SVETOVNA PRVAKINJA

Kaj si želi Tina Maze

Objavljeno 03. december 2015 19.08 | Posodobljeno 28. november 2015 23.40 | Piše: Drago Perko

Tina Maze, ikona Črne in Koroške, se je ustalila v Novi Gorici, vendar na svoje ni pozabila. Ko bo dokončno rekla zbogom tekmovanjem, si želi delati z mladimi smučarkami.

Njeni Črnjani jo nosijo po rokah. Foto: Tadej Regent

Koroška je športni fenomen, Črna pa sploh. Kar sedem olimpijcev je dala, najsvetleje pa je zasijala Tina Maze. Zmagovalka svetovnega pokala, dvakratna olimpijska in štirikratna svetovna prvakinja je začasno prekinila smučarsko kariero. Daleč proč od snežnih strmin ima več časa za domače, za svoje konce. »Koroška so moje korenine in tiste začetne osnove osebnostnega razvoja, ki sem jih dobila od staršev in širše družine ter okolja. Menim, da ima odlične razmere za razvoj vsakega posameznika,« uvodoma pove 32-letna šampionka, ki se redko vrača domov. Ustalila se je v Novi Gorici, a čeprav ne tekmuje več, je precej dejavna pri sponzorskih aktivnostih, kot gostja Milke se je udeležila uvodne tekme svetovnega pokala v Söldnu.

Mulca za pojest

V svoji bogati karieri je videla veliko sveta. »Potovanja so me navduševala, a sem hkrati zaradi tega izgubila nadzor in varnost staršev. Lahko bi rekla, da sem že zelo zgodaj vse počela na svojo roko. In to je marsikdo tudi izkoristil,« pove o tem, da je šla kmalu iz Koroške v beli svet. Kadar utegne, rada obišče domače in dom, kjer je rasla, na hribu za vasjo je začela smučati. Ko je pri svojih, čas nameni družini. Rada obišče tudi bratranca Klemna, »ki ima dva mulca za pojest«. Prav Klemen je bil od leta 2010 gonilna sila pri navijanju, bar Urška pa osrednja baza Tininih simpatizerjev.

V teh dveh desetletjih, ko Mazejeve ni bilo veliko v domačih koncih, se je tudi na Koroškem nekaj spremenilo. »Toliko, da si iz Črne v Ljubljani v uri in pol, prej si bil prek prelaza Sleme v treh urah s prašnim avtom. Način življenja na Koroškem je zdrav, okolje pa prijetno za odraščanje in razvoj otrok ter mladine. Tudi turistično je super, saj imaš občutek, da se čas kar ustavi.« V karieri je garala za vsak evro. O tem, ali bo del tega investirala na Koroškem, ne razmišlja. »Za zdaj nimam takih potreb, saj ne živim tam,« odvrne, pusti priprta vrata. Kdo ve, morda pa kdaj drugič.

Tretja os

»Z dobrimi temelji in predvsem dobro ekipo strokovnjakov in profesionalnih ljudi so uspehi zagotovljeni. Težava nastane, ko ljudje želijo razvoj, a se morajo tudi sami razvijati, živeti aktivno in imeti pestro ponudbo tudi na drugih področjih, ne le poslovnem. Za to je več možnosti drugje. Govorim kot Črnjanka, saj smo v Črni še bolj odmaknjeni. Verjetno ima Slovenj Gradec že večjo dinamiko in ponudbo,« pove o odmaknjenosti Koroške od središča države. Lažje bi bilo z boljšo povezavo in tretjo razvojno osjo. »Res bi bilo fino, da se to spelje in konča... Tako bom lahko prej pri mami! Pa ne le jaz, veliko strokovnjakov, ki svoje znanje vsakodnevno uspešno širijo v Ljubljani in drugod po Sloveniji,« se Tina nadeja, da ta konec naše države dobi dostojno povezavo z drugimi regijami.

»Pomagam že vrsto let in bom še naprej,« pove, da lahko v njenem matičnem klubu SK Črna tudi v prihodnje računajo na njeno pomoč. To je dobra vest za vse trenerje, zbrane okoli njenega prvega, Blaža Jelena, ki bdijo nad razvojem novih asov. 
Med tekmovalnim premorom Tina pridno piše diplomo, opravi tudi kak trening z mladimi smučarji. »Želela bi si deliti izkušnje z mladimi, predvsem s puncami. Pridobila sem ogromno izkušenj in res bi bilo škoda, da ne bi enkrat, ko dokončno rečem dovolj, tega delila z mladim rodom,« sklene koroška kraljica Tina iz Zlate na Koroškem.

Deli s prijatelji