprejšnjega zagotovila, da bodo kolajne padale kot zrele hruške. O tem, da nam jih zavidajo, ni dvoma, ob vsakem televizijskem prenosu to lahko slišiš, na primer na avstrijski televiziji,« o bodočih uspehih in generacijah razmišlja Oto Giacomelli, nekdanji tekmovalec in trener ter dober poznavalec razmer v skakalnih logih. »Po mojem mnenju je problem v tekmovalnem sistemu, ki dela prezgodnje šampione, ne pa tudi zanesljivih temeljev za poznejšo rast v zrele skakalce. Tu sem bil (prek Jelka Grosa) preglasovan leta 2001 kot športni direktor skakalcev. Mi dobimo s 17 leti že letalce, preden ti sploh postanejo skakalci!« opozarja Giacomelli.
image
Meta Hrovat se je kot debitantka zavihtela na 14. mesto v veleslalomu. Foto Matej Družnik

»Peter Prevc se lahko zbudi samo sam, najbrž bi se moral umakniti za teden ali več povsem proč od skokov, ker se zdajšnjih 100 in več poskusov vračanja ni posrečilo. Takega skakanja, ko nisi ne tič ne miš, postaneš tako sit, da ne veš več, kaj bi še lahko storil. Res ni preprosto, morala ga bi spet zgrabiti žeja po skakanju, to matranje je ubijajoče. In tehnično se mu ponavljajo vedno iste napake, zato izgublja hitrost v preletu in potem so skoki prekratki,« nameni Giacomelli še nekaj misli Prevcu, ki bo na obeh prihodnjih olimpijskih igrah (star bo 29 in 33 let) primerne starosti za odličje. Ob tem pa še plejada z Domnom in Cenetom Prevcem, Timijem Zajcem, Tilnom Bartolom in Anžetom Semeničem na čelu.

Obetavna Anamarija

Zdi se tudi, da Slovenija dobiva novo izjemno tekmovalko v smučarskem teku. Danes 22-letna Anamarija Lampič bo zagotovo mešala štrene pri samem vrhu v prihodnjih letih ter na odmevnih tekmovanjih. O tem je prepričana tudi Petra Majdič, ki zagotovo ve, kaj govori. Lampičeva ima vse atribute bodoče šampionke, navdušuje tudi s svojo zmagovalno miselnostjo. Športnica iz Valburge je olimpijski sprint v klasični tehniki končala na osmem mestu, z sta bili šesti na ekipnem sprintu v prosti tehniki.
image
Alenka Čebašek in Anamarija Lampič po finalnem nastopu v štafetnem sprintu v prostem slogu, kjer sta osvojili šesto mesto. Foto Matej Družnik

»Zadovoljna sem. Ne le s to tekmo, temveč z vsemi olimpijski nastopi,« je dejala Lampičeva, ki spada med nekaj imen, ki so danes svetla perspektiva. Vsa semena ne bodo padla na plodna tla. Zagotovo pa se bo našel na naše veselje še kdo, ki bo po daljši poti dosanjal svoje kitajske olimpijske sanje ...
image
Peter Prevc se lahko skakalno prebudi le sam. Foto Matej Družnik

Ni bojazni za OKS
Uroš Okoren iz agencije Sportelement meni, da le ena kolajna ne bo poslabšala ekonomskega izhodišča Olimpijskega komiteja Slovenija za nov olimpijski ciklus. »V Sloveniji sponzorski trg (še) ni toliko razvit, da bi zaradi olimpijskih iger v Južni Koreji govorili o manjši televizijski gledanosti in manjši tekmovalni uspešnosti (manj osvojenih medalj), kar bi posledično vplivalo na manjšo sponzorsko privlačnost. OKS ima večinoma dolgoročne partnerje in poleg olimpijskih iger še dodatne produkte, prek katerih lahko sponzorji aktivirajo svoje marketinške akcije. Dobri rezultati vsekakor pomagajo pri večji pojavnosti in izpostavljenosti, toda specifika olimpijskih iger je tudi v tem, da sponzorji niso neposredno izpostavljeni (z logotipi na športnikih ali na tekmovališčih), zato je ključno, da svoja sponzorstva aktivirajo na druge načine. Pojavnost športnikov med televizijskimi oglasi in njihova prisotnost v različnih spletnih aktivnostih med igrami kaže, da imajo sponzorji veliko zaupanje v olimpijsko reprezentanco, in verjamem, da bo tako tudi v naslednjem ciklusu, saj so tudi te olimpijske igre prinesle določene nove prakse na področje aktivacije športnih sponzorstev, ki jih bodo slovenski sponzorji, ne samo sponzorji pri OKS, verjamem, da, izkoristili in nadgradili v prihodnosti.«
Deli s prijatelji