ČRNA SERIJA

FOTO: Že osma žrtev med slovenskimi smučarji: po Nuši še Drago

Objavljeno 18. november 2015 10.45 | Posodobljeno 18. november 2015 10.10 | Piše: S. N.

Aprila 1994 je v prometni nesreči umrla Lea Ribarič. Skupaj z Mojco Suhadolc sta se vračali s smučarskega plesa v Mariboru, v Lazah pa je njun osebni avto R 5 zaradi prevelike hitrosti zaneslo s ceste.

LJUBLJANA – Slovenski šport žaluje, smučanje pa je osiromašeno še za eno ime. Včerajšnja prometna nesreča v Söldnu image je vzela Draga Grubelnika.

Bolezen usodna za Nušo

Pred tednom dni je v 56. letu starosti umrla nekdanja alpska smučarka Nuša Tome Babnik, ki je v Tomačevem vodila avtomehanično delavnico. Za naglo slovo je bila kriva bolezen. Tometova je pri 14 letih postala članica reprezentance, v svetovnem pokalu pa je tekmovala 11 sezon. Nastopila je na dvojih olimpijskih igrah (1980, 1984). V športnih vodah je ostala tudi po koncu aktivne kariere – bila je članica sveta Fundacije za šport in izvršnega odbora Smučarsko skakalnega kluba Ilirija.

Boris in Sašo 

Marca 2013 je v 54. letu umrl Boris Strel, nosilec bronaste veleslalomske medalje s svetovnega prvenstva v Schladmingu 1982. Na zimskih olimpijskih igrah je nastopil dvakrat. Leta 1980 v Lake Placidu je bil osmi, štiri leta pozneje v Sarajevu pa peti, obakrat v veleslalomu. Po koncu sezone 1984/85 je tekmovalne smuči postavil v kot ter se lotil posla. Nazadnje je vodil smučarski servis. Po neuradnih podatkih si je sodil sam.

Podobno usodo je imel tudi Sašo Robič, ki je umrl avgusta 2010. Veleslalomski specialist je prišel štirikrat do točk svetovnega pokala, na mladinskem svetovnem prvenstvu leta 1985 pa je bil srebrn v slalomu. Po koncu kariere je bil trener v moški in ženski reprezentanci, nazadnje je deloval v ASK Kranjska Gora. »Odšel je mnogo premlad. Nikdar in za nikogar ne vemo, kako bo prenašal življenjske stiske. V atletu se je skrivala mehka duša. Spominjali se ga bomo kot predanega sodelavca, ki ni nikoli znal reči ne, tudi zato je imel veliko prijateljev,« je ob boleči izgubi tedaj zapisal smučarski trener Janez Šmitek.

Julija 2004 je na Hvaru umrl Tomaž Cerkovnik, ker mu je odpovedalo srce. Zjutraj je Tomaž s prijatelji še pil kavo, popoldne pa se je zgrudil sredi ulice. Bil je smučarski reprezentant, leta 1982 je bil na svetovnem prvenstvu v Schladmingu 13. v slalomu, za mesto boljši pa v kombinaciji. Na olimpijskih igrah v Sarajevu je zasedel v slalomu 11. mesto. Nastopal je tudi v ZDA, kjer se je preizkusil med profesionalnimi smučarji. Po koncu športne poti je šel med trenerje – med letoma 1992 in 1995 je bil vodja moške vrste.

Aprila 1994 je v prometni nesreči umrla Lea Ribarič. Skupaj z Mojco Suhadolc sta se vračali s smučarskega plesa v Mariboru, v Lazah pa je njun osebni avto R 5 zaradi prevelike hitrosti zaneslo s ceste. Mojca Suhadolc je nesrečo preživela z lažjimi poškodbami. 20-letna Lea je bila članica obetavne slovenske ženske B-reprezentance in smučarskega kluba Alpetour iz Škofje Loke. Njen največji uspeh v karieri je bronasta veleslalomska kolajna z mladinskega svetovnega prvenstva leta 1992 v Mariboru.

Usodno potapljanje

Pred 22 leti (16. septembra 1993) je med potapljanjem v Veli Luki na Korčuli umrl Rok Petrovič, ki je v sezoni 1985/86 postal prvi Slovenec z malim kristalnim globusom v slalomu. Rok je bil tudi vzoren študent. Do magistrskega naziva mu je zmanjkal le zagovor magistrske naloge, a ga je tragedija prehitela.

Marca 1986 pa je Slovenija ostala brez Škofjeločana Jožeta Kuralta. Zanj je bila usodna prometna nesreča pri Špitalu. Jože je umrl v 30. letu. Nastopil je na dveh olimpijskih igrah, v karieri je bil 12-krat med najboljšo deseterico v svetovnem pokalu.

Deli s prijatelji