ŠAMPION

Jakov: Takšen sem, s tem sem pač rojen

Objavljeno 19. februar 2013 09.18 | Posodobljeno 19. februar 2013 09.18 | Piše: Marko Uršič
Ključne besede: Jakov Fak

Bronastemu Jakovu Faku so včeraj v domovini pripravili sprejem za novo žlahtno kovino.

Dejan Kontrec bronastemu Jakovu Faku predaja reprezentančni hokejski dres s podpisi (foto: Klemen Zibelnik).

LJUBLJANA – Žlahtnež je doma! Jakova Faka, bronastega biatlonca z novomeškega svetovnega prvenstva, so včeraj počastili na sedežu Smučarske zveze Slovenije, mu predali darila, spili šampanjec in pojedli torto, a skromni fant iz Mrkopalja ostaja na trdnih tleh. Vzdigovanje v nebo ga ne bo spravilo iz tira. Dejan Kontrec, generalni sekretar Hokejske zveze Slovenije, mu je predal dres državne reprezentance s podpisi tistih, ki so slovenskemu hokeju pribojevali pot na olimpijske igre v Rusiji. Seveda, hokejski fantje in Jakov, vidimo se spet v Sočiju! Pokrovitelj biatlonske reprezentance Petrol pa je bronastemu tekaču in strelcu simbolično predal pištolo, seveda ne strelne, ampak tisto z bencinskih servisov.

Gorskokotarčan je seveda tako vzgojen, da je potrpežljivo odgovarjal na številna vprašanja sedme sile. Če je kdo (pred)dolgo čakal, se mu je opravičil. Tudi tu je zadel v tarčo simpatičnosti. Kako Jakov gleda na obdobje od prvega odličja na svetovnem prvenstvu pred štirimi leti v Pjeongčangu pa vse do žlahtne kovine iz Novega mesta? »Razvoj vseskozi poteka, človek z leti postane bolj izkušen tekmovalec, bolj konstanten. Sam sem nekako vseskozi na dobri poti, veseli me, da je tako, in upam, da bo tako tudi vnaprej.« Mrkopaljčan na velikih tekmovanjih še ni razočaral, vedno je odnesel odličje. Kakšen je njegov recept, da se zbere, osredotoči in umiri za tekmo? Morda posluša glasbo? »Ne, čisto ničesar. Sem pač takšen, s tem sem rojen,« odgovori. Rojeni šampion, torej.

Talent ni vse

Biatlon je zapleten šport, združen iz dveh panog. Jakov je osnovo dobil v Mrkopalju, kjer je odraščal, zimski športi so v Gorskem kotarju pač vsakdanjik. »Res je. Sicer so razmere precej slabše kot za otroka v Sloveniji. Preprosto, s tem sem se rodil. Očitno so moji starši bolj zaslužni za moj uspeh, kot sem sam, in za to sem jim zelo hvaležen. Talent pač ni vse, za tem je še veliko trdega dela. Sam poskušam s čim več treninga in dobrimi nastopi pokazati svoj talent.« Norvežan Emil Hegle Svendsen je na nedavnem SP osvojil štiri zlata odličja in eno bronasto in bil okronan za najboljšega na Moravskem. Najboljši slovenski biatlonec je imel par besed tudi zanj. »Emil je zares opravil izredno delo, za njegov izkupiček kolajn sta hkrati zaslužni štafeti. Ampak če gledamo posamične preizkušnje, je pa res na vsaki tekmi, ki jo je startal, odnesel kolajno. To je tudi rezultat talenta, trdega dela in seveda odličnega sistema, ki deluje na Norveškem in je neprimerljiv z našim,« opisuje Jakov. 25-letnik seveda še ni rekel zadnje besede, trenutno je tretji v skupnem seštevku letošnje sezone svetovnega pokala, potem pa tek in strel v naslednjo zimo in olimpijado v Sočiju.

Neobremenjen tudi poklicno

Jakov Fak ima dvojno, hrvaško in slovensko, državljanstvo, kar naj bi bila za zdaj ovira za zaposlitev v Slovenski vojski. Se obeta premik stvari na bolje? »Ne bi vedel za to. S tem nisem obremenjen. Ne vem niti, ali Smučarska zveza Slovenije in drugi kaj delajo na tem,« Mrkopaljčan odgovarja o poklicni biatlonski strani. Vsekakor si zasluži status, ki mu za uspehe pripada.

Deli s prijatelji