MARIBOR

FOTO: Pred tekmo z Izraelci shod v podporo Palestincem

Objavljeno 30. julij 2014 22.14 | Posodobljeno 30. julij 2014 22.59 | Piše: STA, Mo. S.

Mariborski nogometaši se bodo drevi ob 20.30 v Ljudskem vrtu pomerili z Maccabijem iz Tel Aviva.

MARIBOR – V Mariboru je nocoj pred tekmo mariborskih nogometašev z izraelskim Maccabijem potekal shod v podporo Palestincem, ki se na območju Gaze doživljajo izraelsko ofenzivo. Na Trgu generala Maistra se je zbralo več kot 50 ljudi s transparenti in mirno zahtevalo ustavitev morije v Gazi.

K shodu je prek spletnih omrežij pozvalo Gibanje 29. oktober. Po besedah enega od protestnikov Primoža Premzla so prišli izrazit podporo prebivalcem območja Gaze. »Mislim, da svet z dvojnimi merili obravnava probleme in grozote, ki se tam dogajajo. Prav ti, ki povzročajo te grozote, so bili sami žrtve tega pred 70 leti, in zdi se mi grozno, da to zdaj počnejo drugemu narodu,« je poudaril.


Tako so na facebooku pozvali k protestu

»Naprošamo vse udeležence današnjega shoda v podporo Palestini za korektno in dostojanstveno obnašanje! Pokažimo, da znamo na miren, a odločen način izraziti svoje mnenje in nestrinjanje s politiko Izraela.

P. S.: Policija ne bo tam zaradi nas, in če bomo 'pridni', bomo lahko gledali tekmo na velikem ekranu pred stadionom.

Se vidimo!«

Za protest so se po besedah Gregorja Stamejčiča odločili, »ker ljudje ne moremo več gledati, kaj se dogaja v Gazi. Pod pretvezo neke obrambe indiskriminatorno pobijajo zdaj že dobesedno na tisoče ljudi.« Poudaril je, da so večinoma umrli nedolžni civilisti. »Ker se ne moremo sprijazniti z indiferenco, ki vlada v svetu glede tega, smo se odločili priti in pokazati, da ne moremo mirno tega gledati.«

Na twitterju je medtem zaslediti:

Tekma visokega tveganja

Mariborski nogometaši se bodo drevi ob 20.30 v Ljudskem vrtu pomerili z Maccabijem iz Tel Aviva. Gre za prvo tekmo tretjega kroga kvalifikacij za ligo prvakov, povratna bo čez teden dni v ciprski Larnaki, saj Tel Aviv domačih tekem zaradi vojnih razmer v državi ne igra na lastnem stadionu. Poleg športnega naboja ima dvoboj tudi varnostnega, saj velja za tekmo visokega tveganja s poostrenimi varnostnimi ukrepi.

V NK Maribor so poudarili, da takšna tekmovanja niso prostor za izražanje političnih prepričanj, prav tako ne za kakršno koli izražanje politične, verske ali rasne nestrpnosti. Vsakršno kršenje zahtev o ničelni tolerance bo imele resne posledice, so sporočili.

Deli s prijatelji