ZASLUŽKARJI

Fifini birokrati radi brcajo v prepovedanem položaju

Objavljeno 07. julij 2014 00.41 | Posodobljeno 07. julij 2014 00.41 | Piše: T. Z

Pri preprodaji vstopnic za nogometni mundial glavni predstavnik Fife.

Denar je dobil, vračal pa ne (fotografija je simbolična)

ZÜRICH – Škandal s podkupovanjem vodilnih predstavnikov Mednarodne nogometne zveze pri izbiri Katarja za gostitelja svetovnega prvenstva leta 2022 še ni dobro potihnil, pa Fifo pretresa nov škandal. Brazilski organi pregona so prišli na sled neimenovanemu visokemu članu Fife, ki naj bi sodeloval pri preprodaji nogometnih vstopnic za tekme mundiala. Policijski komisar Fabio Barucke je v izjavi za brazilske medije predstavnika Fife neposredno obtožil goljufanja, označil ga je z besedami, kot so »nekdo iz Fife z neposrednimi zvezami s Fifinim protokolom oziroma agencijo, ki se ukvarja s prodajo in izdajo vstopnic za nogometne tekme«. Cena posameznih najbolj iskanih vstopnic za finale na stadionu Maracana v Riu de Janeiru je na črnem trgu dosegala tudi 30.000 brazilskih realov oziroma 10.000 evrov. Omenjeni neimenovani uslužbenec Fife je po policijskih dokazih nezakonite posle vršil iz luksuznega hotela Copacabana Palace v Riu de Janeiru oziroma je v njem bival. Omenjeni hotel uporablja tudi Fifa.

Brazilska policija je že v torek stopila na prste dobro organizirani kriminalni združbi, v kateri je bilo 11 oseb, ki je na črnem trgu preprodajala nezakonito pridobljene nogometne vstopnice za mundial. Na črnem trgu se je znašlo nekaj tisoč vstopnic s povprečno ceno 735 evrov. Sicer so bile rezervirane za predstavnike sponzorjev, nogometnih zvez, za igralce in njihove svojce ter nevladne organizacije.

Operacija Jules Rimet

Policija je obsežno preiskavo nečednih poslov poimenovala po nekdanjem dolgoletnem francoskem predsedniku Fife Julesu Rimetu, racijo pa izpeljala, ne da bi predhodno obvestila Fifo. Po aretacijah preprodajalcev so policijski preiskovalci pozvali predstavnike mednarodne nogometne organizacije k sodelovanju in pomoči, zlasti pri razkritju identitete za zdaj policiji še neznanega uslužbenca Fife, ki po prvih policijskih podatkih ni državljan Brazilije ter je, kot sumijo, najvišji člen v kriminalni verigi. Policija je najprej domnevala, da je s prijetjem francosko-alžirskega državljana s prebivališčem v Dubaju obglavila sam vrh verige. Na čelu tatinske združbe naj bi bil Mohamadou Lamine Fofana, a so pozneje ugotovili, da je ena oseba še višje v Fifini hierarhiji, in prav ta posameznik je bil ključen za delovanje kriminalnega sistema, saj je s svojim vplivom poskrbel, da so vstopnice lahko prišle v roke kriminalni združbi.

»Želimo, da nam Fifa pomaga pri razkritju po našem mnenju prvega člena v verigi, ki je vstopnice posredoval Fofani,« je dejal Barucke. Policija je zbrala kar 50.000 prisluhov telefonskih pogovorov, med temi jih je skrbno preverila 25.000. Lamine Fofana je v najeti vili v zahodnem Riu, ta pripada nekdanjemu nogometnemu zvezdniku Juliu Baianu, prirejal zabave, na katerih naj bi nato delili nezakonito pridobljene vstopnice za tekme. 

Deli s prijatelji