SUSPENDIRANI

Enajstim športnikom dosmrtna prepoved nastopanja

Objavljeno 22. december 2017 18.28 | Posodobljeno 22. december 2017 18.29 | Piše: STA, A. K.

Mednarodni olimpijski komite (Mok) je danes 11 ruskim športnikom, ki so bili pozitivni na dopinškem testu na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju leta 2014, izrekel dosmrtno prepoved nastopanja.

Ivan Skobrev.

LOZANA – Med kaznovanimi in dosmrtno suspendiranimi ruskimi športniki so hitrostna drsalca Ivan Skobrev in Artem Kuznjecov, sankača Tatjana Ivanova in Albert Demčenko, trije tekmovalci v smučarskem teku Nikita Krjukov, Aleksander Bessmertnih in Natalija Matvejeva, tekmovalca v bobu Ljudmila Udobkina in Maksim Belugin ter hokejistki Tatjana Bruina in Ana Ščukina. Vsem so bile odvzete tudi njihove medalje.

Število kaznovanih ruskih športnikov, ki jim je Mednarodni olimpijski komite prepovedal sodelovanje v mednarodnem športu na podlagi poročil, ki sta jih vodila Dennis Oswald in Samuel Schmid, se je tako povzpelo na 43. Mok je ruskim športnikom zaradi dopinških kršitev odvzel 13 medalj od skupno 33, kolikor so jih ruski športniki osvojili na igrah v Sočiju. Rusija je tako na lestvici najuspešnejših reprezentanc v Sočiju zdrsnila na četrto mesto za Norveško, Kanado in Združenimi državami Amerike.

Mok je v začetku decembra odločil, da Rusom prepove nastop na OI 2018 zaradi sistema dopinga, ki ga podpira država. V Južni Koreji pa bodo lahko nastopili čisti ruski športniki, a pod nevtralno olimpijsko zastavo in z oznako OAR (Olympic Athlete from Russia oziroma olimpijski športnik iz Rusije). Prav tako bosta na igrah prepovedana razkazovanje ruskih zastav in predvajanje ruske himne.

Deli s prijatelji