NOVA PRIDOBITEV

FOTO: V sončni Planici užival tudi premier Cerar

Objavljeno 14. december 2015 22.51 | Posodobljeno 14. december 2015 22.51 | Piše: T. Pa.

Ena največjih slovenskih infrastrukturnih investicij odpira svoja vrata.

PLANICA – Planica, eden od simbolov slovenskega športa, je v petek doživela nov mejnik z odprtjem nordijskega centra. V objemu s soncem obsijanih gora so si novo infrastrukturno pridobitev ogledali tudi predsednik vlade Miro Cerar, ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič in direktor Zavoda za šport Planica Jelko Gros, poroča STA. Po jeklenici na velikanki bratov Gorišek se je spustil Franci Petek ter slovensko trobojnico v izteku izročil Petri Majdič.

V soboto bodo vanj ob dnevu odprtih vrat lahko že vstopili tudi prvi obiskovalci, ki se bodo lahko spustili po jeklenici, ljubitelji poletov pa so del novega centra videli že v začetku letošnjega leta. Marca letos je namreč med finalom svetovnega pokala letalnica že gostila prve tekme. Po odprtju naprave 16. marca je 18. marca zgodovinski prvi skok pripadel Rožletu Žagarju, nato pa je Peter Prevc 20. marca opravil tretji najdaljši skok v zgodovini človeštva.

Planica podira tudi druge rekorde: ena najdražjih

Prenova skakalnice je bila ena največjih infrastrukturnih investicij v Sloveniji, vredna je kar 47 milijonov evrov. Tri četrtine tega je odštela Evropska unija, četrtino pa Slovenija sama. S prenovo je Planica pridobila sedem novih skakalnic, prenovljeno letalnico bratov Gorišek, moderni center za smučarske teke in vse spremljajoče objekte.

Najstrmejša

V Planici pa so podrli tudi drug rekord: slovensko tehnično znanje so tokrat uporabili za graditev najstrmejše jekleniške proge na svetu. Spuščanje po jekleni vrvi (ziplining) je sicer priljubljeno početje ljubiteljev adrenalina, proga v Planici pa je izjemen tehnični dosežek z opremo, ki je ni najti nikjer drugje na svetu, pravi konstruktor Matija Koren.

Vesela novica za vse, ki ste si kdaj želeli leteti kot slovenski orli, pa si niste upali: jeklenica bo opravila pot, ki jo sicer na skakalnici bratov Gorišek smučarji skakalci, in obiskovalcem ponudila možnost, da se približajo slovenskim mojstrom letenja.

 

 

 

Deli s prijatelji